Gazete Emek- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, A Haber'de 6 yaşındaki çocuğa istismar olayıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Yanık'ın açıklamaları şöyle:

"Açılan ceza davasında bakanlık olarak müdahiliz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da hassasiyetiyle 20 yıldır devam eden bir mücadele var. Şiddetle mücadele var, çocuklara ilişkin şiddetle mücadele var. Bunu kimse inkar edemez. Bu ve benzeri vakaların bakanlık olarak her zaman içinde oluruz. Mağdur bize gelmiştir, hemen kolluk güçlerimizi harekete geçiririz. Ya da mağdur kolluğa gitmiştir vaka bize gelir biz olaya dahil oluruz. Gerek sosyal hizmet ve barınmanın temini noktasında biz tüm mağdurun yanındayız.

"SİYASETİN KONUSU DEĞİL"

Mağdur talep ederse bakanlık tarafından psikolojik destek de verilebilir.

Çocuk istismarı, çocuğa yönelik istismar vakaları siyasetin konusu değildir. Bunlar son derece insani ve her toplumda karşılaşılabilecek konular. Bunu toplumsal bir mesele olarak kabul edip nasıl üstesinden gelebiliriz buna bakmamız lazım.

"ORTADA BİR ÇOCUK İSTİSMARI VAR"

Basına yansıyan bazı yaşlar var. 6 yaş, 7-8 yaş ya da 13 yaşında nişanlanıp 14 yaşına evlendiği iddiaları var. Hangisi olursa olsun ortada bir çocuk istismarı var. Bizim hukukumuza göre 17 yaşında ebeveyn rızasıyla 18 yaşında da kişi rızasıyla evlenebilir. 15 yaşın altı zaten Türk Ceza Kanunu'na göre çocuğun cinsel istismarıdır. 15 yaşın altında herhangi bir rıza gözetmez. Meselenin hukuken bir evlilik birliği kurulamadığı açık. Daha sonra resmi nikâh yapılmış ve taraflar boşanmış."

AKP’Lİ ÖZLEM ZENGİN: CEMAATSE CEMAAT HERKES İFADEYE ÇAĞIRILMALI

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin altı yaşındayken imam nikâhıyla 'evlendirildiğine' ve çocuk yaşta seneler boyu cinsel istismara maruz bırakıldığına dair haberler konusunda "Cemaatse cemaat, herkesin ifadeye çağırılması lazımdır" dedi.

Zengin, Meclis Genel Kurulu'ndaki tartılma sırasında, konuyu bir “memleket meselesi” olarak gördüğünü ifade ederek şöyle konuştu: "Annenin, babanın, failin ceza alması yetmez. Yakınları, bunu destekleyen, gören sosyal dokuda kim varsa cemaatse cemaat herkesin ifadeye çağırılması lazımdır" dedi.

"Bunu söyledikten sonra kapatmaya çalışmak diyorsunuz. Bunu reddediyoruz, kötü niyetli buluyoruz" diyen Zengin, sözlerine şöyle devam etti:

"Bunun en tepe noktaya kadar üzerine gidilmesini ifade ediyoruz. Bu memlekette çocuklar hepimizin. Çocuklarla alakalı birbirimizle yarış olamaz. Onun hakkını hukukunu hep birlikte korumalıyız. TBMM bu konuda ortak hareket etmek zorundayız."

Zengin, “Ben, kendi grup başkanımızla ve Sayın Cumhurbaşkanımızla da konuşarak, araştırma komisyonunu derhâl kuralım. Bu konuyla alakalı bize düşen ne varsa fazlasıyla yapalım” dedi.

TAKİPSİZLİK KARARI VEREN SAVCI HAKKINDA İNCELEME

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanı sıfatıyla verdiği izinle, Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızını bir müridiyle evlendirerek cinsel istismara maruz kalmasına neden olması ile ilgili soruşturmayı yürüten ve kovuşturmaya yer olmadığına hükmeden savcı hakkında HSK Birinci Dairesince inceleme başlatıldı.


 

Ajansların haberine göre, Bozdağ, 6 yaşındaki kız çocuğunun cinsel istismarına yönelik iddialarla ilgili 2012'de hukuka aykırı olarak kovuşturmaya yer olmadığına karar verdiği öne sürülen, daha önce kapatılan Kartal Cumhuriyet Başsavcılığında görev yapan ve halen İstanbul Anadolu Adliyesinde görevli Cumhuriyet Savcısı hakkında HSK'ye inceleme izni verdi.


 

Bunun üzerine savcı hakkında HSK Birinci Dairesince inceleme başlatıldı ve müfettiş görevlendirildi.


 

İstanbul'da küçük yaşta kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen kişi ve anne-babası hakkında "nitelikli cinsel saldırı" ve "çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçlarından yürütülen soruşturma tamamlanmış iddianamede sanık Kadir İ'nin "nitelikli cinsel saldırı" ve "çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçlarından 30 yıldan az olmamak üzere, diğer sanıklar Yusuf Ziya G. ve Fatıma G'nin de "çocuğun nitelikli cinsel istismara iştirak" suçunu işledikleri gerekçesiyle 18 yıldan az olmamak üzere hapisle cezalandırılması gerektiği belirtilmişti. Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianame kapsamında 3 sanığın yargılanmasına 22 Mayıs 2023'te başlanacak.

Editör: TE Bilişim