Gazete Emek - Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda 2023 yılı asgari ücretinin belirleneceği ilk toplantısını düzenledi.

Basına kapalı toplantıya işveren tarafı adına Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi tarafı adına Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk- İş) Genel Sekreteri Pevrul Kavlak ve hükümet adına da Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl katıldı.

Asgari ücret toplantısının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yaptırdıkları anket sonucunda paylaştığı rakam kamuoyunda tepki ile karşılandı.

ÇARESİZLİKLERİNİN BİR İFADESİ"

Konuya ilişkin köşesinde bir yazı kaleme alan BirGün Gazetesi yazarı ve ekonomist Yalçın Karatepe, yazısında, "Ankete katılan işçilerin asgari ücret beklentisi 7 bin 536 lira imiş. Kasım ayı açlık sınırının bile altında olan bu tutarda bir asgari ücret beklentisi içerisinde olmak, işçilerin çaresizliklerinin bir ifadesi olarak yorumlanabilir" ifadelerini kullandı.

SIKI BİR PAZARLIK SÜRECİ OLMAYACAK"

Karatepe, "Öncelikle bu rakamın Türk-İş tarafından açıklanan Kasım ayı açlık sınırı olduğunu ifade etmek isterim. Henüz Aralık ayı 'açlık sınırı' verisi açıklanmamışken pazarlığa bu seviyeden başlayacaklarını açıklamış olmaları aslında 'sıkı' bir pazarlık süreci olmayacağının, nihayetinde son karar vericinin Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunun da bir ifadesidir" dedi.

AÇLIĞI İŞARET ETTİ"

"Eğer Aralık ayında Kasım ayı enflasyonuna benzer bir veri ile karşılaşacak olursak, 7 bin 785 lira olan açlık sınırının Aralık sonu itibariyle 8 bin 235 liraya ulaşması beklenir" diyen Karatepe, "Madem 'açlık sınırından' bahsediyoruz, gıda fiyatlarındaki aylık artış oranını(Kasım yüzde 5,75) dikkate almak lazım. Hal böyle iken Ocak ayından itibaren uygulanacak olan yeni asgari ücret için pazarlığı 7 bin 785 liradan başlamak nasıl açıklanabilir? Üstelik bu rakam bile insanca yaşamak için gereken bir gelir düzeyine değil, açlığa işaret etmektedir" diye belirtti.

RAKAM VERDİ

Asgari ücrete ilişkin tahminini açıklayan Karatepe, şu ifadeleri kullandı:

"Ay sonu geldiğinde kameralar karşısına geçip 8.200 lira civarında bir asgari ücret açıklanacak ve bunun ne kadar büyük bir başarı olduğu anlatılacak diye tahmin ediyorum. Oysa biz biliyoruz ki bu tutarda açıklanacak bir asgari ücret şubat ayında çalışanın eline geçtiğinde, bir ailenin açlık sınırının altında ücret almaya devam ettiği gerçeğinin değişmediğini gösterecektir."

Editör: TE Bilişim