Gazete Emek- Portakal bu defa ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı ekonomi programını değerlendirdi. 

Ormanlık bir alanda yayın yapan Portakal, "Bu mekanı özelikle seçtim" dedi. 

Galatasaray'da kavga büyüyor! Fatih Altaylı'nın çarpıcı Fatih Terim iddiasına Yusuf Günay sert cevap verdi

Eski FOX TV Ana Haber Sunucusu Fatih Portakal,  Youtube’da  Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yayınladığı Yeni Ekonomi Programı’na dair değerlendirmelerde bulundu. Yeni ekonomi programı ile ilgili sorularını, Profesör Dr. Yalçın Karatepe’ ye yazılı olarak yönelten Portakal, ‘’Vatandaşın ekonomisi nereye gidiyor’’ diye sordu. 

Berna Laçin'den Fahrettin Koca'ya imalı 'gebelik' sorusu

Konuya ilişkin yazılı olarak birden çok soru soran Portakal, Karatepe ile yaptığı söyleşiyi şöyle anlattı:

‘’Bugün ne konuşalım? Bugün ekonomiyi konuşalım dedik daha doğrusu aslında hep onu gündemde tutmak gerekiyor, bizim ekonomimizi, ülkemizin ekonomisini konuşmamız gerekiyor.

"BEN BUNA GICIR EKONOMİK PROGRAM DİYORUM"

Yeni ekonomik program açıklandı sayın bakan tarafından. Tabi irdelemek gerekiyor. Aradan iki gün geçti, 48 saat. Benim ekonomik bilgim yeterli değil ama bunu yorumlayabilecek insanlara ulaşabiliyorum. Onlardan biri de Profesör Doktor  Yalçın Karatepe. Ekonomiye yön vermiş insanları yetiştirmekte olan bir ekonomi profesöründen söz ediyoruz.  Hocaya telefon açtım. Daha doğrusu mesaj gönderdim. Hocam yeni ekonomi programını nasıl buldunuz diye sordum ve 6 -7 tane soru sıraladım. Ama hepimizin anlayabileceği şekilde sorular, hepimizin kafasındaki sorulardı. Özü şu, ekonominin zorda olduğunu anlatmak için  özellikle bu mekanı seçtim.  Bakın seçtiğim arkamdaki fon bu, zorlu bir yol. Eğer ekonominin en tepesi düzlüğe çıkmaksa bakın bu zor patikada taşların ve ağaçların arasından çıkmak gerekiyor ki rahat nefes alabilelim. Hocanın söylediğine göre zor bir yoldayız. 

Kadın komadayken eşi annesi ile evlendi!


Yeni ekonomik programı nasıl yorumluyorsun hocam. Karatepe, bir cümleyle şöyle söyledi:’’ Ben  buna gıcır ekonomik program diyorum. Pozitiflik yaratmak için başına yeni koyuyorlar. Bilmeyenler için bu 3. yeni ekonomik program. Programın içine şöyle bir baktığınızda kaynak göremiyorsunuz , sorunların nasıl çözüleceğini göremiyorsunuz .‘’  

"GICIR EKONOMİK PROGRAMI NASIL BULUYORSUNUZ?"

Hocam bir cümleyle gıcır ekonomik programı nasıl buluyorsunuz diye sordum.  Karatepe’nin Verdiği yanıt şöyle oldu. Erkin Koray’ın Feshupanallah şarkısı  ile ekonominin ne kadar zorda olduğunu anlatmaya çalıştı. Erkin Koray’ın, ‘’ kader de bir gün bize güler güler inşallah’’şarkısıyla anlattı. Ama o kader hala daha bizim yüzümüze gülmedi, gülemedi.  
Karatepe’ ye ‘’güler mi’’ diye sordum.’’ 

Berat Albayrak'ın sözlerine yandaş Akit TV de tepki gösterdi: 'Koskoca Albayrak'tan bahsediyorum'

‘’İşte onu da anlatacağım sizlere.


İşsizliğin nasıl düşürüleceği bu programda var mı?
Enflasyonun nasıl düşürüleceği bu programda var mı?
Üretimin nasıl arttırılacağı bu programda var mı?
Döviz kurlarının nasıl baskılanacağı bu gıcır ekonomik programda var mı?

Valla şöyle bir örnek vereyim. 2023 için doları 8 lira olarak hesap ediyorlar. Ama dolar şu an 7 lira 77 kuruş. Sadece 23 kuruşluk bir avantajları var. Devlet 3 sene sonra doları 8 lira olarak tahmin ediyor. Tutar mı,  umarım tutar ki biz de düzlüğe çıkalım. O zirveye ulaşabilelim. Aslına bakacak olursanız zor gibi görünüyor’’dedi.

Hedeflere ulaşılır mı diye bir soru daha sordum .

