Gazete Emek-Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ikinci konutunu alacaklar için kredi sınırlaması getirdi. Tapusu olan tüketici, yeni bir ev daha isterse, evin değerinin yüzde 90'ı değil, yüzde 22.5'i kadar kredi çekebilecek. Bu kararla yatırımcının değil ihtiyacı olanın konuta ulaşması amaçlanırken, hiç evi olmayan yurttaşlar için yeni bir kampanya gündeme geldi. OVP kapsamında ilk kez ev alacaklara düşük faizli konut kredisi imkanı geliyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, OVP kapsamında ilk konutunu alacaklara destek çalışması yapılacağını şu sözlerler belirtti: "Merkez Bankası ve BDDK'nın çalışması var. Önümüzdeki dönemde yeni adımlar bekliyoruz. Konut maliyetlerini düşürmek ve ulaşımını artırmak durumundayız."

(FAİZ ORANI NE KADAR OLACAK?, VADE NE KADAR OLACAK?) İlk kez ev alacak yurttaşlar için hayata geçirilmesi beklenen İlk Evim kampanyası ile ilgili detaylar merak edilen konular arasında yer alıyor. Söz konusu kredi için beklenti 15 yıl (180 ay) vade imkanı ve 1.20 faiz oranına sahip olması yönünde.

(KİMLER YARARLANABİLECEK?) 1.20 düşük faizli konut kredisinden hiç evi olmayan yurttaşlar yararlanabilecek.

(NE KADAR KREDİ VERİLECEK?) Örneğin; 5 milyon TL'ye kadar ekspertiz değeri olan bir konut için çekilebilecek kredi 2 milyon TL seviyelerindeyken, yeni yapılacak düzenlemede en azından bu oranın yüzde 80'lere çıkartılması olumlu olarak değerlendirilen bir konu.

(KİMLER FAYDALANABİLECEK?) Daha önce benzer türden sayılabilecek kampanyalarda, örneğin taşınmazı alacağı şehirde yakın zamanda (son 1 yılda) konut satmamış olmak, hisseli bir konuta sahip olsa da hisse oranının yüzde 50'den fazla olmaması gibi kriterler getirilebilir. Özellikle ilk defa konut alacak kişiler için belli bir süredir o şehirde bulunma şartı da aranabilir. Satın alınan konutta belli bir süre oturma şartı da farklı bir düzenleme olarak karşımıza çıkabilir.

Kaynak: tele1

Editör: Derya çelik