Gazete Emek - AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasının ardından ‘değişim’ rüzgarının estiği CHP’de MYK’nın ardından Parti Meclisi (PM) toplandı.

Parti genel merkezinde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında yapılan toplantıda, cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin analizi ile kurultay takvimi ele alındı.

TELE1’in ulaştığı kaynaklara göre beş şaat süren PM toplantısında 38’inci Olağan Kurultay takviminin başlatılması kararı alındı. Toplantıda PM, kurultay takvimine ilişkin yeni MYK’ya tam yetki verdi. Kılıçdaroğlu’nun yeni MYK’yi açıklamasının ardından toplanacak kurul, kurultay takvimini belirleyecek.

CHP’de ‘değişim’ beklentisinin dile getirilmesinin ardından ilk MYK toplantısı yapılmış, yaklaşık 5 saat süren toplantıda tüm üyeler istifasını sunmuştu. Kılıçdaroğlu da istifaları kabul etmişti.

Görevde kalıp kalmayacağı merak edilen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise “Ona parti karar verir” ifadelerini kullanmıştı.

TBMM GRUP YÖNETİMİ BELLİ OLDU

CHP Parti Meclisi toplantısının ardından CHP’nin yeni Meclis grup yönetimi de belli oldu. Buna göre; CHP Grup Başkanı Özgür Özel olurken, CHP Grup Başkanvekilleri Gökhan Günaydın, Burcu Köksal, Ali Mahir Başarır oldu.

TBMM Meclis Başkanvekili ise Gülizar Biçer Karaca oldu.

Burcu Köksal da Oya Araslı ve Emine Ülker Tarhan’dan sonra CHP’nin üçüncü kadın grup başkanvekili oldu.

YAZILI AÇIKLAMA YAPILDI

CHP PM toplantısının ardından bir yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, seçim sonuçlarının parti kurul ve karar organlarında incelenmeye devam edileceği ve kurultay takviminin işleyişi için gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra alınan kararların MYK tarafından açıklanacağı ifade edildi.

Açıklama şu şekilde:

“Cumhurbaşkanlığı seçimi siyasi tarihimizin en eşitsiz koşullarında gerçekleşmiştir. Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan yalan, iftira, montaj, kutuplaştırma gibi çirkin yöntemlere başvurmuştur. Bu süreç, siyasal iktidarın ve Cumhurbaşkanı adayının ahlaki meşruiyetini sorgulanır hale getirmiştir.

Tüm bu olumsuzluklara karşın partimiz, yönetim organlarında seçim süreçlerini ve sonuçlarını ilk andan itibaren detaylı bir şekilde değerlendirmeye başlamıştır. Bugünkü Parti Meclisi toplantımızda da seçim sonuçları detaylı bir şekilde değerlendirilmiş, “bilgi ve iletişim teknolojilerinden” sorumlu birimimiz seçimlerde kullandığımız sistemimize ilişkin detaylı sunumlar gerçekleştirmiştir.

Cumhuriyet Halk Partisi, seçmenin verdiği mesajı, seçim sonuçlarını sandık sandık, köy köy, ilçe ilçe, il il dikkatle incelemeye ve analiz etmeye – parti kurul ve karar organlarında – devam edecektir. Bu değerlendirme sürecinde özeleştiriler samimiyetle dikkate alınacak ve gereği hızla yerine getirilecektir.

Partimizin Kurultay takviminin düzenlenmesi ile ilgili karar Parti Meclisimizce değerlendirilmiş ve takvimlendirme çalışmalarına başlanmıştır. Kurultay sürecinin parti içi demokrasi kültürümüze yaraşır bir şekilde gerçekleşmesi için yapılacak gerekli hazırlıklar ve alınacak kararlar yeni Merkez Yönetim Kurulu tarafından açıklanacaktır.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak giderek derinleşen ekonomik krizden çıkışın yollarını göstermeye kararlılıkla devam edeceğiz. On milyonların demokrasi, özgürlük, adalet ve refah mücadelesinde buluşan ve büyüyecek olan iradesine sahip çıkacak, eşit ve özgür bir Türkiye’yi kurma mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”

ÖZGÜR ÖZEL: ÇOK DAHA DİNAMİK VE ETKİN BİR MUHALEFET

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, Parti Meclisi toplantısının bir açıklama yaptı. Yapılan görevlendirmeleri sayan Özgür Özel, CHP’nin bugünden itibaren daha dirençli ve yapıcı bir muhalefet sürdüreceğini söyledi.

Özgür Özel şu ifadeleri kullandı:

“Grup Başkanı Özgür Özel seçildi. Grup Başkanvekillerimiz Afyon Milletvekili Burcu Köksal, Mersin Milletvekilimiz Ali Mahir Başarır ve İstanbul Milletvekilimiz Gökan Günaydın seçildiler. Meclis Başkanvekilliği’ne Gülizar Biçer Karaca Denizli Milletvekilimiz ve an itibarıyla Genel Başkan Yardımcımızdı. Meclis İdare Amirliği’ne Balıkesir Milletvekilimiz Ensar Aytekin, katip üyeliklere Giresun Milletvekilimiz Elvan Işık Gezmiş, yine Osmaniye Milletvekilimiz sayın Aysu Kaya ve Trabzon Milletvekilimiz Sibel Suiçmez seçildiler.

Bugün grubumuz tarafından seçilen dokuz adaylıktan beşine kadın arkadaşlarımız seçildiler. Katip üyeliklerdeki arkadaşlarımız kendi illerindeki tek milletvekillerimiz kadın arkadaşlarımız. Meslek örgütlerinden gelen tabip odası başkanlığı, baro başkanlığı, eczacı odası yönetim kurulu üyeliklerinden gelen arkadaşlarımız. Sayın Gülizar Biçer Karaca’nın bu göreve seçilmesiyle birlikte zaten dün itibarıyla MYK’da istifalarını sunmuşlardı. Artık Meclis’te görev yapacaklar. Pazartesi gününden itibaren hem grup başkanvekillerimiz hem seçilen arkadaşlarımız görevleriyle ilgili devir teslimleri yapmaya başlayacaklar.

Bundan sonraki süreçte Cumhuriyet Halk Partisi olarak etkili, içerikli, yapıcı ve dirençli bir muhalefet partisi görüntüsü sergileyeceğiz. Bundan sonraki süreçte Cumhuriyet Halk Partisi’nin birlik içinde, beraberlik içinde daha gençleşen ve çok daha fazla kadının görev aldığı çok daha dinamik bir grubunun etkin muhalefetine tanık olmanızı umut ediyoruz. Bundan önceki süreçte biz parlamento muhabirleriyle siz değerli arkadaşlarımızla birlikte son derece uyumlu bir çalışma içerisinde bulunduk. Ben sekiz yıl boyunca yürüttüğüm grup başkanvekilliği sırasında bu koridorda hep ilgi gördüm hep nezaket gördüm bundan sonra da görevi devralan grup başkanvekili arkadaşlarımızla aynı iyi ilişkileri sürdüreceğinize şüphemiz yok.”

Editör: Bekir GÜNEŞ