Gazete Emek- Deprem sonrasında en büyüğü 7,6 olmak üzere bir deprem daha meydana geldi. Depremlerde 29 bin 605 yurttaş hayatını kaybetti. 80 bin 278 yurttaş da yaralandı. 6 bin 444  binanın da yıkıldığı belirtildi. Depremde şuana kadar açıklanan ölü sayısı 17 Ağustos 1999 Gölcük depremindeki ölü sayısını geçti. Depremin üzerinden geçen tam 149 saatin ardından Hatay’dan gelen; enkaz altında kalan 3 yaşındaki bir kız çocuğunun kurtarıldığı haberi umut oldu.

Doğu, Güneydoğu, İçanadolu ve Akdeniz bölgesinde birçok il, saat 04.17’de Kahramanmaraş merkezli Richter ölçeğine göre 7.7 büyüklüğünde depremle sallandı. AFAD’dan alınan bilgiye göre yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, yurdun büyük büyük bölümünden hissedildi. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 7.4 açıkladıktan sonra 7.7 olarak revize etti. Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Haluk Özener “Artçı depremlerin aylarca hatta belki bir yıla kadar sürmesi beklenebilir. 5 ve 6’nın üzerinde artçı depremleri yaşayabiliriz. Bu depremin Akdeniz bölgesinde Tsunami’ye yol açabileceği uyarısını verdik.” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depremlerde hayatını kaybeden kişi sayısının 29 bin 605 , yaralı kişi sayısının da 80 bin 278 olduğunu açıkladı. 147 bin 934 depremzede başka illere tahliye edildi.

AFŞİN’DE ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Deprem felaketinin merkez üssü Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde arama kurtarma çalışmaları tamamlandı.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer 71 ilde 20 Şubat’ta okulların açılacağını duyurdu. Özer, depremde yıkım yaşanan 10 ilde ise 1 Mart’a kadar eğitime ara verildiğini ve 1 Mart’ta eğitime devam edilip edilmeyeceğine karar verileceğini söyledi.

113 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

Depremden etkilenen 10 ilde Adalet Bakanlığınca ölüm ve yaralanmalara ilişkin “Deprem Suçları Soruşturma Büroları”nın kurulduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Şu ana kadar 10 ilde depremde yıkılan binalarla ilgili sorumluluğu tespit edilmiş 131 şüpheliden biri tutuklanmış, 113’ü hakkında gözaltı talimatı verilmiştir. Dolayısıyla tüm süreçte hassasiyet sonuna kadar devam edecek. Özellikle ağır hasar alan binalar, ölümlere, yaralanmalara sebep olan binalarla ilgili gerekli adli süreç sonuçlanana kadar titizlikle bunun takibini yapacağız” açıklamasını yaptı.

AFET BÖLGESİNDE İŞSSİZLİK VE YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİ 15 ŞUBAT’TA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, depremden etkilenen illerde işsizlik ödeneği ve yarım çalışma ödeneği ödemelerinin 15 Şubat’ta yapılacağını duyurdu.

ONAY VERİLEN KONUTLARA ELEKTİRİK VERİLECEK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, deprem bölgesinde vatandaşların dağıtım şirketlerine başvurmaları halinde, uzmanlarca onay verilen hasarsız konutlara elektrik verilebileceğini açıkladı.

ÜNİVERSİTELERİN AÇILIŞI VE ASKERLERİN CELP TARİHLERİ ERTELENDİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Üniversiteler yaza kadar uzaktan eğitim görecek, yurtlar depremzedelere açılacak” dedi. Erdoğan, askerlerin celp tarihlerinin mayıs ayına kadar ertelendiğini açıkladı.

JAPONYA ÖZ SAVUNMA KUVVETLERİ UÇAĞI TÜRKİYE’YE GÖNDERİLECEK

Japonya,  Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenlere yönelik yardımlarda görev alacak Öz Savunma Kuvvetleri (SDF) personeli ve uçağını Türkiye’ye yollayacak.

SDF personelinin, 6 Şubat’taki depremler sonrası sahada faal kuruluşlarla koordinasyon sağlayacağı, uçağın ise bölgelere tıbbi malzeme nakledeceği bildirildi.

Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa da düzenlediği basın toplantısında, deprem bölgelerinde görev almak üzere Türkiye’ye sağlık ekibi göndermeye karar verildiğini duyurdu.

PAZARCIK’TA ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Depremin merkez üssü Pazarcık’ta koordinasyondan sorumlu vali olarak atanan Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, Pazarcık bölgesinde arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını duyurdu.

Editör: Bekir GÜNEŞ