Gazete Emek- Başkent Erbil’den seyahat için Türkiye’ye giden Kürt aile Mersin’de ırkçıların saldırısına uğradı. 

Rudaw'dan Mihemed Emin Demir'in haberine göre, Erbilli Kürt aile Mersin’in Bozyazı ilçesi virajlar bölgesinde faşist bir grubun saldırısına uğradı.

Saldırıda Kerim ile bir aile bireyi hafif yaralandı. Yaralılar ambulanslarla Anamur Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Kafasından aldığı darbe nedeniyle ağır yaralanan Kerim’in durumunun iyi olduğu belirtildi. Kafasından aldığı darbe nedeniyle tedavi alınan Kareem, bugün hastaneden taburcu oldu.

“UÇURUMDAN ATMAYA ÇALIŞTILAR”

Rudaw’a konuşan olayın canlı tanığı Cihan Kutluk, “Adana’dan Antalya’ya doğru giderken Mersin Bozyazı ilçesi virajlar bölgesinde öğleden sonra saat 16:00 civarlarında arabalarının önleri kesilmiş bir ailenin 4 kişi tarafından darp edildiğini gördük. Adama ve 12-13 yaşlarındaki erkek çocuğuna taşlarla saldırıyorlardı ve taşlarla kafalarına vuruyorlardı. Adam bariyerlere doğru savrularak bayıldı. Adamı uçurumdan atmaya çalıştılar” dedi.

Adamın eşinin ve çocuklarının da darp edildiğini belirten Kutluk, Ramazan Bayramı’nın birinci günü olması nedeniyle yol verme kavgası olduğunu düşündüğünü ama olayın gerçekte öyle olmadığını gördüğünü ifade etti.

GÖRGÜ TANIKLARINA ÖLÜM TEHDİDİ

"Araca binecekleri esnada Mehmet Fatih Oflaz isimli şahıs geriye doğru geriye dönerek, 'Bu olaya şahit edeni ileride bekliyor olacağım ve öldüreceğim. Kim bu olaya şahitlik yaparsa... Size burayı dar edeceğim. ... Kürtleri' diye tehditler savurdu. Daha sonra baygın şahsı kendi çabalarımla kendi araçlarına bindirerek Tekeli Jandarma Karakolu'na yakın olan Aytemiz isimli petrole getirdim ve jandarmayı ekiplerine haber verdim. Olay yerini ve anı kendime ait telefonla çekmiş olduğum videoyu kendi rızam ve isteğim doğrultusunda tahkikata eklenmek üzere Tekeli Jandarma Karakolu Komutanlığı ekiplerine teslim ediyorum."

Sedat Peker’in açıklamalarına ilişkin Alaattin Çakıcı’dan ilginç yorum

BOZKURT İŞARETİ YAPTILAR

“Kürtlere küfürler ederek bozkurt işareti yaptıklarını görünce faşist bir saldırı olduğunu anladım” diyen Kutluk, “5 dakika boyunca Kürtlere küfürler savurdular. Adamı alarak cipine bindirdim ve Jandarma noktasına ulaştırdım. Sonra da ambulansı çağırarak hastaneye ulaştırdık. Daha sonra karakola giderek olayla ilgili ifade verdim” diye konuştu.

Rûdaw’a gönderilen videoda Kürtçe konuşan ailenin saldırıya uğradığı görülüyor. Görüntülerde saldırganların kullandığı arabanın Honda Civic marka olduğu ve plakasının 01 YG 428 olduğu görülüyor.

Öte yandan Jandarmanın olayla ilgili soruşturma başlattığı öğrenildi.

SALDIRGANLARDAN 2'Sİ TUTUKLANDI

Jandarma tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan S.O., M.F.O. ve M.B. adlı kişiler, jandarmadaki işlemlerinin ardından Anamur Adliyesi'ne sevk edildi. Savcılıkça ifadeleri alınan 3 kişi tutuklanma talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Hakimlikte işlemleri tamamlanan  M.F.O. ve M.B. "kasten öldürmeye teşebbüs", "mala zarar verme" ve "halkı kin ve nefrete teşvik etmek" suçlarından tutuklanırken, S.O. isimli şahıs ise adli kontrolle serbest bırakıldı.

