Gazete Emek- Yargıtay’ın Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında kararını açıklaması siyaset gündemini hareketlendirdi.

Yargıtay’ın kararına göre, Kaftancıoğlu’nun 3 davadan aldığı ceza onanırken yargılandığı 2 dava ise düşürüldü. Kaftancıoğlu’nun cezası onanan 3 davada aldığı cezaların toplamı ise 4 yıl 11 ay.

Karar sonrası CHP Genel Başkanı Kemal KIlıçdaroğlu’ndan Kaftancıoğlu’na dikkat çekici bir destek geldi. CHP lideri tüm milletvekillerinden İstanbul’a giderek il başkanlığı binasına gitmelerini istedi.

Kılıçdaroğlu’nun paylaşımı şöyle: “Partimizin tüm milletvekilleri, derhal İstanbul il başkanlığı binamıza doğru yola çıkın.”

CHP’Lİ VEKİLLER GENEL KURUL’U BOŞALTIYOR 

CHP’li vekiller, Genel Kurul’u boşaltıp, İstanbul’a gitmek üzere harekete geçiyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Hiç kimse bir santim geri adım atmayacak” dedi.

CHP İstanbul İl Gençlik Kolları da tüm gençlik örgütlerini saat 18.00’de İl Başkanlığı önüne çağırdı.

Canan Kaftancıoğlı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) seçimlerinin Ekrem İmamoğlu tarafından kazanılması sürecinde aldığı rol ve çalışmasıyla dikkat çekmiş, bu nedenle iktidarın hedefi haline gelmişti.

KAFTANCIOĞLU’NDAN İLK MESAJ

Kaftancığlu, kendisine verilen ceza ile ilgili, “Memleketime bahar gelmiş. Asla durmak, yılmak, yorulmak yok! Nerede olursak olalım çalışacak, çalışacak umudu örgütleyerek iktidardaki kötülüğü hep birlikte gönderecek, hukukun üstünlüğünü tesis ettiğimizde hep birlikte nefes alacağız…” notu ile paylaştığı videoda şu ifadeleri kullandı:

“Burada mesele Canan Kaftancı’na ne ceza verildi, nasıl verildi meselesinin ötesinde. Bu ülkede hukukun geldiği nokta ve hukuksuzluğun hepimize yaşattığı mağduriyet. Bundan dolayı merak eden, arayan, soran dostlarıma şunu söylemek isterim ki: Biz iktidardaki kötülüğü gönderinceye kadar bu ülkede sadece Canan Kaftancıoğlu için değil, 84 milyon için hukuku ve hukukun üstünlüğünü sağlayıncaya kadar her şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Asla umudunuzu kaybetmeyin. İktidardaki kötülüğü bizler umudu örgütleyerek göndereceğiz. İşte o zaman bu ülkede gerçek adalet ve hukuk tesis edilmiş olacak.”

CHP’DEN SERT TEPKİ

Yargıtay’ın Canan Kaftancıoğlu’nun cezasını onamasının ardından siyasiler sosyal medyadan şu değerlendirmeyi yaptı:

CHP Sözcüsü Faik Öztrak: Arsız kendini güçlü sanınca, haklıyı suçlu çıkarmaya kalkarmış. Hem arsızlığa, hem de hukuksuzluğa karşı dimdik ayakta duracağız.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı: Türkiye'de yargı tüm kurumlarıyla iflas etmiştir! Bizler seni bu adaletsiz düzene teslim etmeyeceğiz!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek: Saray iktidarı İstanbul’u kaybetmeyi hazmedemiyor. Asıl gerekçe bu! Yargı, Saray iktidarının tahakkümü altındadır. Ama herkes bilsin ki tüm bu hukuksuzluklar bize bir santim bile geri adım attıramayacaktır.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: Saray yargısı aldığı talimatı uygulamaya koydu! İstanbul İl Başkanımız Canan Kaftancıoğlu’na verilen cezayla Saray tüm muhalefete ve mücadelemize gözdağı vermektedir. Hiçbir üyemiz korkmuyor. Birlikte kazandık, birlkte mücadele edeceğiz! Haramilerin saltanatını birlikte yıkacağız!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç: İstanbul İl Başkanımız Canan Kaftancıoğlu’na verilen ceza ne hukuki ne de vicdanidir, tamamen siyasidir. Bu başta muhalifler olmak üzere halka gözdağı vermeye yönelik bir karardır. Ama şunu kimse unutmasın hiçbir CHP'li korkmayacak, yılmayacak, sinmeyecek…

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu: Yargının bir skandal kararı bu. Onun ötesinde bir de siyasi boyutu var. Bilerek yapılmış, siyasi ortamı germeye, kutuplaştırmaya yönelik bir gayret var seçim öncesi. Bunu bekliyorduk…Ekonomiyle ilgili bir şeyler yapmıyorlar. Yapacakları gerginlik yaratmak. Siyasi ortamı germek. Kendi taraftarlarını ekonomi gündeminden çıkarıp ideolojik gündeme takmak. O kutuplaştırmayı artırarak eski oylarını almak. Seçimi böyle kazanacaklarını umuyorlar. Kimse bu numaraları yemez. Bu, ülke için büyük bir hainliktir.”

