Gazete Emek- Bu yılki Newroz “Dem dema serkeftine ye (Şimdi Kazanma zamanı)” sloganıyla 60’ı aşkın kent merkezinde kutlandı.

Birçok kentte Newroz'a katılımın engellenmesinin yanı sıra çok sayıda gözaltı ve tutukalamalar yaşandı. Birçok adrese baskın düzenledi ve aralarında çocuklarında olduğu yüzlerce kişi gözaltına alındı.


 

20 Mart'ta Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde kutlanan Newroz'un Tertip Komitesi‘nde yer alan  7 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Kararın ardından polislerce yapılan ev baskınları sonucunda 6 kişi gözaltına alındı.






 

BU YIL NEWROZ KUTLAMALARINDA 500 AŞKIN KİŞİYE GÖZALTI 


 

İZMİR 

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca, 20 Mart’ta İzmir Gündoğdu Meydanı'nda HDP öncülüğünde düzenlenen Newroz kutlamasında ‘yasa dışı slogan attıkları’ ve ‘örgüt sembolleri’ kullandıkları iddia edilenler 59 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat şubesi ekiplerince çok sayıda güvenlik kamerası kaydı incelendi.

Kimlikleri belirlenen 59 kişiden 45'i kent genelinde düzenlenen eş zamanlı operasyonla gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar  sorgulanmak üzere emniyete götürüldü.



 

Ayhan Bilgen’in kuracağı partinin adı netleşti


 

DİYARBAKIR 

Diyarbakır ilçelerinde 19 ve 20 Mart tarihlerinde yapılan Newroz kutlamaları sırasında onlarca kişi gözaltına alındı. Yurttaşların birçoğu yöresel kıyafetler nedeniyle alana alınmadı. Bazı sanatçılar da yöresel kıyafetler giydiklerinden kaynaklı Newroz sahnesine çıkartılmadı. Newroz kutlamaları öncesi de ilçelerde birçok kişi ev baskınlarında gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilerin bazıları darp edildi. 

Diyarbakır'da 21 Mart'ta yapılan Newroz kutlamaları ise engellemelerle başladı. On binlerce kişi alana alınmadı. Polislerin gaz, plastik mermi ve tazyikli suyla müdahalesi sonucu bazı kişiler yaralandı ya da fenalık geçirdi. Ayrıca 150'si çocuk en az 333 kişi Newroz kutlamaları sonrası gözaltına alındı. 

Bu kişilerden 266'sı serbest bırakıldı.

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi’nin, Twitter hesabından, dünkü Newroz kutlamaları sırasında sayıları 100'ü aşkın çocuğun hukuka aykırı olarak gözaltına alındığı ve derhal serbest bırakılmaları gerektiğini belirten bir mesaj yayınlandı.

"5 YAŞINDAKİ İKİZLER KARAKOLA GÖTÜRÜLDÜ"

Mezopotamya Ajansı’ndan Fethi Balaman’ın haberine göre ikiz çocuklar, gözaltına alınan anneleri Zeynep B. ile birlikte Bismil Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Burada anne Zeynep B.'ye "Bu elbiseleri nereden aldınız?”, “Yasak olduğunu bilmiyor muydunuz?” şeklinde sorular yöneltildi. Zeynep B., "Daha önce de bu elbiselerle Newroz’a katıldık. Ortada herhangi suç unsuru yok. Bu elbiseler bizim yöresel elbiselerimiz” şeklinde ifade verdi. Tutanağın ardından ikiz çocukların da parmak izi alınarak anneyle birlikte serbest bırakıldığı belirtildi.

Zeynep B., serbest bırakıldıktan sonra ikiz çocukları üzerindeki yöresel kıyafetleri çıkararak, kutlamalara katıldı. Zeynep B., kutlamalar sonrası "İmzanız eksik, gelip imza attın” gerekçesiyle yeniden emniyete çağrıldı. Emniyete giden Zeynep B., bir günlük gözaltının ardından 20 Mart'ta sağlık kontrolünden sonra serbest bırakıldı. Emniyette Zeynep B.'ye, daha sonra savcılığa ifade vereceğinin söylendiği öğrenildi.   

Yaşananlardan kaynaklı çocuklarının psikolojisinin bozulduğunu ifade eden Nedim B., "Her polis kelimesi duyduklarında korkuyla sarsılıyorlar. Küçük çocuklara bunu yapanlar hiç mi utanmadı?” diye sordu.


 

Nedim B. devamında şunları söyledi: “İnsanları öldürenlere gözaltı işlemi bile yapılmazken, 5 yaşındaki çocuklarıma sırf yöresel kıyafet giydikleri için bunu reva gördüler. Bunu yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız.”

EMNİYET YALANLADI 


 

Diyarbakır'da Newroz kutlamalarında 5 yaşındaki iki çocuğun yöresel kıyafet giydikleri için karakola götürülmesiyle ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü'nden açıklama geldi.



 

Yapılan açıklamada; ''Diyarbakır Nevruz kutlamasında 5 yaşındaki iki çocuğun yöresel kıyafet giydikleri için soğuğa rağmen elbiseleri çıkarılarak karakola götürüldüğü ve parmak izlerinin alındığı ortaya çıktı” şeklinde haber ve paylaşımlarla ilgili Emniyet Müdürlüğünden alınan bilgilere göre; Habere konu ikiz çocukların ebeveynleri olan N.B. ve Z.B.’nin Nevruz Kutlamalarının yapılacağı etkinlik alanına girişteki kontrolleri sonrasında kimlik tespitlerinin yapılabilmesi amacıyla Bismil İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldükleri, şahısların bu sırada çocuklarını da beraber yanlarında getirdikleri, işlemlerinin tamamlanmasının ardından ise Bismil İlçe Emniyet Müdürlüğünden ayrıldıkları, çocuklarla ilgili herhangi bir iş ve işlemin yapılmadığı bilgisi alınmıştır.'' denildi.


