Gazete Emek-  CHP Lider Kemal Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası’ndan eksilen 128 milyar dolar’ın nerede olduğuna ilişkin sorduğu soruyu yeniden gündeme getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’nun sorduğu soruya ilişkin “Kılıçdaroğlu'nun sürekli sorduğu dövizlerin bir kısmı bu mücadelede kullanılmıştır. Salgının yol açtığı sıkıntıları aşmak için çok ciddi destek paketlerini hayata geçirdik.” ifadelerine yer vermişti.

Ahmet Davutoğlu çözüm sürecine ilişkin konuştu: PKK sözünü yerine getirmedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası'nın döviz rezervi hakkındaki daha sonra yaptığı açıklamalarda, “Döviz rezervi 132 milyar dolara kadar çıktı. Ondan sonra bir düşüşle 95’e indik. Biz yeniden 132’ye de çıkarız 200’e de çıkarız” dedi. 10 Mart 2021’deki partisinin grup toplantısında ise, “Tutturmuşlar şu kadar para nerede? Bu para Merkez Bankası'nda. Kaybolan bir şey yok. Kayıp varsa bunlar sizdedir… 135 milyar dolara kadar döviz rezervimiz çıktı. Şu anda da yine döviz rezervimiz kendini toparlamaya başladı.” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Fox TV'de İsmail Küçükkaya'nın Çalar Saat programında yaptığı açıklamada "128 milyar doları da defalarca sordum hâlâ soruyorum. Tık yok. Sana aklı başında bir insanın sorduğu soruyu soruyorum. 128 milyar doları, 450 milyon doları kim aldı? Milletin hazinesindeyse 128 milyar dolar, göstersinler. Ama yok efendim. Eksi , eksi. Merkez Bankası'nın kasası bu. Herkes biliyor bunu. Ben de soruyorum kime verdin bu milyar doları, kim aldı? Bir şey açıklanmıyorsa orada karanlık nokta vardır" diyerek rezevlere ilişkin sorusunu bir kez daha gündeme getirdi.

Hasip Kaplan'dan HDP'ye tartışma yaratacak Hüda Par çağrısı

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "128 milyar doları kime sattın, kimlere sattın?" diye sordu, yanıtı da kendi verdi.

TÜYÜ BİTMEMİŞ YETİMİN HAKKI

– 128 milyar doları, yani tüyü bitmemiş yetimin hakkı olan parayı soruyoruz. 128 milyar dolar çok büyük bir rakam. Erdoğan, bu parayı kriz mücadelesinde kullandık diyor. Peki, kargaşayı önledin, güzel. Dövizi düşürdün o da güzel. Ama esas soru şu: 128 milyar doları kime sattın, kimlere sattın?

AKP'li üye Facebook üzerinden parti içi rant kavgalarını deşifre ederek istifa etti

BU SATIŞ HANGİ TARİHTE, HANGİ YÖNTEMLE YAPILDI

– Merkez Bankası yaptığı tüm döviz satışlarını duyurur. 128 milyar dolarla ilgili hiçbir duyuru yok. Erdoğan’a beş soru soruyorum. 1- 128 milyar doların satışı hangi yöntemle yapıldı? 2- Bu satış hangi tarihlerde yapıldı? 3- Hangi kurdan ne kadar döviz satıldı? 4- Bu ticaretin alıcıları kimlerdir? 5- Bu satış işleminin altında kimlerin imzası var?

– Sen ve damadın el ele verdiniz Merkez Bankası’nın 128 milyar dolarını Londra'daki bir avuç tefeciye teslim ettiniz! Sorumlusu sensin. Bahçeli’ye de çağrı yapıyorum. 128 milyar doların nereye gittiğinin araştırılmasını istemiyor. Milliyetçilik bu mu? Vatanseverlik bu mu? Haftaya bir avuç tefeciye yüzde 90 kazançla büyük avantajlar kazandırdıklarını anlatacağım.

Serdar Ortaç’a sokakta Ahmet Kaya tepkisi: Ahmet Kaya’ya o hareketi yaptın ya!

ÇİFTÇİLERİN KREDİ BORCU ÖDENEBİLİRDİ

– Asıl soru şu bu 128 milyar dolarla ne yapılabilirdi. Bir avuç tefeciye mi, 80 milyona mı hizmet edeceksin. 128 milyar dolar cari kurdan 932 milyar lira yapıyor. 10 milyon işsizimiz var. 1 yıl boyunca her bir işsize ayda 3 bin lira para verebilirdik.

– 1 milyon 300 bin esnafın 13 milyar liralık kredi borcunun tamamını silebilirdik. Yine para bitmiyor. Çiftçilerin bankacılık sektöründen takibe düşen 5 milyar tutarındaki kredi borcu var. Bu borcun da tamamını kapatabilirdi. Küçük işletmelerin, takibe düşen icralık olan 16 milyar liralık kredi borcu var. Bunların tamamını ödeyebilirdik.

