Gazete Emek-Japonya’daki Kyoto Üniversitesi’nden araştırmacılar, spermin kuyruğunun sıvıyla etkileşime girecek şekilde şekil değiştirdiğini ve ileri yüzdüğünü buldu.

Spermlerin çevrelerinden eşit ve zıt bir tepki almadıklarını belirten uzmanlar, bu hareket yönteminin, eşit ve zıt bir tepki olduğunu belirten Newton’un hareket yasasına aykırı olduğunu söylüyor.

Kuyruğun esnekliği aynı zamanda hiçbir hareket olmaması gerektiğini, bunun yerine spermin çevreye fazla enerji salmadan kuyruklarını kullandığını da gösteriyor.

New Scientist’in raporuna göre ekip, araştırma için insan sperm hücrelerini ve algleri kullandı çünkü her ikisinde de sıvı içinde yüzmelerine yardımcı olan kuyruklar bulunuyordu.

Bu kuyruklar elastiktir, deforme olabilir ve orijinal şekillerine dönebilir, bu da yüzen maddeleri engel görevi gören çevredeki sıvıya doğru itememesi gerekir.

DALGA BENZERİ HAREKETLER YAPIYORLAR
Algler ve sperm hücreleri mikroskop altında analiz edildi ve araştırmacı, çiftin kuyruklarını kullanarak sıvı içinde kendilerini itip çeken dalga benzeri hareketler yaparak hareket ettiğini buldu.

Newton’un hareket kanunu durumunda, hareketler sonuçta yüzücüleri yavaşlatmalıdır.

Spermin kuyruğunu çırpması, çevresine karşı deforme olduğu için enerji kaybetmesi gerekirken, kanat çırpma sırasında flagella eşit ve zıt bir reaksiyonu önleyerek enerji tasarrufu sağlar.

Kamçı, sıvıya tepki olarak küçük şekillerde bükülerek eşit ve zıt bir reaksiyonu önleyebildi ve böylece sahibinin enerjisini korudu.

Araştırmacılar bu yeteneği ‘tuhaf esneklik’ olarak adlandırıyor.

Bir araştırmaya göre, ‘Tek esneklik, katılardaki aktivite için genel bir terim değil, daha ziyade katılarda veya elastik bir potansiyel kullanılmadan genelleştirilmiş bir esnekliğin tanımlanabildiği diğer sistemlerde aktif kuvvetler üreten iyi tanımlanmış bir fiziksel mekanizmadır’. Araştırmaya dahil olmayan Leiden Üniversitesi tarafından yayınlandı.

Editör: Derya çelik