Gazete Emek-  Halk TV'nin internet sitesinde yer alan haberde; istismara uğrayan H.K.G.'nin kardeşleri konuştu. Kardeşler, istismarı reddederken Halk TV'yi ve istismarı ortaya çıkaran gazeteci Timur Soykan'ı suçladı.

Ayşenur Arslan ile Medya Mahallesi'nde yer verilen görüntülerde H.K.G'nin ağabeyi, gelinlikli fotoğraflara ilişkin Halk TV'yi suçlayarak, "Delil niteliğinde olduğu iddia edilen, Halk TV'de bastır bastır, dakikalarca üstünde konuşulan fotoğraflara hakikaten bir aklı yerinde olan, bunları ortaya koymaları beni sadece o kahrımızın arasında bizi güldürdü" dedi.

Kardeşlerin iddiasına göre dava dosyasına delil olarak giren gelinlikli fotoğraflar H.K.G'nin isteği üzerine stüdyoda çekildi. İddialarına göre de H.K.G Kur'anı hatmettiği için ailesi bu isteğini yerine getirdi. H.K.G'nin dava dosyasına giren gelinlikli fotoğrafları için konuşan kardeşlerden biri, 'Bizim de o yaşta gelinlikli fotoğraflarımız var. Kardeşimiz gelinlik giymişti. Anne babamız onun için çektirdi' dedi.

H.K.G'nin 21 ve 19 yaşında olan 2 kız kardeşi kendilerinin de gelinlikli fotoğrafları olduğunu belirterek, "Bende 19 yaşındayım ve halen daha evlenmedim, bekarım hiçbiri üstüme de baskı yapmadılar. Böyle bir şey yok, böyle bir şeyin olma ihtimali de yok. Bir anda çok değişmeye başladı ablam. 6 yaşında bir kız nasıl evlendirilebilir ki. Hani bunların hepsi şimdi evli mi? Ya da çocuk mu gelin oldular?" diye konuştular.

Öte yandan ağabey, istismarı ortaya çıkaran Timur Soykan'ı da hedef alarak, "Son olarak şöyle bir şey demek istiyorum. Kardeşimizi buna inansın ki Timur Soykan beyefendiden daha fazla seviyoruz. Başka da bir şey demek istemiyorum" dedi.

GAZETECİ SOYKAN BELGELERLE YANIT VERDİ

Gazeteci Timur Soykan, yaptığı haberin ardından kamera karşısına geçerek H.K.G.’nin istismara uğramadığını savunan kardeşlere belgelerle yanıt verdi.

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı Onursal Başkanı Yusuf Ziya Gümüşel'in, 6 yaşındaki kızı H.K.G.'yi Kadir İstekli ile 'evlendirdiğini' ve uzun yıllar istismara maruz bırakıldığı kardeşleri tarafından yalanlandı.

YouTube’da açılan bir hesapta yayınlanan videoda H.K.G.’nin ağabeyi ve kız kardeşleri istismar yaşanmadığını, kız kardeşlerinin altı yaşında ‘evlendirilmediğini’ iddia etti.

Soykan, yaptığı haberin ardından kamera karşısına geçerek H.K.G.’nin istismara uğramadığını savunan kardeşlere yanıt verdi.

Dosyaya giren ifadede H.K.G.’nin, “Pendik’te gittiğim bir doktor vardı ya, o açık açık konuşmuştu benimle. Belki de haklıydı, bu adam sana altı yaşında tecavüz etmiş, altı yaşından 14 yaşına kadar tecavüz etmiş…” sözlerine İstekli, şöyle yanıt verdi: “Tecavüzle ne alakası var H… Nereye getiriyorsun lafı, karının konuştuğu saçmalık.”

Nikahımızın olduğunu söylemiştim ama hukukta öyle biliyorsun ya…” diyen H.K.G.’ye İstekli’nin, “Ya tamam hukukta öyle de hukukla ne alakası var; onun kendi anlayış tarzı o, öyle işte o kadar” diye yanıt vererek, ‘nikahın’ H.K.G. altı yaşındayken kıyıldığını reddetmediği görüldü.

Soykan, kardeşler Twitter’dan verdiği yanıtta şunları yazdı:

İsmailağa tarikatı liderlerinden Yusuf Ziya Gümüşel’in çocukları video yayınlayarak kardeşleri H.K.G.’nin cinsel istismar iddialarını yalanlamış. Öncelikle bu kişiler de bu acıyı yaşadıkları için üzgünüm. Hiçbir çocuk bunları yaşamamalı. Ama iddialarına yanıt vermem gerekiyor.

Ekteki videoda kardeşleri H.K.G.’nin altı yaşında imam nikahıyla 29 yaşındaki Kadir İstekli’ye teslim edilmesi gibi bir durumun olmadığını iddia ediyor. H.K.G. ise iddianamedeki ifadesinde bunu çok açık bir şekilde anlatıyor.

H.K.G., altı yaşında imam nikahı kıyılmasıyla birlikte cinsel istismarın başladığını anlatıyor. Bunun kendisine bir oyun olarak anlatıldığını söylüyor.

Kardeşleri, H.K.G’nin psikolojisinin bozuk olduğunu, yalan söylediğini savunuyor. Ama H.K.G. altı yaşında başlayan istismarı kanıtlamak için Kadir İstekli ile konuşmasını kaydetti ve savcılığa sundu. H.K.G. gittiği doktorun sözlerini aktarıyor. İstekli de istismarı kabul ediyor.

