Gazete Emek- Akaryakıt fiyatlarına her gün gelen zamlar, bir litre mozotun 30 liraya yaklaşması şehirlerarası ulaşımı olumsuz etkiliyor. Vatandaşlar kadar otobüs firmaları da durumdan şikayetçi. Diyarbakır’dan batı illerine yapılan seferler yarı yarıya düştü.

Medyascope'dan Ferit Arslan'a konuşan Diyarbakır Otobüsçüler Derneği Başkanı Aydın Özgen, bir otobüsün Diyarbakır’dan İstanbul’a gidip gelmesinin sadece mazot maliyetinin 25 bin lira olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bazen Otobüs daha İstanbul’a yetişmeden deposuna 2 bin lira zam geliyor. Sefer sayıları mecburen düşüyor. Yapılan seferlerden zarar ediliyor. Otobüs sahibi sefer yapmasa daha kârlı çıkıyor. Artık kimse ne yapacağını bilmiyor. Akaryakıt fiyatları insanları bunalttı.”

“41 YILDIR BÖYLE BİR DURUMLA İLK KEZ KARŞILAŞIYORUZ ”

Diyarbakır’ın en eski firmalarından biri olan Öz Diyarbakır Seyahat’in sahibi Mahmut Arıkboğan ise mazota yapılan zamlar ile yolcu fiyatlarını dengeleyemediklerini, kendilerinin dört ayda bir zam onayı aldıklarını ancak mazota haftada iki-üç kez zam geldiğini söyledi.

Diyarbakır’dan İstanbul’a dolu gidip gelen bir otobüsün bile zarar gittiğine dikkat çeken Arıkboğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Normalde bu mevsimde İstanbul başta olmak üzere batı seferlerini iki kat artırıyorduk. Ama şimdi yarı yarışa düşürdük. Daha önce İstanbul’a günde dört sefer yaparken ikiye düşürdük. Böyle giderse bire düşüreceğiz. Diyarbakır-İstanbul için 500, Diyarbakır-Ankara için 400 lira bilet fiyatı alıyoruz. Batıdaki firmalar mazot zamlarını anında fiyatlara yansıtırken biz yansıtamıyoruz. 41 yıllık firmayız daha önce de krizler gördük ama böyle bir durumla ilk kez karşılaştık. Mazottan ÖTV’nin alınmaması gerekir. Daha önce Çukurova bölgesinde eğitim gören çocuklar hafta sonları ailelerinin yanına gelirken, şimdi iki ay sonra gelmek zorunda kalıyorlar.”


 

Editör: TE Bilişim