Gazete Emek-Tutuklu bulunan HDP'nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'nın başvurusunu karara bağlayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 5. maddesinin 4. fırkasını ihlal ettiğine hükmetti. 

AİHM'den yapılan açıklamada, Yüksekdağ ve Demirtaş'ın iç hukukta tutukluluklarına itiraz etmek için etkili bir yardım alamadıklarını gerekçesiyle başvuruda bulunduğu belirtildi. 


Demirtaş ve Yüksekdağ'ın "özellikle cezaevi yetkililerinin avukatlarıyla yaptıkları görüşmeleri izlemelerinden ve avukatlarıyla paylaştıkları belgelere el koymalarından şikâyet ettiği" bildirilmişti.

Euronews'in haberine göre, açıklamada, bu uygulamaların 15 Temmuz darbe girişiminin ardından çıkarılan bir kararnameye dayandırıldığı belirtildi. "Başvuranlar, Sözleşme'nin 5. maddesinin 4. fırkasına (tutukluluğun hukuka uygunluğunun hızlı bir şekilde incelenmesi hakkı) dayanmaktadır" denildi.

Verilen karara göre Demirtaş ve Yüksekdağ, iç hukukta tutukluluklarına itiraz süreçleriyle ilgili hak ihlaline uğradı.

HDP: REHİN OLAN BÜTÜN ARKADAŞLARIMIZI SERBEST BIRAKIN

Söz konusu kararın ardından HDP'nin resmi Twitter hesabından da bir açıklama geldi. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"AİHM rehin tutulan önceki dönem Eş Genel Başkanlarımız Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile ilgili bir kez daha hak ihlali kararı verdi. Yargı kararlarını uygulamadığınız her gün suç işliyorsunuz. AİHM kararlarını uygulayın, başta Demirtaş ve Yüksekdağ olmak üzere rehin olan bütün arkadaşlarımızı serbest bırakın!"

DAHA ÖNCE DE DERHAL SERBEST BIRAKILSIN KARARLARI VERİLMİŞTİ
AİHM, Kasım 2018'de, o tarihte 2 yılı aşkın süredir cezaevinde olan Demirtaş'ın tutukluluğunun hukuka aykırı olduğuna ve haklarının ihlal edildiğine hükmederek serbest bırakılmasını istemişti. Erdoğan ise "Karar bizi bağlamaz" demişti. Erdoğan'ın bu sözlerinin ardından Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, Demirtaş'ın tahliye talebini reddetmişti. AİHM kararından 2 hafta sonra ise Demirtaş'ın daha önce "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçlamasıyla aldığı 3 yıl 6 aylık ceza onanmıştı.

Eylül 2019'da Demirtaş, AİHM kararına uygun olarak ana davadan tahliye edilmişti. Avukatları "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan verilen cezanın infazını hesaplayarak Demirtaş'ın tahliyesini istemişti. Hesap kabul görmüş ancak 20 Eylül 2019'da Demirtaş hakkında Kobane olayları nedeniyle bir soruşturma daha açılmış ve tutuklanmasına karar verilmişti.

AİHM Büyük Dairesi, Aralık 2020'de de hak ihlali kararıyla birlikte Selahattin Demirtaş'ın derhal serbest bırakılmasına hükmetmişti. Erdoğan ise karardan 1 gün sonra "AİHM, bizim mahkemelerimizin yerine geçecek karar veremez. AİHM kararı iç hukuk yolları tükenmeden almıştır" demişti. Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da karara ilişkin “Hiçbir anlamı yok” derken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli “Tanımıyoruz, takmıyoruz” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.


Kaynak: Evrensel 

Editör: Derya çelik