Gazete Emek-Son yıllarda dünya genelinde sattığı ucuz otomobiller ile gündeme gelen Çin merkezli şirket Chery, birçok arabasında en üst teknolojiyi sunmasına karşın, rakip firmaların yarı oranında fiyatlarla otomotiv pazarını adeta kasıp kavurdu.

Yaşanan satış başarısının ardından firma, gözünü Avrupa pazarına dikerken, özellikle Avrupa Birliği'nin gelecek 10 yıl içerisinde birçok ülkeyi elektrikli otomobile teşvik eden yasaları, Chery için eşi bulunmaz fırsatlar sunuyor.

Bu nedenle ilk olarak sağ direksiyonlu otomobil üretimi için İngiltere'de konuşlanacak olan şirket, Avrupa pazarında daha büyük söz sahibi olabilmek için benzer fabrikaları birkaç ülkeye daha yayma düşüncesinde.

ADAY ÜLKELERİN TEPESİNDE TÜRKİYE BULUNUYOR

Şirketin yakın gelecekteki hedefleri arasında 2024-25 döneminde Avrupa'ya 15 yeni elektrikli araç sunmak bulunurken, bu hedef doğrultusunda listenin tepesine yazılan ülkeler arasında Türkiye yer alıyor.

Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon ve kur artışı, çalışan maaşlarını döviz bazlı olarak uygun hale getirirken, bu durumu kendi lehine çevirmek isteyen şirketler, işçi maliyetlerini ucuz tutabilmek için Türkiye pazarına gözünü dikmiş durumda.

İçişleri Bakanı 1 Mayıs için Taksim’e izin vermeyeceklerini açıkladı İçişleri Bakanı 1 Mayıs için Taksim’e izin vermeyeceklerini açıkladı

Chery'nin Avrupa genelinde ikinci bir fabrika kurma planı, gümrük vergisi olmaksızın tedarik sağlama amacını taşıyor. Bu fabrika, İngiltere dışındaki Avrupa ülkelerine ihracat yapmayı hedefliyor. Öncesinde basına yansıyan haberlerde, Chery'nin Türkiye ile yeni fabrika için resmi görüşmeler yürüttüğü biliniyor.FABRİKA KARARI BU YIL AÇIKLANACAK

Chery, 2023'te 1 milyon civarında otomobil ihraç ederek büyük bir başarı elde etti. Hangi ülkeye fabrika kuracaklarına ilişkin kararı bu yıl içinde vermeyi planlıyor; bu kararın Türkiye de dahil olmak üzere çeşitli ülkeleri etkileyeceği belirtiliyor.

GÜMRÜK VERGİSİ ÖDENMEYECEK, OTOMOBİLLER SUDAN UCUZA SATILACAK

Türkiye'nin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın Çin ziyareti sırasında Chery'nin tamamen elektrikli modeli Omoda E5'i test ettiği ve yatırım konusunda olumlu görüşmeler yaptığı biliniyor. Chery'nin Türkiye'de üretim yapması durumunda gümrük vergisi ödenmeyecek ve otomobiller daha uygun fiyatlarla satılacak.




 

Kaynak:Halk TV

Editör: Derya çelik