ÖZEL HABER: DILDAR GÜLER


Gazete Emek - Kullanılan otlar ve hazırlanmasıyla Van ile özdeşleşen otlu peynirin fiyatı hızla artıyor. Sirmo, mendê, hêliz, nane ve kekik gibi 20'yi aşkın ot çeşidiyle üretimi yapılan peynir;ekonomik kriz, kuraklık, yayla yasakları, yem ve saman fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle son bir yılda yaklaşık yüzde yüz zamlandı. 2022 yılında kilosu 80 ile 100 TL arasında satılan peynir bu yıl 300 TL’nin üzerine çıktı. Otlu peynirin merkezi olan tarihi Van Peynirciler Çarşısı esnafı, peynir fiyatlarındaki artış nedeniyle satış yapamamaktan yakınıyor. 

40 yıllık esnaf: İlk kez insanlar peynir alamaz duruma geldi 

Van’da 40 yıldır esnaflık yapan Hasan Kıvanç, ilk defa insanların peynir alamaz duruma geldiğine tanıklık ettiğini kaydetti. Peynirciler çarşısında 40 yıldır peynir sattığınıbelirten Kıvanç, “Van otlu peyniri dünyaya mal olmuş. Başta ülkemiz olmak üzere dünyanın birçok ülkesine yıllardır otlu peynir gönderiyoruz. Yazın tuttuğumuz peyniri kışın toprak altından çıkararak satıyoruz. Özellikle içindeki otlar nedeniyle çok ilgi görüyor. Ancak son bir yılda maliyet artışlarından dolayı peynir fiyatları da arttı. Bir kilo otlu peynir 300 TL’yeçıktı. Artık insanlar alamıyor. Şu an sadece yabancılara satış yapıyoruz,” dedi.  

Satışlarımız yüzde 50’i düştü 

Son bir yılda satışların yüzde 50 oranında düştüğünü dile getiren esnaflardan Hasan Ayan ise, geçen yıl, aylık bir ton peynir sattıklarını bu yıl ise 500 kilo dahi satamadıklarını kaydetti. Satışların düşmesinin tek nedeninin fiyat artışları olduğunu da belirten Ayan, “Fiyatlar çok yüksek olduğu için alım durumu da zorlaştı. Geçen yıl bu dönemde sadece il dışına günlük en az 5-6 kargo yolluyorduk. Şu an haftalık bir kargo bile yollayamıyoruz. İnsanlar için otlu peynir artık lüks bir tüketim haline geldi,” diye konuştu.

Editör: Bekir GÜNEŞ