Gazete Emek- Mardin'in Nusaybin ilçesinde Girmeli Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde öğretmenlik yaptığı belirtilen Büşra Tarım, Twitter hesabından ırkçı paylaşımlarda bulundu. Bu paylaşıma sosyal medyadan büyük tepki geldi. 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'psikolojik' gönderme!

Paylaşımında Kürtçe'ye tahammül edemediğini belirten şahıs, "Artık tayinim çıkabilir mi Allah’ım. İnsanların Kürtçe konuşmasına tahammülüm kalmadı" ifadelerini kullandı.


 

Türkiye'nin en zengin 10 ismi: Bir yılda yüzde 40'tan fazla zenginleştiler

TEPKİ YAĞDI

Büşra Tarım'ın paylaşımına Nusaybinli yurttaşlar ile birlikte çalıştığı öğretmen arkadaşlarından tepki geldi. Tepkiler üzerine Büşra Tarım hesabını önce korumaya alırken, sonra tamamen kapattı.

Tarım, tepkiler nedeniyle diğer sosyal medya hesaplarını da korumaya aldı.

KAYMAKAMLIK AÇIKLAMA YAPTI

Tepkiler üzerine Nusaybin Kaymakamlığı'na ait resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “İlçemizde görev yapan bir öğretmenimizin sosyal medya hesabından, bilgisi dışında kendisine ait olmayan ifadeler kullanılmıştır. Öğretmenimizin durumu fark etmesi üzerine, Nusaybin İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne suç duyurusunda bulunmuş olup, adli tahkikata ilişkin süreç başlatılmıştır” denildi.

Mezopotamya Ajansı'ndan Ahmet Kanbal'ın haberine göre bu açıklamaya yönelik de tepkiler gelmesi üzerine kaymakamlık açıklamayı sosyal medya hesabından sildi. Kaymakamlığın resmi internet sitesinde de açıklama kaldırıldı.

Fazıl Say'dan CHP'ye 'Kürt sorunu' eleştirisi

EĞİTİM SEN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Mardin Şubesi, Büşra Tarım hakkında Mardin Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Eğitim Sen Mardin Şubesi’nin Eşbaşkanı Mustafa Bozan, paylaşımı gördüklerinde aslında çok şaşırmadıklarını, uzun zamandır benzer yaklaşımlarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Daha önce de bölge kentlerinde benzer durumların farklı şekillerde ortaya çıktığını belirten Bozan, bunu yapanın bir öğretmen olmasının kendilerini ayrıca üzdüğünü ifade etti.

Olayın bireysel bir olay olmadığını vurgulayan Bozan, “Biraz daha ayrıntılı ele aldığımızda faşizmin ideolojik bir olgu olduğunu görüyoruz. Yani bireysel ruh haliyle ya da o an yaşadığı psikoloji ile ilgili değildir. Açıkçası bu tamamıyla ideolojik bir meseledir ve Türkiye’nin tamamına yayılmış bir durumdur. Bunun siyasetçilerden tutalım iş insanlarına, iş insanlarından tutalım normal eğitim-öğretim kademesinde yer alan mevki ya da statü sahiplerinde görebiliyoruz. Bu sadece bir kişinin yaptığı münferit bir olay değil, ideolojik bir olaydır. Bu ideoloji Türkiye’ye yayılmaktadır. Basın yoluyla da siyasetçiler eliyle de yayılmaktadır” dedi.


 

TIKLAYIN- Yurtiçi kargo, Kürt gazetecilerin aldığı ödülleri kırık şekilde teslim etti

‘SİSTEMATİK BİR IRKÇILIK’

Bozan, yaşanan durumun ideolojik olduğunun Nusaybin Kaymakamlığının olayla alakası olmamasına ve konuya dair bilgisi olmamasına rağmen yaptığı reddedici açıklamadan da görülebileceğini kaydetti. Bozan, “Nusaybin Kaymakamlığı işi olmamasına rağmen, görevi olmamasına rağmen çok komik, gerçekçi olmayan bir yaklaşımla, hesabın çalındığı gibi trajikomik bir açıklama ile devreye girdi” diye konuştu.