 

DİYARBAKIR BAROSU’NDAN AÇIKLAMA 

Diyarbakır Barosu, suç duyurusunda bulundu. Baro'dan yapılan açıklamada, "Diyarbakır Barosu ve Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak kolluk görevlileri ve soruşturma savcısı hakkında suç duyurusu ve şikayet başvuruları yapılmıştır.

Diyarbakır Barosu ve Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak hukuki süreci takip etmeye devam edeceğimizi ve yargılama sürecinin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgilerine sunarız.'" ifadeleri kullanıldı.


 

Barış Pehlivan, HDP'li bir yetkiliyle yaptığı görüşmeyi yazdı: "Nefes alamaz hale gelirsek, gerekirse seçime hiç girmeyiz"


 

AYDIN 

20 Mart'ta Aydın Efeler ilçesinde kutlanan Newrozdan hemen sonra sanatçılar, Serhat Kural, Fesih Şahin, Nihat Yılmaz, Eyüp Yıldız, Sedat Kement, Gökhan Ölçer, Mervan Aktumur, söyledikleri Kürtçe şarkılar nedeniyle gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 5'i savcılık ifadelerinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, Fesih Şahin çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak, Aydın E Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.

KONYA

21 Mart'ta Konya merkezde kutlanan Newroz kutlamasına katılan Hediye Yıldız, Serhat Levent, Hamide Kaya ve Resul Hocaoğulları Meram, ulusal kıyafetleri gerekçe gösterilerek, polis arama noktasında gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar TEM'de ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

MARDİN 

19 Mart'ta Mardin Kızıltepe ilçesinde kutlanan Newroz sonrası yapılan yürüyüşe polis müdahale etti. Çoğu çocuk 30'a yakın kişi gözaltına alınarak, daha sonra serbest bırakıldı. 30 kişiden 18'inin çocuk olduğu öğrenildi. 

21 Mart'ta Mardin Nusaybin ilçesinde kutlanan Newroz'da Kürdistan Bayrağı'nın açılması ve "Bijî Serok Apo" sloganlarının atılması nedeniyle polisler, alana girerek bayrağa el koymaya, gözaltı yapmaya çalıştı. Tepkiler sonucu geri adım atan polisler, Newroz sonrası akşam saatlerinde ev baskınları yaptı. En az 5 kişi gözaltına alındı. 

ŞIRNAK 

20 Mart'ta Şırnak Silopi ilçesinde yapılan Newroz kutlamalarında sarı, kırmızı, yeşil renklerdeki flamaları takan 6 kişi gözaltına alınarak, akşam saatlerinde serbest bırakıldı. Yine HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Sabuha Akdağ üstünün aranmasını kabul etmeyince polislerin şiddetine maruz kaldı.

ADANA

21 Mart'ta Adana'da kutlanan Newroz'da Yeni Yaşam gazetesi çalışanı Serhat Sezgin, gazetede ile birlikte alana girmek istemesi üzerine gözaltına alındı. Yine çok sayıda kişinin de sarı, kırmızı ve yeşil flamalar taşıdıkları ve slogan attıkları için gözaltına alındığı öğrenildi. Adana'daki gözaltılarda kişiler hakkında "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla hakkında işlem yapılarak, serbest bırakıldı.

"Erdoğan, Bahçeli'yi ikna ederse Soylu görevden alınacak" iddiası

İSTANBUL 

20 Mart'ta kutlanan İstanbul Newroz'unda 5’i çocuk olmak üzere 86 kişi, Newroz sonrası gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar emniyet ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Gözaltı gerekçesi ise etkinliğin bitiş tarihinde çıkmamaları oldu. 

TEKİRDAĞ 

20 Mart'ta kutlanan Tekirdağ Newroz’nda 9 kişi kutlamanın yapıldığı alanda ülkücü bir grubun provokasyon girişiminde bulunması üzerine çıkan tartışma nedeniyle gözaltına alındı. Gözaltındakiler emniyet ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. 

Yine alana gelen 5 yurttaş da attıkları sloganlar nedeniyle “örgüt propagandası” yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alındı. Bunlarda bir gün sonra savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. 

GEBZE 

19 Mart’ta Kocaeli Gebze ilçesinde kutlanan Newroz sonrası da 4 yurttaş gözaltına alındı. Gözaltına alınan Ramazan Öter, İhsan Öter, Eyüp Öter ve Yusuf Demir, Newroz alanında marş okudukları gerekçesiyle “örgüt propagandası” yaptıkları suçlamasıyla tutuklandı.

VAN ERCİŞ

20 Mart'ta Van Merkez'de kutlanan Newroz sonrası "PKK Lideri Abdullah Öcalan lehine slogan attıkları" gerekçesiyle 15 kişi gözaltına alındı. Gözaltılar bir gün sonra emniyet ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. 

17 Mart'ta Van'ın Erciş ilçesin yapılan kutlamadan sonra 5 kişi “örgüt propagandası” suçlamasıyla gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar bir gün sonra emniyet ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. 

AĞRI

21 Mart'ta Ağrı’da gerçekleşen kutlama sonrası yine atılan sloganlar gerekçe gösterilerek, 10 kişi gözaltına alınarak, emniyet ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. 

YÜKSEKOVA

21 Mart'ta Hakkari Yüksekova ilçesinde kutlanan Newroz’da Grup İsyan Ateşi üyesi bir müzisyen gözaltına alındı. Müzisyende emniyet ifadesinin ardından serbest bırakıldı.





 

Editör: TE Bilişim