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay: Ne demiştik; “Hak, Hukuk, Adalet” Sürüyor bu kavga sürecek…

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan: Bu karar hukuksuzdur. Siyaseten yenemediğini masa başında cezalandırma operasyonudur. Tüm kadrolarımızla İstanbul İl Başkanımız Canan Kaftancıoğlu’nun yanındayız

Demirtaş'tan 'Aydınlar Heyeti' çağrısı: Halk nefessiz, kan ağlıyorken aktif tutum almak tarihi bir sorumluluktur

EKREM İMAMOĞLU: KARARI SİYASİ BULUYORUM

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi: İstanbul İl Başkanımız sayın Canan Kaftancıoğlu, saray tarafından susturulmak istenmektedir. Hukuku siyasetin sopası haline getirenler unutmasın ki, halktan büyük güç yoktur! Korkmuyoruz, yılmayacağız, susmayacağız!!

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır: Türkiye'de yargı tüm kurumlarıyla iflas etmiştir! Bizler seni bu adaletsiz düzene teslim etmeyeceğiz!

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin: İstanbul İl Başkanımız hakkında verilen kararın hukukla ilgisi olmadığını 83 milyon biliyor. İktidarın yargıyı araçsallaştırmasına yeni bir örnektir. Ne yapsalar boş. Adalet mücadelesi dalga dalga büyüyecek, AKP gidecek Türkiye'ye adalet ve özgürlük gelecek!

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu: Lanet olsun siyasetinize de adaletinize de yargınıza da! Ortak mücadelemizle adalet ve demokrasiyi yeniden inşa edeceğiz.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: CHP İl Başkanımız İstanbul'daki değişimi birlikte adımladığımız yol arkadaşımdır. Bu kararı siyasi buluyor ve kınıyorum. Başkanımızın yanındayım. Destek için yanına gidiyorum.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: “Bir saat adaletle hükmetmek, bin sene ibadet etmekten daha hayırlıdır.” Sn. Canan Kaftancıoğlu'na verilen karar vicdanlarda hukukun değişmez evrensel ilkeleriyle değil, maalesef siyasetle yer etti. Hukuk haktır. Gençlerimize bırakacağımız en büyük miras adaletle hükmetmektir.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: Sn. Canan Kaftancıoğlu’na verilen cezalar ne hukuken ne de vicdanen kabul edilebilir. Elbet bu devran dönecek. Üstünlerin hukukunun değil, hukukun üstünlüğünün galip geleceği günler yakın.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek: CHP İstanbul İl Başkanımız Canan Kaftancıoğlu'na verilen siyaset yasağı ve hapis cezası üzücüdür. Bu kararın hukuki değil siyasi olduğu çok açıktır. Sayın Kaftancıoğlu’nun yanındayız.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar: Canan Kaftancıoğlu'na verilen hukuksuz hapis cezası ve siyaset yasağı adalet ve demokrasiye yeni bir darbedir. Benzer utançlar geçmişte de yaşandı ve milletimiz hiçbir zaman bunları affetmedi. Adalet er geç tecelli edecektir. Canan Kaftancıoğlu yalnız değildir.




 

‘KAFTANCIOĞLU YALNIZ DEĞİLDİR’

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş: CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na verilen “cezayla” ilgili Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nu arayarak geçmiş olsun dileklerimizi ve dayanışma duygularımızı ilettim. Saray saldırılarına karşı yanlarında olacağız ve omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz.

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Barış Atay: Canan Kaftancıoğlu yalnız değildir. Bu mücadeleyi elbet kazanacağız!

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: Yargı, Sn. Kaftancıoğlu kararı ile demokratik siyaseti hedeflemiştir. Siyasete göz dağı vererek, seçim sürecini etkilemek isteyenleri uyarıyorum: 90'ların yargıyı araçsallaştıran vesayetçi anlayışı ile iktidarda kalamazsınız. Ayarını bozduğunuz kantar, gün gelir sizi de tartar!