KAREEM’İN VERDİĞİ İFADE ORTAYA ÇIKTI

Kareem ifadesinde, olay anına ilişkin yaşananları şöyle aktardı:

"13.05.2021 günü saat 00.30 sıralarında Irak/Erbil'de bulunan evimden ailem ile birlikte çıkış yaptım. Aynı gün sabaha karşı saat 05.00 sıralarında Habur Sınır Kapısı'nda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne aile ile birlikte giriş yaptık. Buraya gelmekte ki amacım ile Antalya ili Alanya ilçesinde bayram tatilini geçirmekti. Mersin ili Bozyazı ilçesi Gözsüzce Mahallesi Sırtlan mevkiinden geçtiğimiz esnada keskin bir viraja girdik, o esnada 01 YG 428 plakalı Honda Cıvıc marka siyah renk araç ile benim sevk ve idaremde olan 575799 ERB plakalı Jeep Grand Cherokee marka modelli aracım ile çarpıştık. Bunun üzerine hem  onlar hem de ben araçlardan  indik. Benim araçtan inme amacım sadece oluşan hasara bakmaktı. 01 YG 428 plakalı araçtan inen şahıslardan birinin söylediklerinden anlayabildiğim kadarıyla, ‘Burası Anadolu toprağı burası Türkiye, sen bizim topraklarımızda ne yaptığını sanıyorsun' dediğini anladım. Şahısların diğer söylediklerini anlamadım. Bu cümleyi bana söyleyenin adını bilmiyorum; ama uzun boylu sakallı ve zayıf bir kişiydi. Hatta bana ilk saldıran kişi bu cümleyi bana söyleyen kişi idi. Bana saldırı başladığı esnada eşim ve 3 çocuğum aracın içinde oturuyorlardı. Toplamda bana 3 erkek şahıs saldırdı. Bu şahıslar bana saldırdığı esnada ben İngilizce konuşarak, 'Siz 3 kişisiniz ben tek kişiyim, sizin adaletiniz bu kadar mı?' dedim. Bu sırada eşim ve oğlum araya girmek için araçtan indi. Saldırganlardan birinin oğluma doğru koştuğunu gördüm. Fakat darp edip etmediğini görmedim. Yaşanan bu olay üzerine eşim yoldan geçen araçları durdurup, yardım istemeye başladı. O anları çok az hatırlıyorum. Kavga esnasında başıma taş ile darbe aldıktan sonra beni uçurumdan atmaya çalıştılar. İttiler fakat ben bariyerlerden tutundum. Bu esnada beni darp etmeye devam ettiler. Kafa taşla vuran kişide zayıf ve uzun boylu olan kişi idi. Bundan sonra bayılmışım sanırım. Çünkü başka bir şey hatırlamıyorum. Gözlerimi açtığımda hastanedeydim. Maddi olarak cep telefonum kayıp. Başka bir eşyam kayıp değildir. Meydana gelen olay ile ilgili olarak bana saldıran ve canıma kast eden aracıma zarar veren ayrıca ırkçılık yaparak bana saldıran bu 3 kişiden şikayetçi ve davacıyım."

Öte yandan M.F.O, M.B.S ve S.O adlı saldırganlar hakkında "kasten öldürmeye teşebbüs", "mala zarar verme" ve "halkı kin ve nefrete teşvik etmek" suçlamalarıyla işlem yapıldığı öğrenildi.

MERSİN VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Mersin Valiliği, yaşanan olaya dair yazılı açıklama yaparak, olayın trafik kazası nedeniyle yaşandığını ancak bazı sosyal medya hesaplarında bu durumun çarpıtıldığını ileri sürdü.

