Gazete Emek- Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı’nın programına ilişkin Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır 1 Nolu Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Açıklamanın yapıldığı salona, "Bu düzen böyle gitmez, birlikte değiştireceğiz, birlikte 1 Mayıs'a" pankartı asıldı. Tertip Komitesi, 1 Mayıs’ta İstasyon Meydanı’nda düzenlenecek miting için Diyarbakır Valiliği’ne başvuru yaptı. 

 

 

 

 

 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Diyarbakır 1 Nolu Şube Başkanı ve 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Kamuran Taş, "Ekonomik kriz, işsizlik, zamlar, pandemi, borçlanma derken ülkemizde insanca yaşamak bir yana hayatta kalmak bile her gün zorlaşıyor. Bu düzenin çarkları, zengini daha zengin etmek, bankaların kasalarını doldurmak, şirketleri ihalelerle beslemek üzere kurulmuş" dedi. 


 

 

İstanbul’da gerçekleşecek 1 Mayıs’a ilişkin açıklama yapan emek meslek örgütleri, 1 Mayıs’ı Maltepe’de kutlayacaklarını belirterek, katılım çağrısında bulundu. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye Diş Hekimleri Birliği (TDB) "Birlikte değiştireceğiz" sloganıyla gidecekleri 1 Mayıs'a ilişkin Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, “Yaşasın 1 Mayıs” pankartı açılırken, sık sık “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları atıldı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eş Başkanı İlknur Birol, HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun yanı sıra pek çok siyasi parti ve emek meslek örgütü temsilcisi destek verdi.

 

 

Açıklamada konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, ortak çözüm bulma adına mücadeleyi büyüteceklerini söyleyerek, 2022 1 Mayıs’ını da İstanbul Maltepe’de kutlayacaklarını söyledi. 

 

 

AÇLIKLA YÜZ YÜZE

 

 

 

 

 

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise, yoksulluğun işsizliğin giderek daha fazla arttığı bir sürecin içerisinde olunduğuna işaret ederek, “Biz bu tabloyu daha ağır yaşıyoruz. Bugün Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz ve pandemi ile ağırlaşan bu tablo 20 yıldır bu ülkeyi yöneten AKP iktidarlarının, onların politikalarının sonucu olarak ortaya çıkan bu tablo artık Türkiye işçi sınıfını ve bütün emekçileri açlıkla yüz yüze bırakmıştır” dedi.

 

 

 

 

TEHDİT UNSURU HALİNE GELDİ

 

 

 

 

 

Bugün Türkiye’nin en büyük sorununun yoksulluk, işsizlik olduğunu belirten Çerkezoğlu, “2021 sonunda başlayan döviz krizi, bütün ücretlerin enflasyon karşısında gerilemesi bugün ülkede yaşayan milyonlarca emekçiyi açlıkla yüz yüze bırakmıştır. Bugün Türkiye’de her 3 gençten birisinin işsiz olduğu bir tabloyu yaşıyoruz. Bu kadar büyük bir genç işsizliği artık ülkenin geleceğini tehdit eden bir unsur haline gelmiştir” diye belirtti.

 

 

 

1 MAYIS'A ÇAĞRI

 

1 Mayıs'ta İstasyon Meydanı'nda düzenlenecek mitinge çağrı yapan Taş, “1 Mayıs, işçi sınıfının uluslararası birlik mücadele ve dayanışma günü ülkenin dört bir yanında gücümüzü ve coşkumuzu meydanlara taşıdığımız bir gün olacaktır. Dünyanın her yerinde olduğu gibi ilimizde de biz emek ve meslek örgütleri olarak 1 Mayıs’ı kutlayacağız. İrademizi iş yeri iş yeri, sokak sokak, meydan meydan örgütleyeceğimizi, meydanlarda tüm halkımızla omuz omuza olacağımızı ilan ediyor, emekten, barıştan, demokrasiden, eşitlikten, özgürlükten yana olan herkesi 1 Mayıs Pazar günü saat 10.00’da İstasyon Meydanı’nda yapacağımız mitinge çağırıyoruz " diye belirtti.

 

 

 

“Birlikte değiştirme irademizi, gelecek güzel günlere inancımızı 1 Mayıs meydanlarında göstereceğiz” diyen Çerkezoğlu, “Başta İstanbul olmak üzere ülkenin dört bir yanında gerçekleştireceğimiz 1 Mayıs’lara bütün işçileri, kadınları, gençleri, bu ülkenin gerçek sahiplerini omuz omuza yan yana olmaya çağırıyoruz. Emeğimize, ekmeğimize sahip çıkmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

 



Kaynak: MA

Editör: TE Bilişim