Gazete Emek- Karşıyaka Belediyesi Kent AŞ şirketinden atılan işçilerin direnişi 53 günü geride bıraktı. Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, önünde polis minibüsü ve çevik kuvvetin beklediği belediye binasına her giriş ve çıkışında işçiler tarafından protesto edilmeye devam ediliyor. Öte yandan atılan işçilerle belediye arasındaki ara bulucu süreci de sonuçlandı. 52 işçi kendilerine sunulan teklifleri kabul etmeyerek dava açma yoluna gitti. İşçilerin bir kısmının davası 23 Ocak’ta başlayacak.

Sosyal tesislerde çalışırken atılan Aslan isimli işçi 2012 yılında işe girdiğini, 2016’da da sendikalı olduğunu belirtti. 350 bin liralık kıdem tazminatı alacağının, ocak ayından sonra 6 taksit şeklinde ödenmesi teklifinde bulunulduğunu dile getiren Aslan, “O zamana kadar mahkeme biter. Bu teklifi kabul etmedim. Emeklerimize yazık. Şemsiyeler denize uçmasın diye üzerine atlıyorduk. Karnımız guruldarken müşterilere kalamar satmaya çalışıyorduk. Belediyeye para kazandıran işçileri hırsız diye işten çıkardılar. Asıl hırsızlık yapanlar aldı gitti paraları. Partiye zarar gelir diye dava açmadılar” dedi.

"BELEDİYE NEREDE ÇALIŞTIĞIMI BİLMİYOR"

Zabıta biriminde çalışırken işten atılan Pelin Kılınç, 6 yıllık çalışan olduğunu, kendisine 200 bin lira teklif edildiğini ve kabul etmediğini dile getirdi. Büro personeli olarak işe girdiğini, kaydının da o şekilde olduğunu belirten Kılınç, “Basın yayında idim. Oradan zabıtaya geçtim. Ekiplere evrak hazırlarken işten çıkarıldığımı öğrendim. Telefonla bildirdiler” dedi.

Kod 46’dan (İşçinin işverenin güvenini kötüye kullanması, hırsızlık yapması ya da işverenin meslek sırlarını ifşa etmesi) işten çıkarıldığını belirten Kılınç, “Kullandığımız kalemlikler üzerimize zimmetliydi. Yan masaya verdiğimiz evrağı bile zimmetli veriyorduk. Kalemlik mi kırıldı, mouse mu arızalandı, önce hurdaya çıkarıyoruz bunları, ondan sonra zimmetten düşüyoruz. Benim o bürodan bir şey çalmam mümkün değil” dedi.

Kendisinin hiç tesislerde çalışmadığını ifade eden Kılınç, “30-31 Temmuz ve 1 Ağustos’ta işe gelmedin’ diye yazı verdiler elime, ‘16.00-24.00 arası çalışmadığın için zarara uğrattın’ dediler. Benim o tarihlerde hangi işleri yaptığım gün gün, saat saat belli. Kendi sistemlerinde de kayıtlı. İşten çıkardıkları elemanın nerede çalıştığını bile bilmiyorlar” diye konuştu.

Kılınç kendisinin yaptığı işi şu an büro amirinin yaptığını belirterek, “Benim yedeğim yoktu. Bir önceki amir 1 yıl eğitim vermişti bana. Sürekli takip gerektiren bir iş çünkü” dedi. 

Karşıyaka Belediyesi emekçileri: Organize bir şekilde yoksulluğa mahkum ediliyoruz Karşıyaka Belediyesi emekçileri: Organize bir şekilde yoksulluğa mahkum ediliyoruz

"YEDİ SAAT FAZLA MESAİ YAPAN İŞÇİLER VAR"

Başka bir işçi de “Ben ana binada Belediye Başkanına çay yapıyordum çay ocağında. Hiçbir problem yaşamadım kimseyle. Hâlâ şoktayım, neden çıkarıldığımı bilmiyorum. Başka yerlerdeki arkadaşları çektiler benim yerime. 7 saat fazla mesai yapan arkadaşlar var. Kafelerde çalışan arkadaşlar açılıştan kapanışa kadar çalışıyor” dedi.

İşçiler, eleman eksikliğinden dolayı restoranlarda boş masalar olduğu halde ‘Masalar dolu’ denildiğini, sözleşmeyle alınan işçilerin bile 7 saat fazla mesaiyle çalıştırıldığını anlatarak, “Tesisler yarım kapasite çalışıyor. Bizi belediyeyi zarara uğrattınız diye işten atanlar, eksik eleman nedeniyle, tam kapasite çalışmayan tesisler nedeniyle belediyeyi zarara uğratıyor şu an” dedi.




 

Kaynak: Evrensel 

Editör: şilan