Gazete Emek- Sıfır araçlarda yapılan ÖTV matrah düzenlemesi ile 2. el araç piyasasında kargaşa hakim oldu.

Yapılan düzenlemeyle araçlardaki ortalama düşüş düzenleme öncesi fiyatı 265 bin 500 TL’nin üzerinde, 318 bin 600 TL’nin altında olan otomobillerde 50 bin lira civarındaydı.

Nagehan Alçı'dan kendisine "gözümde değeri olmayan insansınız" diyen Prof. Ceyhan'a ilginç yanıt

Dünya'nın haberine göre esas sorun ise ÖTV düzenlemesinin en çok 2021 model aracını ikinci el pazarlarda satmaya çalışanları vuracağıydı. Geçen hafta boyunca da ikinci el araç satış sitelerinde en çok bu karışıklık görüldü.

ÖTV düzenlemesinin çıktığı gün, markalar fiyatlarını açıklamamışken favoriler listesine alınan ve en çok satan 8 araç modelinin fiyat seyri hafta boyunca takip edildi.

Bu takip, ikinci el piyasada üç ayrı satıcı tipinin olduğunu çok net bir şekilde gösterdi.

Üç ayrı satıcı tipi

İncelemeye göre, ÖTV kaynaklı düşüş öncesi ilana koyulmuş 8 ayrı marka/modelden ikisi ilandan hızla kaldırıldı.

ilk satıcı tipi: Tok satıcı. Aracını satmak için acelesi olmayan, ama zarar da etmek istemeyen satıcı modeli. Beklenti ise sıfır araç fiyatlarında ileride bir yükseliş yaşanırsa en azından TL bazında zarar etmeden aracını satmak.

Üç araç ilanında ise 5 bin TL-13 bin TL arasında fiyat düşüşleri oldu. Bunlar acil ihtiyacı nedeniyle aracının fiyatını zararına da olsa düşürerek, belki de üzerine bir miktar daha para koyup daha donanımlı sıfır bir araç alma niyetinde olan satıcı modeliydi.

TRT canlı yayınında isyan eden Muazzez Ersoy gönderildi; yerine asla itiraz etmeyecek Yavuz Bingöl getirildi

Üç araçta ise fiyat hiç değişmedi. İşte en fazla kafası karışan satıcı modeli de bu. Bir yanda zararına satma korkusu, diğer yandan da araç bulunamaması durumunda ikinci el piyasaya gelip daha fazla fiyat ödeyen biri çıkarsa beklentisi.

Sektörün beklentisi önümüzdeki günlerde fiyatların yerine oturacağı yönünde. Aracını satmak isteyenler için asıl mesele ise yukarıdaki satıcı profillerinden hangisine dahil olduğunu belirlemekte.

Editör: TE Bilişim