Gazete Emek - Seçimlerin bitmesiyle birlikte yatırımcı ve varlık sahibi vatandaşların aklında " Bu hafta piyasalarda nasıl fırsatlar var ve hangi yatırımlar yapılmalı?" soruları belirmeye başladı.

Kapalıçarşı'nın nabzını tutan ve Türkiye'de altın konusunda en uzman isimler arasında gösterilen İslam Memiş, vatandaşların merak ettiklerini yanıtlarken, yakın gelecekte yaşanacak fırsatları da gözler önüne serdi.

Son günlerde altın ve gümüş başta olmak üzere emtia fiyatlarında yaşanan düşüşlere işaret eden ve bu konudaki uyarılarını ısrarla yaptığını hatırlatan Memiş, gelecek haftalarda yaşanacak gelişmeler içinse şu ifadeleri kullandı:

"ALTIN DÜŞTÜ, ALIM FIRSATINI KAÇIRMAYIN"

Altının ons fiyatı 1946 dolar seviyelerinde. Tepki alımıyla tekrar 1940-1960 direnç aralığını takip etmeye devam edicem. Gelelim gram altın fiyatına. 1350 lira destek seviyesine kadar geri çekilebileceğini ifade etmiştim. Şu anda gram/TL 1330 ile 1358 lira aralığında. 1350 seviyesinin altındaki rakamlar benim nazarımda fiziki tarafta yok ancak olursa ki olma ihtimali var.

Eğer böyle bir gelişme olursa, bu da gram altın alacak, altın yatırımı yapacak, düğünü ya da altın borcu olan altın yatırımcısına iyi fırsatlar sunacaktır. Çünkü yaz aylarında 1550 TL ve üzerindeki rakamları beklemeye devam ediyorum.

"GÜMÜŞ YAZ AYLARINDA DEĞERİNE DEĞER KATACAK"

Aynı döviz kurlarında olduğu gibi gram altın ve gümüşteki geri çekilmeler de fırsat niteliği taşıyor. Bu yüzden elinde TL bulunduran arkadaşların haftayı iyi değerlendirmesi gerekiyor. Gelelim gümüşün ons fiyatına. 23.34 dolar seviyesinde. Yine 22.80 ile 23.80 bandı geçerliliğini korumakta. Tekrar Haziran ayında son bir kez negatif görünüm devam edebilir.

Gümüşün gram fiyatına baktığımızda Kapalıçarşı piyasalarında 15.22 ile 16.64 lira aralığında. Buradaki geri çekilmeler de orta ve uzun vade için bir alım fırsatı verdiği görüşündeyim. Pozitif beklentim yıl sonuna kadar 20 liranın üzerine çıkılacağı yönündedir.

"FED'İN HAZİRAN KARARI SONRASI ALTIN UÇUŞA GEÇEBİLİR"

ABD'de aylardır devam eden faiz artırım sarmalının sonuna gelmiş bulunuyoruz. Esasen piyasalar, haziran ayında bir artış daha bekleyip sonrasında bir durgunluk dönemine girileceğini öngörmüş olsa da, aylar öncesinde yaşanan bankacılık kriziyle birlikte altın erken bir sıçrama yaşadı.

14 Haziran'da yapılacak Fed toplantısında, uzun bir aradan sonra ilk kez faiz artırım kararının çıkmayacağını düşünüyorum. Yıl sonuna kadar, en iyi ihtimalle ise ekim-kasım aylarına kadar faizin sabit bırakıl, devamında kademeli olarak indirimlerin geleceğini söylemek mümkün.

"GRAM VE ÇEYREK FİYATLARI YAZ AYINDA YÜKSELECEK"

Piyasalar şu anda bu fiyatlamaya hazırlanıyor ve son yayınlanan ABD Merkez Bankası tutanaklarının ardından, gelecek toplantıda hareketsizlik kararının çıkması halinde, yaz boyunca altının hem ons tarafında hem de yurt içi piyasalarda gram ve çeyrek tarafında çok sert bir yükseliş yaşadığını görebiliriz.

Çünkü defalarca söylediğimiz gibi altın fiyatları için belirleyici olan temel şey, ABD'deki faizlerin ne olacağı. Avrupa Merkez Bankası gelecek aylarda artırım kararlarına devam edeceğini açıkça belirtti, bu da demek oluyor ki Euro/dolar paritesi yükselirken, dolar endeksi küresel ölçekte değer kaybedecek.

Burada bir yanlış anlaşılma olmasın, şüphesiz Türkiye'de dolar kurunun artmasını bekliyoruz ve gram altın ile çeyrek altın ons dışında türk lirası cinsinden fiyatlandığı için dövizde yaşanacak artışlarla da yukarı yönlü çekilecektir. O nedenle 2350 dolar yıl sonu beklentim güncelliğini koruyor. Altında yaşanan son düşüşlerin ardından, bir daha bu seviyeleri geri çekilme gerçekleşeceğini düşünmüyorum.

Elinde türk lirası bulunduranlar için şu anda emtialarda büyük bir yatırım fırsatı var demek yanlış olmaz. Bu düşüşler büyük bir fırsat oluşturuyor ve fırsatlar şimşek gibi gelip geçecek. Hızlı davranmayan kazanamayacak.

Editör: Bekir GÜNEŞ