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: Hakkında verilen haksız ve hukuksuz kararın ardından Canan Kaftancıoğlu'nu arayarak geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Hiç kimse endişeye kapılmasın, umutsuzluğa düşmesin! Siyasi kararların odağı haline gelen yargı kurumunu yeniden ayağa kaldıracağız. Adalet mekanizmasını muhalefeti susturmak için kullananlar da, buradan siyasi bir kazanç devşireceğini zannetmesin! “Adalet bir gün herkese lazım olur”

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce: Canan Kaftancıoğlu'yla geçmişte aynı partide siyaset yaptık, farklı taraflarda bulunduk. Görüşlerinin birçoğuna katılmasam da verilen ve siyasi yasak içeren karar hukuki ve vicdani değil, tamamen siyasidir. Yargının siyasi karar alması bu ülkeye yapılan en büyük kötülüktür.

DEVA Partisi lideri Ali Babacan: Nereden gelirse gelsin, haksızlığa boyun eğmeyiz. CHP İstanbul İl Başkanı Sayın Canan Kaftancıoğlu'na verilen cezanın hedefinde demokratik siyaset olduğunu bilecek kadar deneyimliyiz. Bu adaletsizlikten hep beraber kurtulacağız.

Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül: CHP, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na verilen ceza aynı zamanda TDP il başkanına verilmiştir, bütün siyasi partilerin il başkanlarına verilmiştir, bu ceza demokrasiye verilmiştir. Sayın Erdoğan ve Ak Parti, bugün geldikleri noktayı demokrasinin kurum ve kurallarına borçlu olduklarını unutmasınlar. Ülkeyi yöneten iktidar her rejimde vardır, rejimi demokrasi yapan muhalefetin var olmasıdır.

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan: CHP İstanbul İl Başkanı Sayın Kaftancıoğlu hakkında verilen siyaset yasağını da içeren hüküm demokrasimize vurulmuş açık bir darbedir. 80'lerin ve 90'ların vesayet rejiminin siyasi yasaklarının mağduru olmuş bu iktidarın her türlü demokratik değeri inkar ederek ülkemizi siyasi yasaklarla anılır hale getirmesi utanılacak bir durumdur. Tam demokrasi, tam ifade hürriyeti ve amasız insan hakları mücadelemiz devam edecek.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu: Demokratik siyaseti susturmaya kimsenin gücü yetmeyecek. Sayın Canan Kaftancıoğlu'na verilen haksız cezaya karşı demokratik siyaseti savunacağız. Az kaldı, bu zorbalıklara son verecek, hukuk devletini tesis edeceğiz. Siyasi yasaklarla mücadele ederek iktidara geldikten sonra siyasi yasaklardan medet umar hale gelmek acziyetin en bariz ifadesidir.


 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: Dünün mağdurlarının, bugün mağrur olduğu bu ucube sistem, Türkiye’yi daha fazla taşıyamaz. O sandık gelecek, bu vesayet bitecek. 

Cumhurbaşkanlığı seçim anketi: MHP'lilerin yüzde 8,4'ü Demirtaş'a oy veriyor


 

NAGEHAN ALÇI: KABUL ETMİYORUM

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Karadeniz gezisine katılması tartışmalara neden gazeteci Nagehan Alçı, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na hapis cezası verilmesine tepki gösterdi. Alçı, Kaftancıoğlu’na yapılanın hukuk cinayeti olduğunu belirterek, “Bu rezaleti kabul etmiyorum” dedi.

Alçı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Yargıtay’ın Kaftancıoğlu hakkında verdiği karara tepki gösterdi. Alçı, “Canan Kaftancıoğlu’na bu yapılan hukuk cinayetidir. Fikirlerinden ötürü bir siyasetçiye hapis, siyasi yasak. Bu rezaleti kabul etmiyorum. Tüm muhalefet tabanı 10 gündür beni linç ediyor olsa da ben demokrat tavrımdan milim taviz vermiyorum. Tüm kalbimle Canan Hanım’ın yanındayım” dedi.

AKP'Lİ TURAN: KENDİNİZE GELİN! 

Yargıtay'ın CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu kararına ilişkin AKP'den ilk tepki Grup Başkanvekili Bülent Turan'dan geldi.

Turan önce Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Partimizin tüm milletvekilleri, derhal İstanbul il başkanlığı binamıza doğru yola çıkın" tweetini alıntılayarak buradaki sözlerini "Gel Muharrem"den, "koşun vekillere!" Siyaset dilini öğrenmedi, öğrenemeyecek!" ifadeleriyle eleştirdi.


