ÖZEL HABER/ MUHLİS MERT

Gazete Emek- 2023 yılından itibaren geçerli olmak üzere asgari ücret 8 bin 506 olarak ilan edildi. 

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, Asgari Ücret tartışmaları ve Bakan Vedat Bilgin'in açıklamalarını değerlendirdi. 

Öztürk, Bakan Bilgin'in "Bazı sendikalar 8 bin liranın üstünde istemedi" açıklaması ile işçiler ve sendikalar arasında bir güvensizlik ortamı oluşturmaya çalıştığını söyledi. Öztürk ayrıca açıklanan asgari ücretin de beklentilerin çok altında olduğunu vurguladı. 

"ASGARİ ÜCRET BEKLENTİLERİN ÇOK ALTINDA KALDI"

"Yeni asgari ücret işçilerin taleplerini karşılayabiliyor mu?" sorusuna Öztürk, "Tabiki işçilerin taleplerini karşılamaktan uzak. Açlık ve yoksulluk sınırı belli. 4 kişilik bir ailenin geçimini dikkate alarak belirlenen bir asgari ücret değil. Hükümet üyelerinin açıklamaları ile beklentiler arasında ciddi fark oldu. 3 ay sonra bu asgari ücretin bir karşılığı olmayacak. İstanbul gibi kentlerde işçilerin emekçilerin yaşama şansı kalmamıştır. Tümden işçiler yok sayılmıştır. İşçiler temsilcileri de asgari ücret belirlenirken yoktu. İşçiler açısından bir hayal kırıklığı olmuştur." dedi. 

"ÇALIŞMA BAKANI DOĞRU DİYORSA O SENDİKALARI AÇIKLAMALI"

"Bu asgari ücret ile işçiler için nasıl bir 2023 olacak?" sorusuna ise Öztürk şöyle cevap verdi: 

Bütün Türkiye biliyor ki gerçek enflasyon üzerinden bir asgari ücret belirlenmemiştir. Ülkede açlık ve yoksulluk artarak devam ediyor. Bütün bu şovlara karşı açlık yoksulluk artıyor. Ülkedeki ekonomik kaos ve kriz girdabına girilmesidir temel sorun. Bugüne kadar girilen bu ekonomik politikaların terk edilmesi gerekiyor. Avrupa'da asgari ücret ile çalışma yüzde 4'tür Türkiye'de ise yüzde 50'nin üzerindedir. 

Cumhurbaşkanı ise işveren temsilcilerine teşekkür etmiştir. İşçi temsilcileri de ortada yoktu. Ülkede var olan antidemokratik yasalar nedeniyle sendika oranı yerlerde sürünüyor. Örgütlenme hakkını dahi işçiler kullanamıyor. Çok büyük şaşalı bir şey yapılmış gibi halka satılıyor. Bir diğer ilginç nokta ise çalışma bakanının açıklamaları oldu. Çalışma Bakanı bazı sendikalar 8 bin liranın üzerine çıkmayın dedi. Bu tam bir güvensizlik yaratma. Sanki sendikalar itiraz etmese daha yüksek bir rakam vereceklerdi gibi bir algı yarattılar. Eğer bakan doğru diyorsa çıkıp o sendikaları ve temsilcileri açıklamalıdır. Aksi taktirde bakan sadece bir şaibe yaratmaya çalışıyor. İşçi sendikalarına karşı bir güvensizlik yaratmaya çalışıyor. Çok ciddi bir tezat durumu var. Tam bir komediye dönüşmüş durumda asgari ücret şovu.

ASGARİ ÜCRET ZAMMINA KİM NASIL TEPKİ VERDİ? 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2023 yılında uygulanacak asgari ücreti oy çokluğuyla,  işveren ve hükümet temsilcileri tarafından belirlenmiştir. Komisyonda görev yapan işçi kesimi karar toplantısına katılmamıştı.  

