Gazete Emek-Ocak ayının gelmesiyle birlikte yeni dönem maaş zamları belli oldu. SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 37.57 oranında bir zam farkını hak etmişlerdi. Bu önce yüzde 42.6 seviyesine yükseltildi daha sonrasında ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın kamuoyuna duyurmasıyla yüzde 49.25’e tamamlandı.

Böylece memur ve memur emeklileri ile SSK ve Bağkur emeklilerinin yeni dönem zam oranları eşitlenmiş oldu. Düzenleme ise Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayı ile birlikte Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra emeklilere zam farkı ödemeleri yapılacak.

Peki zam farkları emeklilerin hesaplarına ne zaman geçecek? Konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye konuşan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz’ın açıklamaları şu şekilde:

“Özellikle çalışma hayatını ilgilendiren önemli maddelerin de bulunduğu ilgili yasa Meclis sürecinden geçmiş bulunmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanı’nın imzası sonrası Resmi Gazete’de yayımlanacaktır ve şubat ayının ilk haftasında ödeneceğini tahmin etmekteyim. Sayın Çalışma Bakanımız Vedat Işıkhan’ın da bu yönde beyanatları mevcuttur.”

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram’ın açıklamaları ise şu şekilde: “SSK ve Bağkur emeklilerinin ek zamları Meclis’te yasalaştı. Bugün itibarıyla hesaplara yatacaktır. Emekliler ocak ayında maaş zam farklarını alamadılar. Şubat ayında ise hem yüzde 49.25’lik zammı alacaklar hem de alamadıkları yüzde 11.68’lik zam farkını alacaklar. Ek ödemeler şubat ayı itibarıyla yapılacaktır. İlave ödemeler maaş dönemi beklenmeksizin yatırılır.

KÖK MAAŞI 10 BİN TL’NİN ALTINDA KALANLARIN DURUMU NE OLACAK?

Zamlı kök maaşları 10 bin TL’nin altında kalanların maaşları 10 bin TL’ye tamamlandı. Kök maaş ile en düşük emekli maaşına bir düzenleme yapılması gerekiyor. Kök maaşlar en düşük emekli maaşına eşitlenmelidir.

Yaklaşık 5 milyon emeklinin en düşük emekli aylığı aldığı SGK kaynakları ile doğrulanıyor. Bu düzenleme birçok vatandaşı etkileyecektir. Ben daha sonrasında dezenflasyonist sürece girileceği için en düşük emekli maaşının kök maaşa eşitlenmesini bekliyorum.

Fitch, Türkiye’nin kredi notuna ilişkin tahminde bulundu Fitch, Türkiye’nin kredi notuna ilişkin tahminde bulundu




 

Kaynak: Duvar

Editör: Derya çelik