İnsanca bir yaşam için Befesa işçileri greve çıktı İnsanca bir yaşam için Befesa işçileri greve çıktı

HABER: Sedat Türlü


Gazete Emek - Van’da işsizlik ve istihdam sorunu gün geçtikçe artıyor. Bununla birlikte enflasyondaki artış ev kiralarına, günlük yaşam maliyetlerine fahiş biçimde yansıyor. Öyle ki Van,  ev kiralarında İstanbul ile yarışırken işverenler tarafından istihdama kolaylık sağlanmıyor, çalışan işçilere de asgari ücretin altında ücretler teklif ediliyor. Hal böyle olunca Vanlılar çareyi batı illerinde mevsimlik işçi olarak çalışmakta arıyor. Ancak bu işçilerin arasında çocuklarda bulunuyor. Ailelerde bir kişinin çalışmasının yetmediği durumlar yüzünden çocuklarda eğitimlerinde uzaklaşıyor ve aile ekonomisine katkı sunma adı altında ülke ekonomisi tarafından çalıştırılmaya zorlanıyor. 

Bu çocuklardan biri Lise eğitiminin başında okulu bırakan B.T. Okulu bıraktıktan sonra ablası ve eniştesi ile birlikte İstanbul’da klima paketleme işinde çalışmaya başladığını söyleyerek şu ifadeleri kullanıyor; “ Eğitimde zaten bir yere gelebileceğimi düşünemiyordum. Bu durum benimle ilgili değil tamamen ekonomi ile ilgili. Bende isterdim okula düzenli gideyim ancak bu şartlarda aklımı oraya veremiyorum. Okuldayken açlıkla ya da parasızlıkla derslere odaklanamıyorum. O nedenle aileme destek olmak ve şimdiden bir gelecek için meslek öğrenmek istedim.”

Mesleki Eğitim Merkezi uygulamasına dair konuşan T, “ Öncelikle MESEM üzerinden hem okulu tamamlayıp hemde harçlık kazanmak istedim. Ancak gittiğim ortaokulundaki yetkililerin keyfi uygulamaları yüzünden belgemi alamadım. MESEM için kötü konuşuluyor ancak ben iyi bir uygulama olduğunu düşünüyorum. En azından bir gelir kapısı ve eğitimi tamamlamada yardımcı oluyor. Olabildiği koşulda eğitimi o şekilde tamamlayacağım. Ancak şimdilik bu işi yapıyorum. Evet zor yükü var ama para kazanmak için çalışmak zorunda herkes” diyor. 

Çalışmaya başlama kararına değinen T, “Ailem okulu bırakmamam için çok çaba sarf etti. Zorlu koşullarına rağmen ekonomik olarak eksikliğimi bırakmadılar. Ancak u durum beni kötü hissettiriyordu. Neden sonucu belli olmayan bir eğitim için Ailemin cebinden ve ömründen gitsin. Haberlerde görüyoruz Üniversite mezunu bir sürü  işsiz var sağda solda. Bende onlardan biri olmak istemiyorum. Çalışmayı tercih ettim ve şimdilik zorluklarına rağmen kararımdan dönmeyeceğim” sözleriyle kendisinin ve ailesinin yaşam koşullarındaki zorluklara değiniyor. 

T, son olarak şu cümlelerle beklentilerini sıralıyor; “Benim gibi birçok çocuk veya genç çalışmak zorunda kalıyor. Evet bizim seçimimiz ama bu durumu seçmek zorunda kalıyoruz. Çünkü bizim yaşıtlarımız başka ülkelerde veya bu ülkede maddi durumu iyi olanlar çocukluğunu ve gençliğini yaşayabiliyor. Bu olanaklar bizde olmadığı için çalışıyoruz ve ileride o hayatı yaşamanın hayalini kuruyoruz. Bizim iyi bir eğitim almamız için ailelerimize iş verilmeli ve her aileden en az bir asgari ücretli işçi olmalı.”

Haber: Sedat Türlü

Editör: Bekir GÜNEŞ