Gazete Emek- Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından, DEM Partili Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın 19 yıl 6 ay hapis cezası verilerek tutuklanması Van'da bir kez daha protesto edildi. Van Emek ve Demokrasi Platformu, Sanat Sokağı’nda polis ablukasında eylem yaptı. Eyleme DEM Parti Van milletvekilleri Zülküf Uçar ve Sinan Çiftyürek, Van Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz, çok sayıda siyasi parti ile STK temsilcileri ve Van halkı katıldı.

"Kayyım iradesi değil, halk iradesi. Kayyuma ve faşizme geçit yok!" yazılı pankartın açıldığı eylemde , "Biji berxwedana Colemêrg" (Yaşasın Hakkari direnişi), "Kayyum gidecek, halk gelecek" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.

‘EN TEMEL HUKUK NORMLARI AYAKLAR ALTINA ALINIYOR’

Basın açıklamasını okuyan Emek ve Demokrasi Platformu dönem sözcüsü Engin Işık, kayyum atanmasıyla hukukun ayaklar altına alındığını kaydetti. Işık, “Türkiye’de seçimle gelen seçimle gider ilkesi söz konusu bölge illeri olunca ihlal edilmektedir. Uyduruk iddialar, zor altında alınmış ifadeler ve gizli tanıklarla üretilmiş suçlamanın, bir an için kabul edildiğini farz etsek dahi 'Suç ve cezanın kanuniliği' ilkesi esas alınmalı ve belediye meclisi içinden bir başkan seçilmelidir. Bölge illeri dışında uygulanan meclis içindeki seçim yöntemi bölgede neden uygulanmamaktadır? Burası ayrı bir anayasa ile mi yönetilmektedir? Geçtiğimiz iki dönemde kayyum atanan yerel yönetimlerde ortaya çıkan zararın, yolsuzlukların, şatafatın, geriye bırakılan çarşaf çarşaf borçların, boşaltılan kasaların, jakuzili odaların kayyum zihniyetinin sonucu olduğunu biliyoruz. Çünkü en temel hukuk normları ayaklar altına alınarak belediyelere atanan kayyımlar kendilerini herhangi bir ilkeye, denetime, hukuki ve ahlaki kurala tabi görmemektedirler" diye konuştu.

‘SEÇİMLER ANLAMSIZLAŞTIRILIYOR, ANAYASAL SUÇ İŞLENMEKTE’
Seçimlerin anlamsızlaştırıldığını ifade eden Işık, "İktidar geçmiş iki dönemde olduğu gibi bir kez daha siyasallaşmış yargı eliyle hukuki olmayan gerekçeler öne sürerek seçimleri anlamsızlaştırıp araçsallaştırırarak anayasal suç işlemektedir. Aday olmasında, seçilmesinde, mazbata almasında herhangi hukuki engel olmadığı YSK tarafından da onaylanan kişinin seçimleri büyük bir farkla kazanmasından iki ay sonra hakkında dosya üzerine dosya olduğunun açıklanması inandırıcı olmadığı gibi siyasi darbeye kılıf uydurma çabasından başka bir anlam taşımamaktadır. Suçlama dosyasının tanıkları, savcıları, ilgili hakimleri şu an suçlu konumunda iken bu iddianamenin kabul edilerek ceza kesilmesi kabul edilebilir bir durum değildir" ifadelerine yer verdi.

KESK EŞGENEL BAŞKANI KARAGÖZ: AKIŞ, HAKKARİ HALKININ RESMİ VE MEŞRU BELEDİYE BAŞKANIDIR

Daha sonra konuşan KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz de Akış’ın Hakkari halkının resmi ve meşru belediye başkanı olduğunu söyledi. Karagöz şu şekilde konuştu; “Kürt olarak kimliğinizle, iradenizle size yaşam hakkı tanımıyorum diyen ceberut bir iktidarla karşı karşıya geldiğimizi bir kez daha burada ifade etmek istiyorum. Mehmet Sıdık Akış’ın ismi belediye başkanı olmadan önce YSK’ya bildiriliyor. Gerekli incelemeler yapılıyor ve seçimlere girmesi konusunda sakınca görünmüyor. 31 Mart’ta halkın büyük iradesi ile yüzde 49 oy alan Akış seçilmiş bir belediye başkanıdır. Akış, Hakkari halkının meşru ve resmi belediye başkanıdır. Gözaltına alınması, tutuklanması, bu hakkı alınmasına kimsenin gücü yetmez.”

Ersin Korkut, Amedspor kampını ziyaret etti Ersin Korkut, Amedspor kampını ziyaret etti

‘SÖZ KONUSU KÜRT İLLERİ OLUNCA KAYYUM ATARIZ, MECLİSİ TANIMAYIZ DENİLİYOR’

Kayyum atanmasını ‘kurumsallaşmış faşizm’ olarak ifade eden Karagöz, “Bunun adı hukuk tanımamaktır, kurumsallaşmış faşizmdir. Dünyanın hiçbir yerinde benzer bir örneği yok. Türkiye’nin bir çok yerine zaman zaman belediye başkanları görevinden alınır orası belediye meclisi tarafından yönetilir. Bugün belediye başkanı yaka paça alındığı anda içişleri bakanı ilin valisini belediyeye atıyor. Antalya’da bezer bir durum yaşandı. Burada belediye meclisi, belediye başkanını belirledi. Ama söz konusu Kürt illeri olunca kayyım atarız, belediye meclisini de tanımayız şeklindeki değerlendirmeler bu ülkeyi bütün dünyaya rezil ve mahkum eder” şeklinde devam etti.

ZEYDAN’A İLGİ

Basın açıklamasının ardından büyükşehir belediye eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan’a ilgi gösterdi. Vanlılar, Zeydan’ın yürüdüğü sırada "Abdullah Zeydan onurumuzdur" sloganları atarak alkış tuttu.

Kaynak: Artı Gerçek 

Editör: şilan