"KAMUOYUNUN BEKLENTİSİ KARŞILAMADI"

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi kesimi adına görev yapan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) temsilcileri, bugünkü mevcut sosyal ve ekonomik şartlarda,  2023 yılı için belirlenen asgari ücretin, çalışanların aileleriyle birlikte geçim şartlarını karşılamadığı görüşündedir. Kamuoyunun beklentisi de giderilmemiştir. Asgari ücretin yürürlükte kalacağı dönem boyunca meydana gelecek fiyat artışlarının gerisinde kalması söz konusudur. Ücretli çalışanların satın alma gücü bu nedenle azalmaktadır. Çalışanların satın alma gücünü koruyacak tedbirler uygulanmalıdır.      

"TALEBİMİZ DİKKATE ALINMADI"

Asgari ücret çalışmalarında işçi kesimi öncelikle  “çalışanların kendileri ve aileleri için insana yakışır bir gelir” elde etmeleri için çaba göstermiştir. Ancak bu talebimiz dikkate alınmamıştır. Yaklaşımımız işveren ve hükümet temsilcileri tarafından dikkate alınmış olsaydı, işçi kesiminin de onayıyla asgari ücretin oybirliğiyle tespit edilmesi ihtimali ortaya çıkabilirdi.  Asgari ücreti belirleme çalışmaları sadece ücretli kesimi değil toplumun tümünü yakından ve doğrudan ilgilendirmektedir. Kamuoyunun beklentisi maalesef karşılanmamıştır. Özelikle sendikasız işçilerin önemli bir bölümünün temel meselesi olan asgari ücretin işçi kesiminin savunduğu ilkeler çerçevesinde karara bağlanması, ülkemiz çalışma hayatı açısından önemli bir açılım sağlayacaktı. 

HAK-İŞ'TEN TÜRK-İŞ'E TEPKİ: "ASGARİ ÜCRET DAHA YÜKSEK OLABİLİRDİ"

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, asgari ücret süreciyle ilgili, “Masadan kalkmanın, ‘bu rakamlar olursa kabul ederiz’ demenin bizim açımızdan kabul edilir tarafı yok. Çünkü bunu yaptığınızda hükümeti orada işverenle baş başa bırakıyorsunuz. Bu da işçilerin aleyhine bir durum. TÜRK-İŞ, masadan kalkmasaydı rakam belki de daha yüksek olabilirdi” değerlendirmesinde bulundu.

Arslan, asgari ücret görüşmeleri sürecinde hem Asgari Ücret Teispt Komisyonu’nun işini zorlaştırmamak hem de kamuoyunu yanlış yönlendirmemek için HAK-İŞ olarak rakam telaffuz etmediklerini anımsattı.

HAK-İŞ’in asgari ücretle ilgili yaptığı kapsamlı araştırma ve çalıştığı rakamların bulunduğunu vurgulayan Arslan, o süreçte talep etmesi halinde bu rakamları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e sunmaya da hazır olduklarını belirtti.

DİSK:"MİLYONLARCA İŞÇİ VE AİLESİ AÇIKÇA YOKSULLUĞA MAHKUM EDİLDİ"

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu ve beraberindeki sendika üyeleri Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na gitti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na giden DİSK, 2023 yılı asgari ücret zammıyla ilgili açıklamalarda bulundu. DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, ücretlerin toplu iş sözleşmeleri ile belirlenmesi gerektiğine vurgu yaparak ''DİSK olarak diyoruz ki, asgari ücret değil toplu sözleşme. Toplu pazarlıkla ücretlerimizi belirlemek istiyoruz. Asgari ücret 8 bin 500 lira gibi, bugün dört kişilik bir ailenin sadece gıda harcaması olan açlık sınırının biraz üzerinde, yoksulluk sınırının ise çok çok uzağında belirlenerek milyonlarca işçi ve ailesi açıkça yoksulluğa mahkum edilmiş durumda'' diyerek asgari ücret zammına tepki  gösterdi. 

Asgari ücret artışı sonrası işveren kanadı DİSK temsil ettiği belirtildi. Konu üzerine işveren ve işçi haklarını göz ederek yeni karar verildi.

KARAMOLLAOĞLU: ÜFE, TÜFE DERKEN BİR DE KÜFE ÇIKTI BAŞIMIZA!

