HABER: ZERRİN SARGUT

Gazete Emek - Aralık 2023'te güncellenen Euro kuruyla birlikte ilaçlara yüzde 25 zam gerçekleşti. İlaç fiyat kararnamesinde görünen Euro kurunun yüzde 17, 55 kuruşa taşınmasıyla gerçekleşen zam, ilaç krizini de beraberinde getirdi. Eczacılar her 4 ilaçtan birine ulaşamadıklarını belirtirken, ilaç firmaları birçok ilacı piyasadan çekmiş durumda. 
 

İSİG: Çocuk işçiliği yasaklansın İSİG: Çocuk işçiliği yasaklansın

Resmi Gazete’de 16 Aralık 2023'te  yayınlanan kararla, tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak ilaç kuru 14 lira 387 kuruştan, 17 lira 55 kuruşa yükseltildi. Böylece ilaç kuru, 14 Aralık 2022, 23 Temmuz 2023 ve son düzenlemeyle birlikte yaklaşık bir sene içinde üçüncü kez revize edilmesine rağmen, reel kurun (yaklaşık 32 lira) ancak yüzde 55’ine ulaştı. Zammı daha erken haber alan ilaç firmaları ve depolar, kısıtlı sayıda verdikleri ürünleri tedarik etmeyi kesti.

Türk Eczacılar Birliği'nin (TEB) kayıtlarına göre, eczane raflarında olması gereken 645 çeşit ilaca artan enflasyonun etkisiyle erişilemiyor. Piyasada bulunan ilaç sayısında yüzde 25’lik bir zam yaşanmasına rağmen, hala ilaç yokluğuna dair sorunlar devam ediyor.

Yaşanan ilaç krizine dair konuşan eczacılar Euro kurunun güncel fiyata çekilmesini, ve acil çözüm bulunmasını bekliyor.

"HASTALARIN İLACA ERİŞİMİ ÇOK ZOR"

Eczacı Hatice Maral, "Yakın zamanda değişen Euro kurununilaç fiyatlarında herhangi bir değişiklik sağlamadığını belirtti. Maral, "Euro kuru değişti fakat ilaç yokluğu var. Ekonomik sebeplerden dolayı hastaların ilaçlara erişimi çok zor. İlaç kalemlerinde yokluklar devam ediyor. Özellikle göz, kadın doğum ve ithal ilaç kalemlerde yokluklar devam etmektedir. İlaç yokluklarına çözüm bulmaya çalışıyor, hastaları başka eczanelere yönlendirmeye çalışıyoruz. Gelen 10 hastadan 3'ü ilaçlara erişemiyor. İlaçları bir şekilde temin etmeye çalışıyoruz. Yaşanan bu sorunun çözümü için acil Euro kuru,güncel olan fiyata çekilmelidir. Hastaların mağduriyeti son bulmalıdır. İlaç firmalarının talepleri değerlendirilmeli, buna yönelik bir çözüm bulunmalıdır" şeklinde konuştu. 
 

'EPİLEPSİ İLAÇLARI PİYASADA YOK'

Eczanede personel (kalfa)olarak çalışan Resul Tatlı ise,eczaneye gelen reçetelerin 10'da 3'ünü karşılayamadıklarını belirterek "Kadın doğum epilepsi ve şeker ilaçları piyasada yok. Yükselen Euro kurundan dolayı, bazı firmalar ilaçları piyasadan çekmiş durumda. Bunların başında epilepsi ilaçları geliyor. Gelen hastaların çoğu reçeteyi verdikleri zaman önce ilacın fiyatını soruyorlar, uygunsa ilaçları alıyorlar" dedi. 
 

'HALK HER 4 İLAÇTAN BİRİNE ERİŞEMİYOR'

Eczacı Bilge Boztepe ise  Aralık 2023'te güncellenen Euro kuruyla birlikte ilaçlara yüzde 25 zam gerçekleştiğini hatırlattı. Boztepe, "İlaçlara gelen zamlar,ilaç fiyat kararnamesinde görünen Euro kurunun yüzde 17, 55 kuruşa taşınmasıyla gerçekleşti. İlacın erişilebilirliğine ulaşamadık. Türkiye'de ciddi bir enflasyon ortamı var.  Euro değeri çok hızlı yükseliyor, bunlarla birlikte 2004 yılında yazılmış olan ilaç fiyat kararnamesi var. 20 yıllık bir kararnamenin de etkileri var. Kararnameden bu yana, hiçbir şey değişmedi.  Güncel ihtiyacın gerisinde kalmış durumdayız.  Geçtiğimiz günlerde dünyaca ünlü bir ilaç devi, Türkiye piyasasına artık ilaç verilmeyeceğini söyledi ve bir takım ilaçlar bu listede yer almakta. Bu ilaç listesinin içinde dünyaca ünlü demans(alzheimer) astım, koah ve ilaçlarının olduğu birçok kronik ilaç var. Çocuk şuruplarında, antibiyotik grupları da bunlara örnek olarak verilebilir. Pİyasada çok ciddi bir ilaç yokluğu mevcut. Yüzde 25-30' luk bir yüzde demek, her 4 ilaçtan birine halkın erişimi kısıtlanmış durumda" dedi.

ÇÖZÜME YÖNELİK HAREKET EDİLMELİ'

Türkiye'ye ileri teknoloji ilaçların gelmediğini vurgulayan Boztepe, şunları söyledi:" Türkiye'de nanoteknoloji,biyoteknoloji ilaçlar yok. Çok eski ilaçlarla problemleri çözmeye çalışıyoruz. Sorunun temel muhatabı devlet ve ilaç firmaları. Biz bu konunun birebir muhatabı olmamıza rağmen, aslında konunun en önemli mağdurlarıyız. Hastalarla bire bir iletişimde hem psikolojik olarak sıkıntıya sokan hem mesleği yapmaktan geri koyan durum, hastaların ilaçlara erişiminin çok güç olması. Neredeyse her gün ilaçlara nasıl ulaşabileceklerini, nerede bulabileceklerini, kalan eczanelerde ilaçların olup olmadığını tartışıyoruz. Burada asıl çözüme yönelik hareket edilmeli. İlaç fiyat kararnamesinin güncellenmesi ve konunun bütün paydaşlarının ilaç üreticilerinin, meslek odalarının, sağlık bakanlığının sorunun çözümü için eczacıları da muhatap alarak hareket etmeli."

Editör: Bekir GÜNEŞ