Gazete Emek- Bursa'nın Kestel ilçesinde başlayarak Gürsu ve Osmangazi ilçelerine yayılan orman yangınının ikinci gününde, yangının etkili olduğu bölgelerde evlere dönüşler başladı. Önceki gün bin 765 kişinin tahliye edildiği Karahıdır, İğdir ve Avdancık mahallelerinde vatandaşlar yeniden evlerine dönmeye başladı. Yangında zarar gören alanlar dronla havadan görüntülendi. Gece boyunca karadan süren söndürme çalışmalarına, günün ağarmasıyla birlikte havadan müdahale de başladı.
Bursa Çevre Otoyolu yeniden trafiğe açıldı
Yangının ulaşıma etkisi de oldu. Gürsu ilçesi Karahıdır mevkiindeki orman yangını nedeniyle dün saat 23.00 sıralarında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından trafiğe kapatılan Bursa Çevre Otoyolu’nun Yıldırım Kavşağı ayrımı ile Bursa Doğu Kavşağı ve Turanköy Kavşağı arasındaki kesim, sabah saatlerinde yeniden ulaşıma açıldı.
Başkan Bozbey: “Can kaybı yok, doğada büyük tahribat var”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, sabahın ilk saatlerinde yaptığı açıklamada, yangının İğdir ve Karahıdır mahallelerine kadar yayıldığını, birçok orman alanının tamamen yandığını belirtti. Bozbey, “Allah’a şükür bir can kaybı yaşanmadı ancak doğada büyük kayıplarımız var” dedi.
Bozbey, bir personelin yangın sırasında yaşadığı kazadan sonra kalp krizi geçirdiğini ve hastanede yoğun bakımda olduğunu; iki orman görevlisinin ise dumandan etkilenerek tedavi altına alındığını aktardı. Yangının yaklaşık 3 bin hektarlık alanda etkili olduğunu belirten Bozbey, Avdancık bölgesinde alevlerin hâlâ tehdit oluşturduğunu, ekiplerin müdahalesinin sürdüğünü söyledi.
“235 araç, 550 personel görevde”
Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak yaklaşık 235 araç ve 550 personelle sahada olduklarını belirten Bozbey, “İtfaiye teşkilatımıza yaptığımız yatırımların ne kadar önemli olduğunu bu süreçte bir kez daha gördük. AKOM üzerinden gelen verilerle ekiplerimizi doğru yönlendirdik” dedi.
Valilik: Avdancık’ta tahkimat sağlandı
Bursa Valiliği, yaptığı açıklamada, Karahıdır ve İğdir mahallelerinin güvenli şekilde boşaltıldığını, Avdancık Mahallesi’nde ise tüm tahkimatın sağlandığını belirtti. Yangının yerleşim alanlarına ulaşmaması için ekiplerin sahada aktif görev yaptığı ifade edildi.
“Halk büyük dayanışma örneği gösterdi”
Vatandaşların büyük özveriyle yangına müdahale eden ekiplere destek verdiğini belirten Bozbey, “Kimi bir kova suyla, kimi yiyecek ve içecek taşıyarak yardım etti. Herkese yürekten teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Yangının çıkış nedenlerine ilişkin de konuşan Bozbey, elektrik hatlarının yenilenmesi gerektiğini, sigara izmaritlerinin doğaya atılmasının önlenmesi ve ormanlık alanlarda ateş yakılmasına karşı daha ciddi yaptırımlar uygulanması gerektiğini vurguladı. “Yüreğimiz yanıyor, doğada sadece ağaçları değil, birçok canlıyı da kaybettik” dedi.
Orhaneli’deki yangın 10 saatte kontrol altına alındı
Bursa’nın Orhaneli ilçesi Harmancık yolu Meyran mevkisinde dün çıkan orman yangını ise 10 saatlik çalışmanın ardından kontrol altına alındı. Yangının tehlike boyutunun kalmadığı açıklandı.
Yangın geniş alana yayılırken dayanışma arttı
Kestel ilçesi Ağlaşan Mahallesi ile Gürsu ilçesi İpekyolu Mahallesi arasındaki ormanlık alanda çıkan yangın, rüzgârın etkisiyle hızla yayıldı. Gürsu TOKİ Konutları civarında çıkan yangına Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekiplerinin müdahalesi sürerken, bazı vatandaşlar evlerini kendi imkânlarıyla terk etti.
Yangının büyümesi üzerine Bursa Çevre Yolu trafiğe kapatıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bursa Valisi Erol Ayyıldız ve AKP İl Başkanı Davut Gürkan yangın bölgesinde incelemelerde bulundu.
Moto kuryeler ve gönüllüler seferber oldu
Yangınla mücadelede vatandaşların desteği dikkat çekti. Gürsu ilçe merkezinde toplanan yurttaşlar, kamyonet ve traktörlerle su bidonları taşıyarak ekiplere destek verdi. Ayrıca moto kuryeler de yangın bölgesine su ulaştırmak için seferber oldu.
HAYTAP ve HEPAD gönüllüleri hayvanların tahliyesine destek oldu
Yangından etkilenen Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ndeki hayvanların tahliyesi için HAYTAP ve HEPAD gönüllüleri de sahadaydı. Gönüllüler, hayvanların güvenli bölgelere taşınmasına yardımcı oldu.
Athena konseri yarıda kaldı, kül yağışı uyarısı yapıldı
Yangınlar nedeniyle Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 63’üncüsünü düzenlediği Uluslararası Bursa Festivali kapsamındaki Athena konseri yarıda kesildi. Sahneden konuşan solist Gökhan Özoğuz, “Bursa’daki yangın nedeniyle konseri sonlandırmamızı söylediler. Sakin bir şekilde alanı boşaltın” dedi.Bursa Büyükşehir Belediyesi ise şehir sakinlerini kül yağışına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Meclisteki partilerin çözüm süreci komisyonuna vereceği üyeler belli oldu
Meclisteki partilerin çözüm süreci komisyonuna vereceği üyeler belli oldu
İçeriği Görüntüle


Kaynak: T24