Erdoğan daha öncesinde "İşçi tarafının asgari ücretin 9 bin lira olması talebini nasıl değerlendiriyorsunuz? sorusuna ise "Herkesin her söylediğiyle adım atacak halimiz yok. Çünkü bizim sırtımızda küfe var. Sırtında küfe olmayanlar rahat konuşuyor ama bizim sırtımızdaki küfe 85 milyonun taşındığı bir küfe" diyerek cevap vermesi ise tartışmaları beraberinde getirmişti.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise sosyal medyada yaptığı paylaşımda Erdoğan'ın açıklamasına tepki gösterdi. Karamollaoğlu, asgari ücret açıklamasına ilişkin "ÜFE, TÜFE derken bir de KÜFE çıktı başımıza!" ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU: "YOKSULDAN ALIP ZENGİNE VERDİKLERİ BU DÜZENİ TARİHE GÖMECEĞİZ”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından asgari ücrete ilişkin bir paylaşım yaptı. Kılıçdaroğlu, “Saray, TÜİK’in sahte gıda enflasyonunun bile 5 puan altında zam açıklayarak, bu ülkenin 33 milyon vatandaşını soydu. Ne asgari ücretlinin hak ettiği oldu ne de küçük esnafın vergi yükü düşürüldü. Yine “biri istedi” diye, öyle oldu” dedi.

Şöyle devam etti:

“Asıl mesele, asgari ücrete tenezzül etmeyen bir Türkiye’yi yaratabilmektir. O da endüstriyel dönüşümle olur. Sadece Sarayı yolcu etmeyeceğiz, yoksuldan alıp zengine verdikleri bu düzeni de tarihe gömeceğiz”

DEMİRTAŞ: EL ELE VERİP BU SİSTEMİ DEĞİŞTİRELİM 

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı asgari ücrete bir tepki de Selahattin Demirtaş'tan geldi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Demirtaş şu mesajı paylaştı:

"Çalışanların yüzde 80'inin ayda 455 dolara mahkum olduğu başka bir ülke yok. Kölelik devri de böyleydi işte. Bunun tek nedeni de başkanlık sistemi. El ele verip bu sistemi değiştirelim, sonra da kölelik düzenini kaldıralım. Nasıl mı? Kesintisiz mücadele, örgütlenme ve sandıkla."

HDP EŞ GENEL BAŞKANLARINDAN TEPKİ 

HDP Eş Genel Başkanı Pervin buldan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "8 bin 500 TL’lik rakamla çalışanlara sefaleti dayatmaktadır. Bu sömürü düzenini değiştireceğiz! Sosyal adaleti bu ülkede hep birlikte tesis edeceğiz." dedi.

HDP, asgari ücretin en az 12 bin 500 olmasını önerdi. Bu öneriye ve işçilerin taleplerine kulağını tıkayan iktidar, açıkladığı 8 bin 500 TL’lik rakamla çalışanlara sefaleti dayatmaktadır.

HDP'nin diğer Eş Başkanı Mithat Sancar da açıklanan asgari ücreti "Faiz lobilerine, yandaşlara, savaş harcamalarına devasa kaynak ayıran iktidar, işçiye ise sefalet ücretini reva görmüştür." diyerek eleştirdi.

AKŞENER: "DALGA MI GEÇMEYE BAŞLADINIZ?"

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yapılan zamma ilişkin, "Paramızı pul ettiniz, yetmedi! Gücümüzü hiç ettiniz, yetmedi! İtibarımızı ağızlara sakız ettiniz, yine yetmedi. Şimdi de, milletimizle dalga mı geçmeye başladınız” şeklinde tepki gösterdi.

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş: “Cumhurbaşkanı olarak açıkladığı son asgari ücret’te de şaşırtmadı, emekçilerden 1 temsilcinin dahi olmadığı toplantıda milyonları sefalete mahkum etti. Yine, yeniden patronları seçti. Erdoğan, sen sandığa gömülmeden akıllanmayacaksın” şeklinde eleştirdi.

Tepki gösterenlerin yanında asgari ücret zammından memnun olan siyasi isimler de vardı.

Not: Bu haber, "Yeni Medyada Emek Gazeteciliğini Geliştirmek" projesi kapsamında Fransa'nın Türkiye Büyükelçiliği tarafından desteklenmektedir.



 


 

Editör: TE Bilişim