Gazete Emek- Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş’ın imzasıyla yayınlanan genelgeye göre, eylemler sırasında ses ve görüntü alınması yasaklanırken, kayıt yapan kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılması kararı verildi.

GEREKÇE: “ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİNİN İHLALİ”

Yayınlanan genelgede kararın gerekçesi olarak görevli polislerin ve yurttaşların eylemler sırasında alınan ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının, “özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği” savunulurken, ses ve görüntü almanın da görevi yapmayı engellediği belirtildi.

Genelgede “Personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek danışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesi” ifadelerine yer verildi.

Alkol satışı yasağı kaldırıldı

GENELGE, YURTTAŞ HABERCİLİĞİNİ YASAKLIYOR

Söz konusu genelge, Gezi Direnişi ile başlayan ve gerçekleri halktan gizleyen ana akım medyaya alternatif olarak ortaya çıkan yurttaş haberciliğinin de yasaklanması anlamına geliyor. Bu genel ile birlikte, birçok hak ihlali de kamuoyu bilgisinden saklanacak.

“PERSONELİNİZ GÖREVİNİ İFA EDERKEN İŞKENCE YAPARSA KAYIT ALINIR”

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD)İstanbul Şubesi,  ‘sansür’ genelgesine tepki gösterdi. ÇHD Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

“İçişleri Bakanlığı’ndan 1 Mayıs öncesi personelini garantiye alma genelgesi. Personeliniz görevini ifa ederken işkence yaparsa kayıt da alınır, delil de toplanır. Çünkü tekrarla, işkence yapmak görev sınırlarınızda değil, suçtur!”

ÇHD Ankara Şubesi ise, “Suç işlendiğini fark ettiğinizde ses ve görüntü cihazlarıyla kayıt yaparak delil toplayabileceğinizi hatırlatmak isteriz” açıklamasında bulundu.

Bu genelge uygulansaydı; kamuoyu şu görüntüleri izleyemeyecekti:

Süleyman Soylu: “Kuzey Irak'ta Metina bölgesine üs kuracağız"

*İzmir’de bugün düzenlenen 1 Mayıs eylemine müdahale sırasında, bir polisin gözaltına aldığı bir göstericinin boynuna nefes almasını engelleyecek biçimde diziyle bastırdığı görüldü.

*Söz konusu olay ABD’de siyah yurttaş George Floyd’un, bir polisin aynı biçimde boğazına bastırması sonucu nefes alamayarak yaşamını yitirmesini getirdi.

Kaynak: Dokuz8haber

Editör: TE Bilişim