Hatta Kadir İstekli kendisinin altı yaşında kızı olsa evlendireceğini ama cinsel istismara izin vermeyeceğini söylüyor. ‘Hocaefendi’ diyerek kastettikleri H.K.G.’nin babası Yusuf Ziya Gümüşel.

'MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ'

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.'nin altı yaşında 'evlendirilmesi' hakkında konuştu.

Ersoy, konuyu takip ettiklerini ve müfettiş görevlendirildiğini bildirdi. Ersoy, "Olayı şiddetle kınıyorum, sorumluların tamamı en ağır cezayı almalıdır, Aile Bakanlığımız davaya müdahil oldu, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün görevlendirdiği müfettiş göreve başladı, detaylı inceleme yapılıyor. Hassasiyetle konuyu takip ediyoruz" diye konuştu.

BAKAN BİLGİN DE TEPKİ GÖSTERDİ

Bilgin de, "Ortak insanlığımızın değerleri konusunda hiç birimiz taviz vermeyiz. Bu tür alçaklıklara müsamaha göstermeyiz. İlgili soruşturma ilgili kurumlar ve yargı tarafından yürütülüyor" dedi.

Bilgin, şunları söyledi:

"Alçakça insanlık dışı davranışlara TBMM'de ortak cevap verilmesi gurur verici tavırdır. Hiçbirimiz taviz veremeyiz, mazur gösteremeyiz. Göstermenin karşısında olmak mecburiyetindeyiz. Yargı tarafından sonuna kadar götürülmelidir. Susarsak insanlığımız yara alır diye düşünüyorum."

İBB HİRANUR VAKFI'NI MÜHÜRLEDİ 

Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını 6 yaşında evlendirdiğinin ortaya çıkması Türkiye’yi ayağa kaldırdı. Skandala siyaset ve sanat camiasından tepki yağarken, konuyla ilgili yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri; vakfın, 5 blok için ruhsat aldığını, yapı ruhsatında bloklar arasını bahçe olarak gösterdiğini ve mevzuata aykırı bir şekilde kaçak yapı inşa ettiğini belirledi.

SANCAKTEPE BELEDİYESİ GEREĞİNİ YAPMADI

İBB İmar Müdürlüğü’nün 25 Şubat 2022’de Sancaktepe Belediyesine kaçak yapının denetimi gerçekleştirmesi ve gereğinin yapılması için yazı yazdı. 3 ay süre geçmesine rağmen ilçe belediyesinden yanıt alınamadı. İBB İmar Müdürlüğü 6 Haziran 2022’de yeni bir yazıyla ilçe belediyesine sorumluluğunu tekrar hatırlattı. 4 Ağustos tarihinde İBB’ye yanıt gönderen Sancaktepe Belediyesi, işlemlerin devam ettiğini bildirmekle yetindi. İBB İmar Müdürlüğü 7 Eylül 2022 tarihinde yapının ruhsatına ve mevzuata uygun hale getirilmesi için son bir resmi yazıyla Sancaktepe Belediyesi’ne sorumluluğu hatırlatıldı.

3 aylık yasal süre boyunca kaçak yapıya ilişkin herhangi bir işlem yapılmayınca İBB İmar Müdürlüğü ekipleri, mülkiyeti Hiranur Vakfına ait Sancaktepe Mahallesi, Abdurrahmangazi Mahallesi, 8905 ada, 3 parselde bulunan yapıya giderek henüz iskanı alınmadığı halde kullanılmaya başlanan ruhsatsız kaçak yapıyı, ‘Yapı Tatil Tutanağı’ ile mühürledi.

Mühürleme kararı İBB encümenine gönderilecek, ruhsat sahibine para cezası kesilecek. Kaçak yapının yıkılması için sorumlularına 1 ay süre tanınacak. Bu süre içinde herhangi bir işlem yapılmazsa, kaçak yapı İBB ekipleri tarafından yıkılacak.

DEMİRTAŞ'TAN SERT TEPKİ 

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş, avukatları aracılığıyla bugün sosyal medya hesabından açıklama yaptı. İsmailağa tarikatına bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını 6 yaşındayken “imam nikahıyla evlendirmesine” tepki gösteren Demirtaş, şu mesajı paylaştı:

“Bir baba olarak dehşet içindeyim, siyasetçi olarak derin bir utanç yaşıyorum. Öfkeden yerimde duramıyorum. Çocuklara tecavüzü normal gören zihniyetle de faillerle de en kararlı mücadeleyi hep beraber yürüteceğiz.”

DAVA 22 MAYIS 2023’TE

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.'nin 6 yaşında ‘evlendirilip’ istismara maruz bırakılması olayı yargıya taşındı. Baba Yusuf Ziya Gümüşel, anne F.G. ve 'evlendirildiği' Kadir İstekli hakkında 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' ve 'cinsel saldırı' suçlarından dava açıldı. Mahkeme iddianameyi kabul ederek, 22 Mayıs 2023 tarihine duruşma günü verdi.

NE OLMUŞTU?

BirGün yazarı Timur Soykan’ın ortaya çıkardığı belgelere göre altı yaşındayken babası İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 29 yaşındaki bir ‘müridiyle’ imam nikahı kıyılan H.K.G. şikayetçi olarak ifadesinde cinsel istismarın kendisine bir oyun gibi gösterildiğini anlatmıştı. 2012’de doktorun ihbarıyla başlayan H.K.G.’nin cinsel istismarına yönelik soruşturmanın da üstü örtülmüştü. H.K.G. o tarihte 14 yaşındaydı.

Editör: TE Bilişim