Gazete Emek- Sunucu  Yılmaz’ın, “Doğru düzgün Türkçe konuşsun, burası Türkiye Cumhuriyeti” sözleri tepkiye neden oldu.

“Didem Arslan Yılmaz’la Vazgeçme” adlı televizyon programında, Kürtçe’ye yönelik tahammülsüzlük yaşandı. Konuklar Ayfer Taşçı ve Hayriye Taşçı’nın halaları Türkan Taşçı, programa telefonla bağlandı. Hala Taşçı’nın yeğenlerine yönelik “Siz orada ne arıyorsunuz” sözleri üzerine gerginlik yaşandı, karşılıklı edilen hakaretler sansürlendi.

Angelina Jolie, Instagram’da rekor kırdı; Afgan bir gencin mektubunu paylaştı

KÜRTÇE KONUŞTUĞU İÇİN HATTAN ALINDI

Televizyonun sesini kısması istenen Türkan Taşçı’nın daha sonra sunucu Didem Arslan Yılmaz’ın “Hatta mısın” sorusuna verdiği yanıt da sansürlendi. Ardından yeğen Hayriye Taşçı’nın “Konuş tamam konuş” dediği duyuldu. Didem Arslan Yılmaz ise “Hayır hayır. Türkan Hanım bizim de anlamamız lazım” diyerek Türkan Taşçı’nın hattan alınmasını istedi. Yılmaz’ın devamında söylediklerinden Hala Taşçı’nın Kürtçe konuştuğu için hattan alındığı anlaşıldı.

Kürt Sanatçı Nizamettin Ariç'ten birlikte katıldıkları programda Gazeteci Can Dündar'a 'Kürt' tepkisi

‘BURASI TÜRKİYE CUMHURİYETİ’

Didem Arslan Yılmaz, şu sözleri sarf etti: “Kızlara hakaret edemez tabii, öyle de konuşamaz. Ondan sonra biraz da anlarım ben Kürtçe’den. Kesinlikle olmaz. Halayla bir konuşun, doğru düzgün Türkçe konuşsun. Hepimiz anlayacağız, burası Türkiye Cumhuriyeti yani. Bir de o dili bilmiyoruz ki biz. Bilsek anlayacağız, konuşacağız da.”

Gazeteci Cebeci, apartmanda uğradıkları tacizi ifşa etti: Evde şortla oturmak da yasak

Dakikalar sonra tekrar programa bağlanan Türkan Taşçı, konuşmasına Türkçe devam etti.

SOSYAL MEDYADAN TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜDÜ

Yılmaz’ın bu çıkışı sosyal medyada tepkilere neden oldu, Arslan’ı kınayan çok sayıda paylaşım yapılırken, #HaddiniBilDidemArslan etiketi Twitter’da Türkiye gündeminin üst sıralarına yerleşti.

Bekir Güneş yazdı: Bir 'Kürdün' Kürtçe ile imtihanı: Burası Türkiye, Kürtçe konuşmayın

DİDEM ARSLAN'DAN İLK AÇIKLAMA 

Didem Arslan Yılmaz bugün gelen tepkiler üzerine şu açıklamayı yaptı:

-Dünkü yayınımıza, Urfa’dan gelen Hayriye Taşcı, “babası benden 4 aylık bebeğimi kaçırıyor, bana yardım edin”diyerek, ablası Ayfer Taşcı ile birlikte programımıza katıldı. Kızlar aileleri tarafından tehdit aldıklarını söyleyip, öldürülmekten korkuyorlardı.

 Yayın devam ederken kızların Halası Türkan hanım yayına bağlanmak istedi. Yeğenleriyle şakır şakır türkçe konuştu, önce kızlara türkçe hakaretler etti. Sonra da aniden kızlarla kürtçe konuşmak istediğini söyledi.

Hala Türkan hanım, benim ve seyircimin kızlarla konuşmasını anlamamızı istemedi. Yeğenleriyle kürtçe konuşarak, konuşulanları gizlemek istedi. Halanın bizden önceden tercüman talebi de olmadı.

-Türkan hanımı, kürt olduğu için yayından aldırmadım. Yeğenlerine hakaret ve küfürler ettiği için yayından aldım. Öyle olsa yeğenlerini yayına konuk etmezdim.