İMC TV, Hayat TV gibi TV ve gazeteleri kapatan OHAL KHK'sı AYM tarafından iptal edildi

50 MİLYON VATANDAŞIMIZ AŞILANABİLİRDİ

– Yoksulluk sınırının altında gelire sahip olup doğalgaz kullanan 1 milyon 600 hane var. Kasım 2020 ile  Nisan 2021 arasında bunların doğalgaz borçlarının  tamamı kapatılabilirdi. 50 milyon vatandaşımıza Pfizer Biontech aşısı iki doz bedavaya 50 milyon vatandaşımıza yapılabilirdi.

– Yine bitmiyor para. Milli Eğitim Bakanlığı’nın EBA verilerine göre uzaktan eğitim yararlanamayan 4 milyon 800 bin öğrenciye tablet verilebilirdi. Devletten 3 ay boyunca sadece ayda biner lira destek alan 806 bin 871 esnafa bir yıl boyunca her ay 3 bin lira para verilebilirdi. Devletten 3 ay boyunca biner lira destek alan 432 bin 567 esnafa her ay 1 yıl boyunca 3 bin lira para verebilirdik. Yine bitmiyor 467 milyar lira para artıyor, onunla da yatırım  yapardık.

Ahmet Mümtaz Taylan’dan Kürt Sorunu açıklaması: Çözüm için neyim varsa vermek isterim

“KİM ALDI BU PARAYI?”

Yaptığı konuşmalarında Merkez Bankası rezervlerinden eksilen 128 milyar doların nerede olduğunu sıkça soran Kılıçdaroğlu, Haber Global’de yayınlanan Koltuk programında ise şu ifadelere yer verdi:

* 128 milyar dolar vardı değil mi Merkez Bankası’nın kasasında?  Sorduk nereye gitti bu para? Biliyor musunuz? Hayır, ben de bilmiyorum.

* İşin garip tarafı 600 milletvekili de bilmiyor. 128 milyar dolar nerede, kim aldı bu parayı? Hangi kur üzerinden aldı? Çünkü daha önce Merkez Bankası bu paraları satarken ihale açardı, kazananları da ilan ederdi kendi internet sitesinde.  128 milyar dolar ilan edilmedi. Kim aldı bu parayı?.

Fazıl Say'dan CHP'ye 'Kürt sorunu' eleştirisi

“128 MİLYAR DOLAR NEREDE? AFİŞLERİ ASACAĞIZ”

Bugünden itibaren Türkiye’deki bir çok noktaya ‘128 milyar dolar nerede?’ yazılı afişler asacaklarını belirten Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

* Bilboardlara ‘128 milyar dolar nerede?’ yazılarını sabahtan itibaren asıyoruz. Tek soru bu  ‘128 milyar dolar nerede?’ Sadece bu yazacak. Sadece bir vatandaş olarak soruyorum 128 milyar dolar nerede?

* Cumhuriyet Halk Partisi olarak Mudanya’da biz astık, polis gelmiş, ‘efendim bunları kaldıracaksınız’ Niye kardeşim, ne var bunda. ‘128 milyar dolar nerede’ niye sizi rahatsız ediyor. Hangi gerekçeyle rahatsız ediyor. Ben tüyü bitmemiş yetimin hakkını soruyorum kardeşim. 128 milyar dolar nerede? Yarın göreceksiniz, Türkiye’deki bilboardlarda olacak.

* Bakalım kimler cesaret edip, etmeyecek. Erdoğan ne kadar rahatsız olacak. Mudanya’daki afişi gece yırtmışlar. Yırtan adama sormak isterim, senin çoluk çocuğun, senin komşunun çocuğu işsiz mi kardeşim? Emekli aylığı alıyorsa, o maaşla rahat geçinebiliyor musun?

* Dul yetim aylığı 673 lira. Bu parayla o insanın bir ay geçinmesi mümkün mü? Bin 500 lira emekli aylığı verdiğiniz kişinin bir ay geçinmesi mümkün mü? 128 milyar dolarla bütün esnafların, bütün çiftçilerin sorunu çözülürdü. Hepsinin faizleri ve banka borçları sıfırlanırdı bir de üstüne para artardı. Peki nereye gitti bu para?

Sedat Peker ve suç örgütüne operasyon: 63 kişi için gözaltı kararı

KILIÇDAROĞLU YAYINDAN ÇIKTI, 128 MİLYAR DOLARI YENİDEN SORDU

Öte yandan Kılıçdaroğlu, Buket Aydın ile Koltuk programının ardından kısa bir süre sonra sosyal medya hesabından 128 milyar doları yeniden sordu.

Kılıçdaroğlu paylaşımında “128 milyar dolar nerede?” dedi.

Türkiye'nin en zengin 10 ismi: Bir yılda yüzde 40'tan fazla zenginleştiler

NE OLMUŞTU?

