Gazete Emek- CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, bugün yaptığı yazılı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı’nın MESEM programı kapsamında A101 market ile imzaladığı iddia edilen protokolü eleştirdi.


 

Basında yer alan haberlere göre Milli Eğitim Bakanlığı, MESEM programı kapsamında 6 Ekim 2022 tarihinde market zincirlerinden olan A101’le bir protokol imzalamış ve bu protokolde öğrencilerin haftanın dört günü A101’de çalışacakları belirtilmiştir. 18 yaş altındaki öğrencileri, çocukları işçi olarak A101’de çalıştıracaklar" hatırlatması yapan Ağbaba, "Üç harflilerden A101’i neye göre, hangi kritere göre belirledikleri bilinmiyor. Öğrenciler orada hangi ‘beceriyi’ kazanacaklar, bilmiyoruz. Oradaki kişilerin pedagojik eğitimi var mı? Yok. Çocuklar, markette haftanın dört günü ne yapacaklar? Market zinciri kârına kâr katsın diye açık ve net köle gibi çalıştırılacaklar. Devlet eliyle çocuk işçiliği meşrulaştırıyorlar" tepkisini gösterdi.


 


 

Ağbaba, sözlerine şöyle devam etti:


 

"Öğrencilerin haftanın dört günü A101’de çalışacakları belirtiliyor. Okulda olması gereken öğrenciler, üç harfli zincir markette işçilik yapacaklar. Üstelik ücretleri de işsizler için ayrılmış olan İşsizlik Sigorta Fonu’ndan karşılanacak. Yani Fon, bir kez daha patronlar için kullanılmış olacak. Çocuk işçiler, öğrenciler gitsin A101 için çalışsın, ücretlerini fon karşılasın, A101 kazansın, patron kazansın. Böyle bir düzen olabilir mi? Bu protokolü nerden tutsanız elinizde kalıyor. Sorunun öğrenci ve çocuk yönünü mü eleştirelim, A101’i mi eleştirelim, MEB’i mi eleştirelim, Fon’un amaç dışı kullanılmasını mı eleştirelim? Tümüyle emek düşmanı ve eğitim karşıtı bir düzen oluşturulmuş. Çocuk işçiliği, bir de ‘mesleki beceri kazanma’ sosuyla sunuyorlar. A101’deki çalışma saatleri, çalışma koşulları ortada. Orada insanlar 7/24 sömürülüyor. Çocukları patronların kölesi haline getirip neyin becerisini kazandırmayı düşünüyorlar? Bu protokol derhal geri çekilmelidir.”


 

Veli Ağbaba, söz konusu iddiayla ilgili Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.


 

Ağbaba, Özer’e şu soruları yöneltti:


 

MESEM’e ilişkin çalışmalar kapsamında ticari işletmelerde aktif olarak ‘eğitim’ alan öğrenci sayısı ne kadardır?


 

Bakanlığınız A101 ile protokol imzalamış mıdır? Bu protokole göre öğrenciler haftanın kaç günü çalışacak ve aylık ne kadar ücret alacaklardır? Çalışma usul ve esasları hangi kriterlere göre belirlenmiştir?


 

Öğrencilere ödenecek ücretlerin iş yeri tarafından değil İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacağı iddiası doğru mudur?


 

Öğrencilerin mesleki beceri ve eğitimini güçlendirme amacıyla A101 şirketinin seçilmesinin gerekçesi nedir?


 

MESEM sistemine kayıtlı ve 18 yaş altında olan öğrenci sayısı ne kadardır?


 

MEB, PROTOKOLÜ İPTAL ETTİ


 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile market zinciri A101 arasında “Sektör çalışanlarının mesleki eğitim merkezleri (MESEM) aracılığıyla eğitim öğretim sürecine dâhil olması ile mesleki eğitim ve istihdam süreçlerini yaşama geçirmek” amacıyla imzalanan protokol iptal edildi.

MEB ile A101 arasında 6 Ekim’de, “sektör çalışanlarının mesleki eğitim merkezleri (MESEM) aracılığıyla eğitim öğretim sürecine dahil olması ile mesleki eğitim ve istihdam süreçlerini yaşama geçirmek” amacıyla imzalanan protokole göre öğrencilerin dört gün işe gidip bir gün okula gideceği duyurulmuştu.

Kaynak: Birgün 

Editör: TE Bilişim