Gazete Emek- Yazar Rêzan Tovjîn, sponsoru olduğu arkadaşı yazar Sidar Jîr'ın Şerm (Ayıp) adlı kitabının Kürtçe tanıtımı ve reklamını yapmak için çevrimiçi reklam servisi Google ADS'ye başvuru yaptı. Google ADS, başvuruya karşılık gönderdiği geri bildirimde, kitabın reklam politikasını ihlal ettiğini bildirdi. Kürtçenin "desteklenmeyen dil" kategorisinde olduğu belirtilen yanıtta, Tovjîn'in reklam başvurusu reddedildi.

Kitabının reklamı için Google’a ücret ödediğini belirten Tovjîn, "Reklam hazırlıkları için kitabın fotoğrafını ve yayınevinin linkini de hazırladım. Google ADS ise, ‘reklam politika ihlali nedeniyle yayınlanamıyor’ diyerek, reklamın Kürtçe olması nedeniyle başvuruyu reddetti" bilgisini verdi.

‘GOOGLE'NİN MERKEZİNE BAŞVURACAĞIM’

Yine 2007 yılında yazar Helîm Yûsiv'ın bir kitabının reklamı için Facebook'a başvurduğunu ve ret cevabını aldığını aktaran Tovjîn, "O zaman anladım ki 'Facebook Türkiye' veya Türk çalışanları, sorumlu kişiler, Türkçe içerik dışında hareket etmiyor. Kürtçenin yaygınlaşması için Facebook'a başvurdum. Başvurum kabul edildi. Facebook'un Kürtçe çeviri servisiyle birçok arkadaşımla organize bir şekilde çalıştık. Biliyorum ki gerçekleşen bu olumsuz tutum Google ADS'nin Türkiye servisinden kaynaklanmaktadır. Kürtçe reklamın yaygınlaşması için Google ADS'nin merkezine başvuru yapacağım” ifadelerini kullandı.

GOOGLE: KÜRTÇE DESTEKLENMİYOR

Konuya ilişkin ulaştığımız Google ADS destek birimi, "Eğer reklamlarınızda Kürtçe dilini kullanıyorsanız, bu reklamlarınız ‘Desteklenmeyen Dil’ politikası adı altında yayınlanmayacaktır. Tabi ki de bu vermiş olduğum bilgi genel bir bilgidir" yanıtını verdi.

Kaynak: MA 

Editör: TE Bilişim