Valilik, yazılı açıklaması şöyle: "Mersin ili Bozyazı içesi Gözsüzce Mahallesi Sırtlan mevkiinde D-400 karayolu üzerinde 13 Mayıs 2021 günü saat 16.00 sıralarında Kuzey Irak'ın Erbil şehrinden yola çıkarak Antalya'ya gitmekte olan Irak vatandaşı bir ailenin içinde bulunduğu araç ile Bozyazı nüfusuna kayıtlı üç vatandaşımızın içinde bulunduğu araç maddi hasarlı trafik kazasına karışmışlardır. Kaza sonrası taraflar arasında başlayan sözlü tartışma yaralamalı kavgaya dönüşmüş ve Irak vatandaşı araç sürücüsü diğer araçta bulunan şahıslarca darp edilmiştir. Olay trafik kazası nedeniyle yaşanmış olup bazı sosyal medya hesaplarında çarpıtılarak yapılan paylaşımlar asılsız olup tamamen adli bir olaydır. Olay ile ilgili olarak 3 şüpheli gözaltına alınmış olup adli süreç devam etmektedir. Irak vatandaşı M.M.K isimli şahıs Anamur Devlet Hastanesi'nde tamamlanan tedavinin ardından 14 Mayıs 2021 tarihinde taburcu edilmiştir. Büyük bir üzüntü duyduğumuz olayda yaralanan Iraklı şahıs ve ailesi ilçemizde bizim misafirimizdir. "

Silifke Cumhuriyet Başsavcılığı da, saldırıya ilişkin yayımlanan haber ve paylaşımlar nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Mersin il sınırlarında 13 Mayıs 2021 tarihinde meydana gelen çift taraflı trafik kazası sonrası taraflar arası yaşanan tartışmada Irak vatandaşı M.M.K.'nin şüpheliler F.O., M.B. ve S.O. tarafından darp edilmesi ile ilgili mülhakatımız Anamur Cumhuriyet Başsavcılığınca derhal soruşturma işlemlerine başlanılarak şüpheliler gözaltına alınmıştır. M.M.K'nin alınan doktor raporunda vücudunda kemik kırığı bulunduğu, hayati tehlikesinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Şüphelilerin Anamur Cumhuriyet Başsavcılığı'nda ifade alma işlemleri devam etmekte olup soruşturma işlemleri titizlikle yürütülmektedir" denildi.

MERSİN BAROSU: TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Federe Kürdistan Bölgesi'nin başkenti Hewlêr’den Mersin'e gelen Muştaq Mahmood Kareem ile ailesinin 3 kişinin ırkçı saldırısına uğramasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada saldırganların aileye yönelik nefret söylemleri ve hakaretlerde bulunduğunun tanık beyanları ile doğrulandığını belirtildi. Kürt ailenin ırkçı fiili ve sözlü saldırıya uğramasının hukuken ve vicdanen asla kabul edemeyecek bir durum olduğuna değinilen açıklamada,  Mersin Barosu’nun olayla ilgili haberi aldıkları andan itibaren, süreci Diyarbakır Barosu ile birlikte yakinen takip  ettiği kaydedilerek, "Şüphelilerin adliyeye sevkleri yapılmış olup, Anamur Cumhuriyet Başsavcılığı'nca müessir olay  etkin bir şekilde soruşturulmaktadır. Saldırıya uğrayan Iraklı şahıs saldırı sonrası Anamur Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak müşahede altında tutulmuştur. Aldığımız son bilgiye göre saldırıya uğrayan kişinin sağlık durumu iyi olup hayati tehlikesi bulunmamaktadır. Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz şu dönemde ülkemizde Irkçılığa asla geçit verilmemelidir. Bu hastalıklı zihniyete son vermek için ırkçı saldırganların adalet önünde hak ettiği cezaya çarptırılması gerekmektedir. Çünkü ırkçılık insanlık suçudur.  Olayın ciddi şekilde takip edilmesi soruşturması ve ırkçılık boyutu ile ele alınması hususunda olayın takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiririz" denildi.

Editör: TE Bilişim