ÖZEL HABER: Sıddık GÜLER
 

Gazete Emek - Van Büyükşehir belediyesinin işten çıkardığı isimlerden biri de Ramazan Duman.

Her şeye rağmen ayakta kalmaya çalışan işçilerin bazıları uğradıkları hukuksuzluğun ardından kendi hikâyelerini yazmak için mücadele ederken bazıları da yazılan hikâyeleri yaşamak zorunda kaldı. İşten çıkarıldıktan sonra kendi hikâyesini yazmaya çalışan işçilerden Ramazan Duman arkadaşları ile birlikte hukuk mücadelesini sürdürüyor.

‘Bu devletin vatandaşı değil gibiydik’

Duman, işten çıkarıldıkları sürecin tüm dezavantajlarını yaşadıklarını ve en önemlisi damgalandıklarını belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “İşten çıkarıldığımızda birçok yönden olumsuz etkilendik. Evliydim, kiracıydım, çocuklarım vardı ve büyük bir ekonomik kriz yaşanıyordu. İhraç olduktan yaklaşık bir buçuk yıl sonrasına kadar işsizdim. İş bulamıyorduk, çalışamıyorduk. Zaten büyük bir etiketle işten atıldığımız için iş bulmamızda zorlaşıyordu. İşveren de tedirgin oluyordu işten çıkarıldığımız kodu görünce. Başka bir yerde iş bulamayacağımızı yaşayarak anladık ve gördük. Bu yüzden kendi imkânlarımızla bir şeyler yapmaya karar verdik.”

Kendilerine bu devletin vatandaşları değillermiş gibi bir muamele yapıldığını aktaran Duman, bulduğu birçok işe önce alındığını fakat işten çıkarıldıklarında verilen kodu gören işverenlerin vazgeçtiklerini belirtiyor. Psikolojik olarak çok olumsuz etkilendiklerini söyleyen Duman, mahkeme süreci devam etmesine rağmen hâlâ bir sonuç alamadıklarını da belirtiyor.

‘Her şeye rağmen ayakta durma çabamız görmezden geliniyordu’

Duman, “Yaşadığımız çok farklı bir duyguydu. Bir şekilde alnınızın teriyle para kazanmak istiyorsunuz, çocuğunuza bakma zorunluluğunuz var ama yeni bir işe alınmanızın önüne kocaman bir engel koymuşlar. Bu başlı başına bir skandal. Başından beri işten çıkarılmamız hukuksuzluktu, anayasaya aykırı bir durumdu. Sonuçta işten çıkarılmanın resmi bir prosedürü vardı ve bunların hiçbiri uygulanmadı. Tamamen keyfi işten çıkarıldık. Dönemin kayyımı ve beraberindeki yönetim bunun keyfi bir şekilde yapıyordu ve daha sonra açık açık dile de getirdiler. Ama şimdi işsiz kalmışsınız ve size bu ülkenin vatandaşı değilmişsiniz gibi bir muamele yapılmış. Bu insanda kötü bir psikolojik etki bırakıyor,” diyor.

“Ülkenin geldiği noktada bu ihraç olmamız yaşanan olaylardan bağımsız değil,” diyen Duman, çok çeşitli mağduriyetlerin yaşandığını ve kendi mağduriyetleriyle kıyasladıklarında çok daha kötü şeyler yaşayan arkadaşlarının olduğunu ifade ediyor.

‘Bu sektörde tutunmaya çalışıyorum’

İş bulamadığı için iş kurmaya karar veren Duman, sıfır sermayeyle organizasyon işine girmeye karar veriyor. Bu süreçte ailesi ve arkadaşlarından destek aldığını aktaran Duman, bu çabasını şöyle anlatıyor: “Kendi çabalarımızla bir şeyler yapmaya çalıştık ama bulduğumuz kadarıyla da etiketlendiğimiz için bu sefer doğru düzgün iş bulamadık. Bunu yaşayarak gördük ama bir şekilde de başardık. Hayat devam ediyor sonuçta. Önce bunu içselleştirdim. Daha sonra bu organizasyon işini kurdum. 5 yıl oldu bu işi kuralı. Bu işe de sermaye gerekiyordu ama yoktu o zamanlar. Taksitlerimiz, kredilerimiz vardı. Sıkıntılı bir döneme gelmişti ihracımız. Şu an bu sektörde tutunmaya çalışıyoruz ekonomik krize rağmen.”

Bu sürecin iyileşmesi yönünde kendi adına bir beklentisi olmadığını söyleyen Duman, son olarak süreçten yana da umutsuz odluğunu aktarıyor. 

Haber - Video - Montaj: Dıldar Güler

Editör: Bekir GÜNEŞ