ÖZEL HABER: Jiyan Kara 

Gazete Emek -  6 Şubat Mereş merkezli yaşanan iki büyük depremin üzerinden 5 ay geçti. Aradan geçen zamanda halkın çok sayıda sorunu çözümsüz kalırken, depremden etkilenen esnaflar da unutuldu. Resmi rakamlara göre 12 bin insanın yaşamını yitirdiği Adıyaman’da yaklaşan Kurban Bayramı da eksik geçiyor. Şehrin çarşısında yaşanan yoğunluğa rağmen eski bayramları aradıklarına dikkat çeken Adıyaman’lı esnaflar bir toparlanma aşamasına giremediklerini de ifade ettiler. 

Depremden sonra dükkânlarını aylar sonra açabildiklerini aktaran esnaflar bayram yoğunluğu ile çarşının biraz hareketlendiğini söyledi. Depremle birlikte hem hayatlarının hem de işlerinin yok olduğuna dikkat çeken esnaflar, “Nerde o eski bayramlar…” sözüyle depremden önce yapılan bayramlara olan özlemlerini dile getirdi. 

‘Eski bayramları çok özlüyoruz’

Bizlerde yaklaşan hem yaşanan deprem hem de yaklaşan kurban bayramına dair esnafın son durumunu kendilerine sorduk. Çarşı merkezinde yıllardır çiğköfte ustası olarak çalışan Mikail Bakır sorularımıza şu yanıtları verdi: “Şu sıralar bayramdan dolayı biraz yoğunluk var. Şuan da yoğunuz ama bayramdan sonra da biz esnaflar çok iş yapamıyoruz. Esnafın hali ne olacak kimse bilmiyor. Devletten bir açıklama da gelmiyor bizlerde öyle bekliyoruz. Yani yaşıyor muyuz, ölüyor muyuz haberimiz yok. Depremin anlatılacak bir yanı yok çok büyük bir felaketti. Daha hala etkisindeyiz. Eski bayramlar gibi tadı tuzu yok bu bayramın. Herkes çocuklar için dışarı çıkıp onlar için şeker alıyor. Eski bayramları çok özlüyoruz. Giden bayramlar geri gelmiyor maalesef. 

‘İnsanlar şekeri mezarlığa götürmek için alıyor’ 

Seyyar olarak bayram şekeri satan Hikmet Çorak ise yurttaşların sadece çocukları sevindirmek ve mezarlığa götürmek için şeker satın aldıklarını söyledi. Depremden sonra Adıyaman esnafının tamamen bittiğine ve herhangi bir destek de göremediklerine yer veren Hikmet Çorak şu açıklamalarda bulundu:

“Depremden sonra işlerimiz daha da kötüleşti. Diğer bayramlara oranla bu bayram çarşı daha çok sessiz geçiyor ama yine de kötü. Bir sürü insan yaşamını yitirdi, esnaf arkadaşlarımızın dükkânı yıkıldı. Çok sayıda insan mağdur oldu. Ama ne yapacağız hayat devam ediyor mecbur bizler çalışacağız. İnsanlar gelip çoluk, çocuğu için ya da mezarlara bırakmak için şeker alıyor. Benden alınan şekerlerin hepsi mezarlığa ya da depremzedelere götürülüyor. Adıyaman esnafı kalmadı, depremden sonra bitti. Eskiden biraz da olsa ekmeğini kazanıyorlardı ama şuan da o da yok. Çarşı da normalde kimse olmaz şuan biraz kalabalık. Burada ki esnaflara bir çözüm bulunması gerekiyor. Bu durum ne zamana kadar böyle devam edecek bilmiyoruz.”

Editör: Bekir GÜNEŞ