 

Bülent Turan daha sonra attığı ikinci tweette, ceza nedeniyle AK Parti'nin suçlanmasına tepki gösterdi. Turan şunları yazdı:

"Siyasi rakiplerimizle siyasette hesaplaşmayı isteriz; ama yargı,

Devleti aşağılamak

Cumhurbaşkanı'na hakaret

Kamu görevlisine hakaret suçlarını, ki 5 davadan 2 de beraat var, yerel mahkeme, İstinaf ve son olarak Yargıtay aşamasında değerlendirmeyecek miydi?! Kendinize gelin!"

YÜZLERCE KİŞİ İL BİNASI ÖNÜNDE TOPLANDI

CHP’liler kararın duyulmasının ardından Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla partinin il binasında toplandı.

Kılıçdaroğlu, il binasında kalabalığa hitap etti. "Zulme hep birlikte son vereceğiz. Doğusu, batısı, kuzeyi ve güneyi her vatandaşla birlikte yürüyeceğiz" diyen Kılıçdaroğlu, "Yönetenlere, yönetene, Erdoğan’a sesleniyorum: Sen ikiyüzlüsün, fırsatçısın, sen bir zorba ve manipülatörsün. Artık zulmün ve küstahlığın son buluyor. Yaklaşan gök gürültüsünü duyuyor musun? Bu gürültü mahallelerini sığınmacılara sattığın insanların gürültüsüdür." diye konuştu.

'CANAN BİZİMDİR'

Erdoğan'a sert tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "Cezalandırmaya çalıştığın Canan'ın arkasında koca bir halk var. Unutma Erdoğan, bugün Canan nezdinde vücut bulan halkın iradesi senden büyüktür. Canan yüreklidir, Canan cesurdur, Canan bizimdir" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun konuşması şöyle:

'BU KIZGIN İNSANLARIN SESİNİ DUYUYOR MUSUN?'

"Yönetene, Erdoğan'a sesleniyorum: Erdoğan sen ikiyüzlüsün, fırsatçısın, bir zorba ve manipülatörsün. Ama zulmün, küstahlığın artık son buluyor. 

Erdoğan yaklaşan gök gürültüsünü duyuyor musun? Bu gürültü, mahallelerini sığınmacılara sattığın insanlarımızın gürültüsüdür. Bu gürültü aç bıraktığın emeklilerimizin gürültüsüdür. Bu gürültü emeklisini kestiğin 4 milyon insanın karanlıktaki sesidir. Milyonların acısının sesidir bu kulaklarında çınlayan ses. Geleceğini çaldığın bu kızgın insanların sesini duyuyor musun? Özgürlüğün şarkısını söyleyenlerin sesini duyur musun?

Yeni bir hayat başlamak üzere bu ülkenin insanları için. Her bir vatandaşın onuruyla ve özgürce yaşayabileceği bir ülke yaratacağız. En karanlık anın şafağa en yakın zaman olduğunu biliyoruz. Hep birlikte seslendiriyoruz: Erdoğan, biz göğe baktığımızda sana rağmen  her şeyin daha iyiye gideceğini, bu zulmün de son bulacağını bir kez daha huzur ve sükunetin  bu ülkeye geri geleceğini hepimiz biliyoruz. 

Bütün acımasızlıklar senin zayıflıklarından doğuyor. Evet, sen zayıfsın biz güçlüyüz.

Unutma Erdoğan. Bugün Canan nezdinde vücut bulan halkın sesi, halkın iradesine senden büyüktür. Canan yüreklidir, Canan cesurdur, Canan bizimdir, herkes duysun..."

Kılıçdaroğlu, 21 Mayıs günü Bursa'da yapacakları mitingin adresinin artık Bursa değil İstanbul olduğunu söyledi.


 

AP'DEN CANAN KAFTANCIOĞLU'NA DESTEK



 

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Yargıtay’ın CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkındaki onama kararını eleştirdi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na verilen hapis cezasının Yargıtay tarafından onanması üzerine sosyal medya hesabından mesaj paylaştı.

Amor, Kaftancıoğlu ile daha önce yaptığı bir görüşmesine ilişkin fotoğrafla birlikte şu mesajı paylaştı:


 

“Yargıtay, CHP İstanbul Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında 5 yıla yakın hapis cezasıyla 3 cezayı onadı! O belki hapse girebilir ya da siyasi yasak alabilir. AB Türkiye raporu, oylamasından sadece birkaç saat sonra karanlık haberler nedeniyle çoktan güncelliğini yitirdi.”


 

Editör: TE Bilişim