Rezerv tartışması CHP’nin geçen haftalarda Twitter hesabından “Damadı kimler susturuyor? 128 milyar dolara ne olduğunu kimler saklıyor” başlıklı paylaşımıyla yeniden alevlenmişti. Paylaşımda Merkez Bankasının döviz rezervinin eksi 47 milyar dolara düştüğü belirtilerek, “Bunların hesabının sorulmasını kimler engelliyor” ifadeleri yer almıştı. Soruyu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da partisinin grup toplantısında gündeme getirmişti.

Erdoğan ise damadı Berat Albayrak döneminde MB rezervlerinde yaşanan düşüşü, ‘ödemeler dengesinde sıkıntı yaşamamak adına yapıldığı’ söylemiyle savunurken, ‘ekonomik tuzaklarla mücadelede’ kullanılan bu rezervleri yeniden rekor seviyelere ve üzerine çıkaracaklarını söylemişti.

Demirtaş'ın bugün yapılan duruşmasındaki savunması; Erdoğan ve Bahçeli'ye ilişkin dikkat çeken ifadeler

SORULAN SORULAR YANITSIZ KALIYOR

Mudanya’da CHP’nin hazırladığı “128 Milyar Dolar nerede?” yazılı afişler polis tarafından söküldü ve “Cumhurbaşkanlığına hakaret” iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Bunun üzerine tekrarlanan soru #128MilyarDolarNerede etiketi ile twitterda en çok paylaşılan mesajların başında yer aldı.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak “#128MilyarDolarNerede ?” diye sorduk. Cevap alamadık. Bir de şöyle soralım; 128.000.000.000 $ nerede?” paylaşımını yaptı. TBMM’de de pek çok milletvekili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Hazine ve Maliye Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermiş ancak yanıt alamamıştı.

HER GÜN 1 MİLYON DOLAR…

Twitterda pek çok kişi eritilen döviz rezervlerinin büyüklüğünü anlatmak için pek çok yönteme başvurdu. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın rakamın büyüklüğü için şöyle bir örnek verdi:

“1683’de Viyana’yı kuşattığımız günden beri HER GÜN 1 milyon dolar biriktirsek gene de 128 milyar dolar toparlayamazdık” paylaşımını yaptı.

Hükümet kaynakları Merkez Bankası’nın döviz rezervlerine ilişkin açıklama yapmazken, sorunun yanıtını STH Genel Başkan Yardımcısı Tanıtım Medya Başkanı Volkan Okçuoğlu’dan geldi. Sanayici olan Okçuoğlu, “Bu soruyu ciddi anlamda soruyorsanız tek tek açıklayayım nerede bu para…” diyerek yanıt verdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu da etiketleyen Okçuoğlu, @BaranKk20 hesabından “Sayın @kilicdarogluk buyrun okuyun öğrenin… Sonra da yine muhalefet yapın ama mantıklı doneler ile yapın rica ediyorum…” diyerek şu açıklamayı paylaştı.

1) Şu an yurt içi yerleşiklerde 221.2 milyar $ var… Bu para vatandaş ve şirketlerde…

2) MB döviz satışı haftalara yayılan bir süreç, yani bir gecede 128 milyar dolar satılmadı, bu yüzden de 6.8 gibi sabit bir kurdan satış yok, yani açıkça YALAN söylüyorsunuz…

3) Şirketler yaklaşık 33.1 milyar dolar SATIN ALARAK borç ödedi…

4) Yaklaşık 48 milyar dolarlık altın alımı yapıldı MB tarafından… Bu bir dönem 60 milyar doları zorladı…

5) Bankalarda bulunan 20.1 milyar dolarlık döviz cinsinden kredi ödendi. Bu para da MB den satın alınan dövizdir…

6) Turizm gelirleri bu süreçte ciddi oranda düştü…

Bu sebeple en büyük döviz girdi kalemlerinden birisi sıkıştı… Doğal olarak alım kaynağı MB ye yöneldi…

7) Enerji (doğalgaz) alımı için tamamen yurt dışına bağımlıyız, bu sebeple bundan sorumlu olan BOTAŞ 15 milyar dolara yakın döviz alımı gerçekleştirdi…

Kısacası MB den kaybolan bir para falan yok, eleştirecekseniz mantıklı ve zeka içeren eleştiriler getirin…

Bu hali ile yaptığınız eleştiri hükumeti vurmaz…

Siz doğrudan sanki MB yasa dışı işlem yapmış algısı oluşturmaya çalışıyorsunuz, yani VATANA ZARAR VERİYORSUNUZ…”

4 SORUNUN YANITI HENÜZ YOK

Hükümet yerine sanayici Volkan Okçuoğlu’nun paylaştığı bilgilerin Merkez Bankası’nın verilerine dayanıp dayanmadığı bilinmiyor, ancak Merkez Bankası’nın daha önce olduğu gibi neden açık bir döviz ihalesi yapmadığı sorusu yine cevapsız kalıyor.

Öte yandan gerek muhalefet parti temsilcileri gerekse de iktisatçılar 128 milyar doların “hangi tarihlerde”, “ne miktarda”, “hangi kurdan” ve “kimlere” satıldığı sorularının yanıtı vermedi.

Editör: TE Bilişim