Yani işsizlik düşer mi, enflasyon düşer mi, kurlar baskılanır mı, üretim artar mı, Türkiye’ye güvenip yabancı gelir mi?  Karatepe şöyle bir örnek verdi:’’ Çok uzağa gitmeyeceğim’’ dedi. 2011 yılında Cumhurbaşkanı’nın bir konuşmasından atıfta bulundu.  O zaman Başbakan olan sayın Erdoğan 2023 hedeflerini  2011’ de açıklıyor. Erdoğan, kişi başına geliri 25 bin dolar olarak hedefliyor ama gelinen noktada yeni ekonomik programda, hocanın dediği gibi gıcır ekonomik programda, 2023 kişi başına gelir 10 bin dolar olarak hedefleniyor.  25 bin dolar nerede 10 bin dolar nerede. Şunu merak edebilirsiniz, 2011 yılında Milli Gelir  ne kadardı diye.  Hoca benim sormama gerek kalmadan yazmış zaten. 2011 yılında Milli Gelir 11 bin 289 dolarmış.  Yani fakirleşiyoruz yani cebimize daha az para giriyor. Hocanın bu sözlerinden, ekonomik olarak son 10 yılın belki de kaybedilmiş bir ekonomik yıl olduğunu da söyleyebiliriz. Karatepe,  ‘’ Hedeflerin tutması zor. Yani işsizliği nasıl düşüreceksiniz üretim yapmadan. Enflasyonu nasıl düşüreceksiniz , kurlar aldı başını gitti. Bunların nasıl yapılacağına dair kaynak gösterilmiyor. Sadece –ecek, -acak ile kurulan cümleler. Bunun gerçekleşebilmesi için iç talebin patlaması, ihracatın artması gerekiyor’’ dedi. 

Son seçim anketi: Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçiminde 2. sıraya düştü


Hocaya sordum, iç talep bu ortamda nasıl patlayacak. Karatepe,’’ Patlayamaz. İç talebi patlatabilmek için insanların para kazanması gerekiyor, işinden emin olması gerekiyor, gelirinin artması gerekiyor. Ama Türkiye’de  şu anda gelir artmıyor. Çünkü kısa çalışma ödenekleri, ücretsiz izne çıkartmalar var. 6 milyon kişi bunlardan faydalanıyor ve ücreti artmıyor’’dedi.  Yalçın Karatepe, çalışan kesim için şu kötü haberi de verdi: ‘’ Kamuyu ayrı tutuyorum,  özel sektörde çalışanlar istediği zammı alamayacak. İnsanların gelir düzeyi artmayacak.  Gelir düzeyi artmıyor, korona öncesine göre daha az  para kazanır hale geldi. Şirketlerin bilançosu da ortada. İnsanların zam alması kolay olmayacak. Gelirin artmadığı yerde iç talep nasıl patlayacak?" dedi. 

Gelirin olmadığı yerde iç talep nasıl patlayacak? Hoca soruyor bende sizlere soruyorum. Sizin gelirinizin artmadığı, istediğiniz zammı alamadığınız yerde, hayatın pahalandığı yerde bizler nasıl talepte patlama yaratacağız, yapabilir miyiz? 

Kadın Gazeteci, Facebook'ta sorumlunun kim olduğunu yazdıktan sonra kendisini yaktı

Bir de ihracatın patlaması sorunu var. Karatepe, ’’İhracat sadece bizim yapmak istememizle alakalı değil bir de dünya var ve koronayla mücadele ediyor. Böyle bir ortamda ihracatın nasıl artacağı da başka bir konu’’ dedi.

VATANDAŞIN EKONOMİSİ NEREYE GİDİYOR?

En önemli soru: Hocaya vatandaşın ekonomisi nereye doğru gidiyor diye sordum. 

Hocam biz nereye gidiyoruz diye sordum. Hocamın verdiği yanıt şöyle: ‘’ Maalesef yoksullaşma devam edecek. Kurların yüksek seyretmesi  enflasyonu arttıracaktır. İş bulma, dolayısıyla yeni bir gelire En önemli soru: Hocaya vatandaşın ekonomisi nereye doğru gidiyor diye sordum. Hocam biz nereye gidiyoruz diye sordum. Hocamın verdiği yanıt şöyle: ‘’ Maalesef yoksullaşma devam edecek. Kurların yüksek seyretmesi  enflasyonu arttıracaktır. İş bulma, dolayısıyla yeni bir gelire ulaşma imkanı da çok sınırlı olacaktır. Sonuçta toplum olarak yoksullaşmaya devam edeceğiz.’’

İşte yeni ekonomik program yani Yalçın Karatepe’nin deyimiyle ‘’gıcır ekonomik program’’,  aslında ne ifade ediyor anlatmaya çalıştım. Tarafsız bir gözün söylediklerini size anlatmaya çalıştım. Düzelen ekonomi tepede, zirvede ve biz şu anda diplerdeyiz. Ama bu zorlu yolu çıkabilmek için önümüzde epey zorlu bir mesafe var. Nasıl çıkılacak, bize kılavızluk edecek bu yeni ekonomik program bunu sağlayacak mı? İktidara göre sağlayacak, umarım da sağlar.  Profesörlere bakınca onlar tarafsız, hiç kimseyle alakaları yok , hiçbir siyasi partiyle alakaları yok. Aslında sadece Yalçın Karatepe’nin  dediği gibi gıcır bir ekonomik program olduğunu anlıyorsunuz. Umarım gerçekleşir. Çünkü düzlüğe çıkmak hepimizin hakkı.

FATİH PORTAKAL'IN YOUTUBE YAYININA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ
 

Editör: TE Bilişim