Gazete Emek - Emek ve Özgürlük İttifakı’nın parlamento seçimlerine nasıl girileceğine dair tartışmalar ve görüşmeler devam ediyor. Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın dünkü (24 Ocak) toplantı öncesi adaylık tartışmalarıyla ilgili mesaj yayımlayarak tek liste ile gidilmesi gerektiğini vurgulaması, ittifakın sorununu çözemedi. Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Emek Partisi (EMEP), seçime ittifak bünyesinde ancak kendi listeleriyle girmek isterken HDP, bunun yeni seçim sistemiyle milletvekili sayısını düşüreceği için tek listeyle seçime gidilmesinden yara tavır koyduğu öğrenildi. 

Toplantıdan önce Demirtaş’tan “tek liste” mesajı

Emek ve Özgürlük İttifakı dün bir kez daha seçim gündemi ile bir araya gelirken, toplantıdan önce sabah saatlerinde Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın mesajı avukatları aracılığı ile sosyal medya hesabından paylaşıldı. Demirtaş mesajında, “Emek ve Özgürlük İttifakı hangi parti ismiyle seçime girerse girsin, umarım durumun kritikliğini gözeterek gözeterek tek milletvekili listesiyle girme kararı alır” dedi.

İttifak toplantısında liste krizi çözülemedİ

HDP’nin ev sahipliğinde yapılan ve ittifaktaki partilerin eş başkanlarının katıldığı toplantıda liste krizinin çözülemediği belirtildi. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın renkli, çoğulcu ve dinamik yapısını Meclis’te en geniş biçimde temsil edecek ve seçimlerden güçlü bir biçimde çıkacak formüller üzerindeki çalışmaların sürdürülmesi konusundaki kararlığın altı çizildi. 
TİP ve EMEP, ittifak bünyesinde kendi listeleri ile seçime girmekte ısrarlı

Aşılamayan “liste krizi” ile ilgili Medyascope muhabirinin aldığı bilgilere göre TİP ve EMEP, ittifak bünyesinde ama kendi listelerinde adaylarını göstermekte ısrarlı davranıyor. Her iki partinin, HDP’nin çok güçlü olduğu yerlerde (Doğu ve Güneydoğu) aday göstermeyeceklerini, kimi yerlerde ortak liste çıkarmayı, kimi yerlerde ise HDP adaylarının (Bursa, Antalya gibi) bazı illerde kendi listelerinde gösterebileceklerini teklif ettikleri öğrenildi. Özellikle TİP’in, örgütlenmesini iki yıldır bu anlamda yaptığı belirtildi. Partinin yüzde 3 oy alıp ilerideki seçimlerde Hazine yardımı almayı hedeflediği bildirildi. Milletvekili sayısının böyle bir yöntem ile artacağına inanan TİP’in, bu nedenle kendi listesi ile ama ittifak çatısı altında seçime girme ısrarını sürdürdüğü öğrenildi.

Toplantıda HDP’li yetkililerin de, ittifak çatısı altında farklı listelerle seçime girilmesi halinde oyların düşeceğini ve çıkarılacak milletvekili sayısının da bundan etkileneceğini belirterek, tek liste ile gidilmesinde ısrarcı oldukları öğrenildi. Bugün yapılan toplantıda da liste krizi aşılamazken, sorunun önümüzdeki toplantıda yeniden ele alınacağı öğrenildi.

HDP’li Temel, Medyascope’a liste konusunda ne demişti?

Konu ile ilgili geçen haftalarda Medyascope’a konuşan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, “Biz, HDP ve bileşenlerimiz, kurullarımız olarak bütün demokrasi güçlerinin bir çatı altında seçime girmesini savunuyoruz. Çünkü tarih böyle bir başarı şansını, zafer olanağını, demokrasi güçlerinin, iktidarın dışladığı bütün ‘ötekiler’in yan yana gelmesine tanımıştır. Güçbirliği seçeneği ile seçime gitmeyi doğru buluyoruz. Bu tartışma elbette sürüyor. İstişareler ve değerlendirmeler sürmektedir” demişti.

Editör: TE Bilişim