Kürtçeye bir tepkim olamaz. Yayında doğu dili diye hiçbir ifadem de yok…

Hala Türkan hanım, arapça da konuşmak isteseydi, ingilizce de konuşmak isteseydi, aynı tepkiyi gösterirdim. Çünkü, onun ne söylediğini bilmemiz gerekiyordu, kızların can güvenliğinden endişe ediyordum.

Sivaslı bir ailenin kızıyım. Memleketimin doğusu batısı kuzeyi ve güneyi ile ilgili ayrım yaptığımı iddia etmek, hele etnik ayrım yaptığımı söylemek tamamen gülünç

Yayının sadece 10 saniyesini servis edip sanki ortada bir siyasi tartışma varmış gibi linç başlatanların amacı “ülkenin fay hatlarını kaşımak” Not: Bu arada kürtçe konuşanlarla hiçbir sorunum yok, incinen vatandaşlarımızdan özür dilerim.

 

DİDEM ARSLAN HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Van Barosu, bir televizyon kanalında "Türkçe konuş, burası Türkiye Cumhuriyeti" sözleriyle Kürtçe konuşmak isteyen bir konuğu hattan alan sunucu Didem Arslan Yılmaz hakkında suç duyurusunda bulundu. Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen dilekçede, Yılmaz'ın “nefret suçu" ve “alenen aşağılama” suçu işlediği belirtildi. 

 

Dilekçede, şu ifadelere yer verildi: "Sunucu, sanki Türkiye Cumhuriyetinde Türkçe dışında başka bir dilin konuşmanın yasak olduğu, başka ırka mensup kişilerin başka dili konuşmanın suç olduğu ve bunun bir bedeli olduğunu ima etmiştir. Savcılığınızca yapılacak soruşturma çerçevesinde de görüleceği üzere şüphelinin basın yoluyla alenen bir ırkı, bir dili aşağıladığı hatta hor gördüğü açığa kavuşacaktır. Şüphelinin Kürtçeye olan nefretinden sonra hem sosyal anlamda hem de sosyal medya mecralarında binlerce kişi bu nefret söylemine tepki göstermiştir. Ulusal anlamda büyük bir tepki karşılık bulması ve genelde Kürtçeye özelde ise Kürt halkına karşı nefret söylemi nedeniyle savcılığınızca resen yapılacak soruşturma çerçevesinde şüphelinin cezalandırılmasını talep ediyoruz."

BİR SUÇ DUYURUSU DAHA 

Mardin Barosu, Kürtçeye dönük söylemleri nedeniyle sunucu Didem Arslan Yılmaz hakkında suç duyurusunda bulunurken, Show TV televizyonunu da RTÜK'e şikayet etti.

Mardin Barosu Dilsel ve Kültürel Haklar Komisyonu, televizyon sunucusu Didem Arslan Yılmaz'ın programında Kürt bir yurttaşa dönük "Türkçe konuş. Burası Türkiye Cumhuriyeti. O dili bilmiyoruz, bilsek anlayacağız da konuşacağız da. Bilmiyorum" sözleri nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Komisyon ayrıca Show TV hakkında da Radyo Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) şikayette bulundu. 

Baro tarafından yapılan açıklamada Arslan, hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlaması ile suç duyurusu yapıldığı belirtildi. Açıklamada programın yayınlandığı televizyon hakkında da ilgili yasalar kapsamında RTÜK'e şikayette bulunulduğu ifade edildi.

Arslan'ın daha sonra yaptığı açıklamalara da değinilen açıklamada, "Arslan'ın sonraki açıklamaları maalesef başka bir garabeti taşımaktadır. Beklentimiz eşitliğin haksızlık için değil hak ve hakkaniyet için uygulanmasıdır" denildi.

ŞIRNAK BAROSU'NDAN SUÇ DUYURUSU



Şırnak Barosu, sunucu Didem Arslan Yılmaz hakkında suç duyurusunda bulundu. 

 

Sunduğu televizyon programında Kürtçe konuşan kadını hattan alarak, ırkçı söylemlerde bulunan sunucu Didem Arslan Yılmaz’a tepkiler sürüyor. Van ve Mardin barolarının ardından Şırnak Barosu da Yılmaz hakkında Cizre Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. 

 

Suç duyurusu dilekçesinde şu ifadeler yer aldı: “Didem Arslan Yılmaz hakkında ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçu nedeniyle suç duyurusunda bulunmuştur" denildi. 

Editör: TE Bilişim