Benzer durumların Nusaybin özelinde sık sık karşılaşılan durumlar olduğunu dile getiren Bozan, olayın sistematik bir ırkçılık olduğunu belirtti. Bozan, konuya dair her türlü yasal süreci başlattıklarını belirterek, "Bu tür yaklaşımlara karşı mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Bu gibi hastalıklı zihniyetlerin bizim çocuklarımızı, bizim topraklarımızda eğitmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Bahçeli'nin 313 generale yazdığı mektup ortaya çıktı: "Siyasi iktidarı uyarın"

AKP IRKÇI PAYLAŞIMA İLİŞKİN HDP’Yİ HEDEF GÖSTERDİ

Öğretmenin yapmış olduğu “İnsanların Kürtçe konuşmasına tahammülüm kalmadı” paylaşımına ve Nusaybin Kaymakamlığı’nın yayınlayıp sonra kaldırdığı paylaşıma HDP Nusaybin İlçe Örgütü de twitter hesabından tepki gösterdi. HDP yapmış olduğu paylaşımda “Nusaybin insanı, halklar arasında hiçbir zaman ayrım yapmamış, her zaman ayırım, ırkçılık yapan zihniyetlerin karşısında durmuştur. Irkçı öğretmeni ve daha soruşturmadan sonuç alınmadan Nusaybin Kaymakamlığının ırkçı öğretmeni savunmasını kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

HDP’nin paylaşımının altına cevap yazan AKP Nusaybin Kadın Kolları Başkanı Nurdan Özçelik, öğretmeni savunarak, HDP’ye hakaretlerde bulundu. Özçelik Mardin Emniyet Müdürlüğü’nü de etiketlediği paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “İnsan Hakları teriminin yakışmadığı örgüt, Nusaybin’in bütün değerlerini yandaşlarınızla birlikte hedef almayı meslek edinmişsiniz, Nusaybin’de misafir sayılan genç kadının başına bir şey gelirse sorumlusu sizlersiniz @MardinEmniyeti”

EĞİTİMCİLER DE TEPKİ GÖSTERDİ

Eğitim ve Bilim Emekçileri (Eğitim Sen) Nusaybin Şubesi de, öğretmenin ırkçı paylaşımı üzerine İlçe binalarında açıklama yaptı. İlçe Eşbaşkanı Yakup Taşçı, açıklamada ırkçı yönelimin bir eğitimcide çıkmasından üzüntü duyduklarını belirterek, “Bu tahammülsüzlüğün sadece bu eğitimci ile sınırlı olmadığını milliyetçi, ırkçı politikaların toplumun büyük bir bölümünü zehirlediği görülmektedir. Biz bunu; yaratılan ilkel ve milliyetçi zihniyetin kişide dışa vurumu olarak değerlendiriyoruz. Eğitim-Sen olarak gerek diller üzerindeki asimilasyoncu politikalara gerekse toplum üzerindeki baskılara ve kutuplaştırıcı tutumlara karşı her daim mücadele edeceğimizi bilimsel, laik, parasız eğitimden ve anadilde eğitimden yana olan mücadelemizi daha da yükselteceğimizi belirtiyoruz. Bu tür yaklaşmaların bir daha gelişmemesi için yetkililerden duyarlılık beklediğimizi de belirtmek isteriz” dedi.

Ankara Valiliği’nden Gergerlioğlu’na ilişkin açıklama

OLAY HAKKINDA

Tarım, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Artık tayinim çıkabilir mii Allahım. İnsanların Kürtçe konuşmasına tahammülüm kalmadı da” diye yazmıştı. Tarım, tepkiler üzerine hesabını korumaya alırken, Kaymakamlık konunun ülke gündemine gelmesi üzerine açıklama yaptı. Kaymakamlık açıklamasında paylaşımın öğretmenin “bilgisi dışında” olduğunu öne sürerek, “İlçemizde görev yapan bir öğretmenimizin sosyal medya hesabından, bilgisi dışında kendisine ait olmayan ifadeler kullanılmıştır. Öğretmenimizin durumu fark etmesi üzerine, Nusaybin İlçe Emniyet Müdürlüğüne suç duyurusunda bulunmuş olup, adli tahkikata ilişkin süreç başlatılmıştır” ifadelerini kullanmıştı. Kaymakamlığın açıklamasına tepkilerin gelmesi üzerine ise, Kaymakamlık resmi twitter hesabından yaptığı açıklamayı kaldırdı. Açıklama Kaymakamlığın resmi internet sayfasına ise eklenmedi.

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim