Gazete Emek- Kripto para dünyası bir dolandırıcılık hikayesi ile sarsılıyor. Son günlerde para transferlerinde sorun yaşanan kripto para platformu (borsası) Thodex'in internet sitesi kapatıldı. Yatırımcıların hesaplarına ulaşımı kesildi.


 

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre yaklaşık 391 bin tahmin edilen mağdurların avukatlarından Oğuz Evren Kılıç, Thodex'in kurucusu olan Koinex adlı şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Farik Fatih Özer'in dün akşam saat 18'de İstanbul Havalimanı'ndan yurtdışına çıkış yaptığını tespit ettiklerini belirterek, "Bir kaç gündür para transferlerinde sorun yaşandığını Özer'in avukatı bize iletti. Son olarak site tamamen kapatıldı. Mağdurlar arasında panik başladı. Bulundukları illerde cumhuriyet savcılıklarına suç duyuruları yapıyorlar" dedi.

Kozluk Belediye Başkanı Ayhan Eren: Yeşilyurt Belediye Başkanı Almanya’ya gidenlerin geri gelmediğini söyledi, geziyi iptal ettik

2 MİLYAR DOLAR BUHARLAŞTI

Bir kripto para alım satım platformu olan Thodex'de 400 bin kişinin hesabının bulunduğunu ve bunlardan 391 bininin aktif hesap olduğunu kaydeden Özer, "Borsada aylık 100 milyar lira yani yaklaşık 12 milyar dolarlık işlem hacmi olduğunu öğrendik. Yaklaşık 2 milyar dolarlık bir paranın buharlaştığını hesaplıyoruz. Bu cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcılık vakası" diye konuştu.

ŞİRKET ORTAKLIK İÇİN 4-5 GÜN SÜRE İSTEDİ

Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer, Twitter, Instagram hesaplarını kapattı. Thodex internet sitesinde ise yeni ortaklık nedeniyle devir işlemi yapılacağı gerekçesiyle kullanıcıların önce 6 saat ardından ise dört-beş gün siteyi kullanamayacağını duyurdu.

Kripto para piyasası ve Bitcoin'de büyük düşüş! Bir kişi intihar etti

Kısa süre önce 2 milyon adet Dogecoin dağıtma kararı açıklayan şirketin bu dağıtımı gerçekleştireceği hafta aksaklıklar yaşanmaya başladı. Para yatırma, çekme ve transfer işlemlerinde sıkıntı söz konusu oldu.

Günlerce süren bu sıkıntı üzerine şirket 19 Nisan'da hem sitesinden hem de sosyal medya hesaplarından "Dogecoin Bakım Çalışması Hakkında Önemli Bilgilendirme" şeklinde bir açıklama yayınladı.

Kabinede değişiklik:  Ruhsar Pekcan ve Zehra Zümrüt Selçuk görevden alındı

Açıklamada Doge işlemlerinde kısa süreli bir bakım çalışması gerçekleştirdikleri bilgisine yer verildi. Planlı bir bakım olduğu ve akşam 20.00'de başlayarak 6 saat süreceği bilgisi de paylaşıldı. Kullanıcılar sürenin dolduğu gece saat 02.00'den sonra da hesaplarına ulaşamadı.

Dün ise kullanıcılar boş bir sayfayla karşılaştı. Tepkiler çığ gibi büyüyence şirketten sabah saatlerinde yeni bir açıklama daha geldi. Bu açıklamada ise şu bilgiler paylaşıldı: "Dünya çapında bilinirliği olan banka ve fon şirketleri, uzun süredir şirketimize yatırım yapmak istemekte ve ortaklık teklifinde bulunmaktadır. Bu sürecin tamamlanabilmesi için işlemlerin durdurulup devir sürecinin tamamlanması gerekmektedir. Süreç 4-5 gün sürecektir. İnternette yer alan olumsuz haberlerin gerçeği yansıtmadığı, şirketimizin faaliyetlerine daha güçlü olarak devam ettiği, kullanıcılarımızın varlıkları konusunda endişeye kapılacak herhangi bir durum olmadığını bilgilerinize sunarız."

Şirkete ve yöneticilere ulaşamayan kullanıcılar da bu son gelişme üzerine soluğu emniyet ve savcılıklarda aldı.

Norveç televizyonu Başak Demirtaş ve kızlarının cezaevi yolculuğuna eşlik etti

BÜYÜK PANİK VAR

Kısa süre önce 2 milyon Dogecoin dağıtacağını duyurarak dikkatleri üzerine çeken Thodex’de kullanıcılar paralarını sistemden çekemiyor. İki gün önce bakım çalışmasının 6 saat süreceğini açıklayan şirket, son olarak “çalışmaların 4-5 gün daha süreceği” bilgisini verdi. Thodex’te aktif hesabı bulunan toplam 391 bin kişi, büyük bir panik yaşıyor. Kaygıları artıran iddia ise, “Thodex Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Fatih Özer’in 2 milyar dolarlık kripto para ile Tayland’a kaçtığı” bilgisi. Faruk Fatih Özer’in sosyal medya hesaplarını kapatması da kaygıları artırıyor.

REKLAMINDA ÜNLÜLER OYNAMIŞTI

Sosyal medyada seslerini duyurmaya çalışan Thodex kullanıcıları, son dönemde şirketin 2 milyon Dogecoin dağıtacağını açıklamasının ardından yatırımcı sayısını arttığını ifade ediyor. Thodex,daha önce çekilişle lüks araç dağıtmak ya da ünlüleri reklam kampanyalarında kullanmak gibi adımlarla adından söz ettirmişti.

DİSK, KESK, TMMOB VE TTB'den 1 Mayıs programı açıklaması

ÖZER HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Yaklaşık 2 milyar dolarla yurtdışına kaçtığı ortaya çıkan kripto para platformu Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer hakkında soruşturma başlatıldı.

391 bin yatırımcıyı mağdur eden Özer hakkında şikayet yağarken İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruştumayı nitelikli dolandırıcılık suçundan başlattığı öğrenildi.

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU İLE FARUK FATİH ÖZER AYNI KAREDE

 Gerçek Gündem’in Kronos'u kaynak gösterdiği haberine göre, bir dönem Turgut Özal’ın danışmanlığını yapan Feyzi İşbaran, şahsi Twitter hesabında Özer’in kapattığı Instagram hesabında daha önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile baş başa görüştüğüne dair fotoğrafı yayımladı.

“Ne tesadüf değil mi?” sorusunu yönelten İşbaşaran, “2 milyar dolarla yurtdışına kaçan kripto paracı Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile nasıl da rahat görüşebiliyor! Sayın Bakan, binlerce genç küçük yatırımcının paraları gitti. İstifa ediniz lütfen!” ifadelerini kullandı.

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU’NDAN AÇIKLAMA

Olayın ardından Faruk Fatih Özer'in, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile sosyal medyada yer alan fotoğrafı sosyal gündem olmuştu.

"TANIMIYORUM"

Konuyla ilgili Twitter'dan açıklama yapan Mevlüt Çavuşoğlu, Faruk Fatih Özer'i tanımadığını söyledi.

Çavuşoğlu, söz konusu fotoğrafla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer’i tanımıyorum. Şahsın sosyal medyada dolaşan fotoğrafı; 26 Aralık 2019’da Kocaeli Mv. Saffet Sancaklı’nın oğlu Mert Sancaklı’ya verdiğimiz randevuya eşlik ettiği ziyarette çekilmiştir.

Kamuoyunun bilgisine saygılarımla sunarım."

FARUK FATİH ÖZER’DEN AÇIKLAMA

İddiaların ardından açıklama yapan Özer, yurt dışına, yapılan siber saldırılar nedeniyle yatırımcılar ile görüşmek için gittiğini söyledi. Öte yandan, MASAK Thodex'in hesaplarına bloke koydu.

Özer'in açıklaması şöyle:

“Thodex’in Değerli kullanıcıları ,

Yaşamış olduğumuz sürece ilişkin olarak kamuoyu ve Thodex Platformumuzu kullanan Sayın kullanıcıları bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur. Öncelikle belirtmek isterim ki; kamuoyunda şirketim Koineks Teknolojileri A.Ş. ve sahibi olduğu Thodex platformu hakkında ortaya atılan iddiaların bir çoğu mesnetsizdir.

700.000’e yakın kullanıcının işlem yaptığı Thodex platformu bugüne kadar hiç kimseyi mağdur etmediği gibi bundan böyle de etmeyecektir. 2018 yılında şirketimize yönelik olarak gerçekleştirilen siber saldırı neticesinde meydana gelen 25.000.000,00 – TL . zararı hiçbir kullanıcımıza yansıtmaksızın şirketimiz kendi imkanları ile tolere etmiş ve yeniden bir siber saldırı olayı yaşamamak için ciddi alt yapı sistem değişikliğine gitmiştir.

GEÇİCİ SÜRE İLE KAPATTIK

Yaşanan süreçte şirketin gerek mali yapısı gerek kullanıcı sayısı dikkate alındığında hem yurtiçi hem de yurt dışı birçok yatırımcının dikkatini çekmiş, uluslararası düzeyde çok ciddi ortaklık teklifleri almıştır. Yaklaşık 3 aydır sürdürülen ortaklık görüşmeleri sırasında mali ve dijital veriler birlikte incelendiğinde şirket hesaplarında anormal bir dalgalanma olduğu geçen hafta itibari ile tespit edilmiştir. Bunun sebep ve kaynaklarının ne olduğunun tespiti için Thodex Platformu geçici süre ile işleme kapatılmıştır.

Şirket teknik ekibimiz bu araştırmayı yaparken şahsım olarak da yurt dışı yatırımcı ile nihai görüşmeleri yapmak için 19.04.2021 tarihinde yurt dışına çıkmış bulunmaktayım . Şirket hesaplarında yapılan incelemede yaşanan siber saldırı olayının devam ettiği ve bir kısım hesap sahiplerinin doğru verilerine ulaşılamadığı tespit olunmuştur.

22.04.2021 günü kamuoyuna yansıyan ve yaklaşık 391.000 kişinin yaklaşık 2 milyar USD zarara uğratılarak ortadan kaybolduğum iddiaları asılsızdır. İnsaf izan sınırlarını aşan bu iddialara acilen cevap vermek açısından bu açıklamayı yapma zaruretim doğmuştur.

Öncelikle ; ilk tespitlerimize göre 700.000’e yakın kullanıcımızın sadece 30.000’e yakın kısmında şüpheli durum söz konusu olup bu kişilerin de platformdaki banka giriş bedellerinin karşılığı şirket hesaplarında mevcuttur. Bu itibarla; öncelikle hiçbir kullanıcının mağdur olmayacağını kamuoyuna duyururum.

2 MİLYAR DOLAR İDDİASI

Ayrıca; bir takım kişilerin kendilerini uzman olarak tanıtmak suretiyle gerek sosyal medyada gerekse basın yayın organları aracılığı ile kamuoyuna 2 milyar USD gibi akla, mantığa ve hesaba uymayan bir tutar ile algı oluşturması da kabul edilebilir değildir. Zira; bırakınız Thodex’in işlem hacmini tüm Türkiye’deki kripto para platformlarının işlem hacmi bu seviyede değildir.

Nitekim; şirketimizin kayıtları daha önce de MASAK, SPK, Hazine ve Maliye Bakanlığı gibi kurumların bilgisine sunulmuş olup herhangi bir usulsüzlük olmadığı ilgili kurumların kayıtları ile de sabittir.

Bu süreç, gerçeğe uymayan ve abartılı söylemler ile bir iftira kampanyasına dönüşmüş olup hem kullanıcıların hem de şahsımın zararına sebebiyet vermektedir. Zira; bizim tespitlerimize göre 30.000 civarındaki kullanıcının hesapları netleştikten sonra ödemeleri yapılacaktır. Bugün itibari ile piyasa değeri yaklaşık 40 milyon USD olan şirketimiz ticari hayatına devam edebilecek iken kamuoyunda yaratılan mağduriyet algısı neticesinde şirketimizin ticari hayatına devam etmesi engellenmeye çalışılmaktadır.

BİRKAÇ GÜN İÇİNDE DÖNECEĞİM

Sayın kullanıcılardan önemle rica ettiğim husus, şirketimiz tarafından yapılmayan açıklamalara itibar edilmemesidir. Şahsım da birkaç gün içerisinde Türkiye’ye dönüş yaparak adli makamlar ile işbirliği içerisinde gerçeklerin ortaya çıkmasını sağlayacağımı ve kullanıcıların mağduriyetinin önlenmesi için elimden gelen gayreti göstereceğimi beyan ederim . Önemle bilinmesini isterim ki ; hayatımın hiçbir döneminde ne devletime ne de milletime zarar verecek bir faaliyetim olmadığı gibi böyle bir düşüncenin dahi tarafıma atfedilmesini zul kabul ederim.

Bu suretle; gerek şahsım gerekse de şirketim hakkında yapılan karalama kampanyasına itibar edilmemesini kamuoyunun bilgisine saygılarımla arz ederim.”

‘AKILLI VE DÜRÜST BİR ÇOCUKTU’

FARUK Fatih Özer’in ağabeyi Güven Özer Hürriyet'e konuştu. Güven Özer yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Kardeşim çok iyi bir insandı. Yıllardır da kripto para işleriyle uğraşıyor. Bizi de vurup gitti. Nasıl böyle bir şey yaptı, anlayamadım. Ben de şirkete gelip giderdim. Hakkımda bir soruşturma var mı bilmiyorum. Kardeşimin böyle bir şey yapacağını zannetmiyorum. Çok akıllı ve dürüst bir çocuk. Arkasında başka şeyler olabilir. Ben de gelişmeleri televizyonlarda takip ediyorum. Kardeşim yurt dışına gitmiş. Ona bir iki gündür ulaşamıyorum. Ne olduğunu anlamadım.”

SÜLEYMAN SOYLU: TANIMIYORUM

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hakkında nitelikli dolandırıcılık suçundan soruşturma başlattığı Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer ile fotoğrafları ortaya çıkan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medya hesabından "Tanımıyorum" açıklaması yaptı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yerli kripto para borsası Thodex'in sahibi Fatih Faruk Özer ile çekilen fotoğrafına ilişkin paylaşımda bulundu. Soylu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İlgili şahıs Faruk Fatih Özer'i tanımıyorum. Bir yakınımız vasıtasıyla 23 Aralık 2019'da nyazılımcı gençlere verdiğimiz randevuya eklemlenerek gelmiştir. Randevu listesinde ismi mevcut değildir ve sadece fotoğraf çekimi esnasında odaya alınmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadesini kullandı.

THODEX İLE İLGİLİ 78 KİŞİ HAKKINDA YAKALAMA KARARI

Sahibi Faruk Fatih Özer'in 2 milyar dolarla yurt dışına kaçtığı iddia edilen Thodex adlı kripto para borsasıyla ilişkili olduğu tespit edilen 78 kişi hakkında yakalama kararı çıkartıldı. 8 ilde düzenlenen operasyonlarda 62 kişi gözaltına alındı.

Thodex Kripto Para Borsası şirketiyle ilişkili olduğu tespit edilen 78 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarıldı. İstanbul merkezli 8 ilde eş zamanlı operasyonlar düzenlendi, 62 kişi gözaltına alındı.

Thodex Kripto Para Borsası'nın kurucusu Faruk Fatih Özer'in yaklaşık 2 milyar dolar değerindeki kripto varlıkla önceki gün akşam saat 18'de İstanbul Havalimanı'ndan yurt dışına çıktığı iddia edilmişti. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Özer’in Arnavutluk’a gittiğinin tespit edildiğini açıklamıştı.

Borsanın kapanması ile mağdur olan 391 bin yatırımcının avukatlarından Oğuz Evren Kılıç, Özer'in Tayland'a gitmiş olabileceğini ifade etmiş, çok sayıda kişinin suç duyurusu üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı.

Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer'in ise yazılı bir açıklama yaparak, yurt dışına kaçmadığını, 'görüşmeler yapmak için gittiğini ve geri döneceğini' iddia etmişti.

Kaynak: Sputnik 

Editör: TE Bilişim