Gazete Emek - Bir televizyon programına konuk olan Japon Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, canlı yayında merak edilen soruları yanıtladı. Moriwaki, Marmara depremiyle ilgili olarak, "Yüzde 70'e yakın risk var. Her an olabilir. 7 senedir söylüyorum bunu. Hazır olmak lazım." dedi.

Merkezi Kahramanmaraş’ta olan ve peş peşe gerçekleşen iki büyük depremin 4’üncü gününde konuşan Japon deprem uzmanı ve Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, beklenen Marmara depremi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Moriwaki, “7 yıldır uyarıyorum Marmara depremi her an gelebilir. Hazırlıklı olmalıyız” dedi.

“NORMALDE 100-150 SENEDE BİR 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE OLUR”

Karar‘dan Serkan Can Bozkurt’un haberine göre; depremin bu kadar yıkıcı olacağını beklemediğini ifade eden Yoshinori Moriwaki, “Doğu Anadolu fay hattı uzun zamandır kırılmıyordu. Elazığ’daki depremden sonra devamı olarak güneyde olabileceğini söyledim. 7,7 büyüklüğünde bir deprem beklemiyorduk! Normalde 100-150 senede bir 7 büyüklüğünde geliyor, ama anladığıma göre 500 sene geçtiği için 7.7 büyüklüğünde oldu. Bu deprem 1999 depreminden daha büyük bir deprem” ifadelerini kullandı.

ÇALIŞMALAR İLK GECE DURDURULMUŞTU”

İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Emine Küçükali, afet bölgesine ilk gittiğinde gördüğü manzarayı canlı yayında anlattı. Küçükali, “Afeti yönetirken öncesini yönetmek gerekiyordu. Riskleri iyi yöneteceksiniz ki sonunda afeti de yönetebilesiniz. Gittiğimizde orada ilk geceydi. Büyük bir sessizlik vardı. Çalışmalar ilk gece durdurulmuştu. Giderken en azından her enkazın başında kurtarma ekiplerinin olabileceğini kafamızda kurgulayarak gittik, ama sessizlikle karşılaştık. Terkedilmiş şehir gibi bir görüntü vardı. Sabah yeniden çalışmalar başlatılmıştı ama yetersizdi. Hatta bir enkazın başında bir baba çocuğuna sesleniyordu. Herkes birini arıyordu. Geri döndüğümde dayanamadım ve sordum. Başınız sağ olsun! Yakınınız var mıydı? dedim. ‘Hala var. Enkazın altında 4 evladım ve eşim var. Dünden beri yardım bekliyoruz” diye cevapladı. Ama yardım yetişemedi” diyerek gözlemlerini paylaştı.

“ALLAH SİZİ UYARIYOR”

Kahramanmaraş ve civarındaki 10 ili etkileyen depremin habercisi 3 yıl önce Silivri’deki depremdi diyen Moriwaki, “1999 depreminde 7,4 şiddetinde 20 bine yakın insan kaybettik ve şimdi o depremden büyük 7,7 şiddetinde iki kere deprem yaşandı. Demek ki 10 kat büyük bir depremdi. 99 depreminden daha çok can kaybı olacak. Fay hatlarında hareketlilik 3 sene önce Silivri’den başladı sonra Elazığ, Bingöl ve tekrar Elazığ… Doğu Anadolu fay hattı uzun zamandır kırılmıyordu, kırılmaya başladı. Manisa, Muğla, İzmir yani Ege tarafları da kırılmaya başladı. Normalde deprem olmayan Konya’da bile küçük de olsa deprem başladı. Silivri depreminden sonra ‘Allah sizi uyarıyor, daha büyük depremin olacağını işaret ederek, hazır olun diye sizi uyarıyor’ demiştim bir kere” ifadelerini kullandı.

Deprem Uzmanı Naci Görür, deprem beklediği illeri ve önerilerini açıkladı

MARMARA DEPREMİNE HAZIR OLMAK LAZIM”

Beklenen Marmara depreminin yakın zamanda gerçekleşebileceğini vurgulayan Yoshinori Moriwaki Türk vatandaşlarını uyardı. Moriwaki, “Yüzde 70’e yakın risk var. Her an olabilir. 7 senedir söylüyorum bunu. Hazır olmak lazım. Eve gittiğimde ailemi hep uyarırım depreme hazır olmaları için. Gelecek olan depremi kabul etmemiz lazım. Yeni binaların çöktüğünü gördük, binalar doğru düzgün yapılsa aslında sıkıntı yok. Bundan sonra iyi bina yapmak lazım ve eski binaları güçlendirmek lazım” diyerek gelecek olan tehlikeye dikkat çekti.

“TRAFİĞİ DÜZENE KOYACAK BİR GÖREVLİ YOK”

Deprem bölgesinde gönüllü olan Eski HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Erdal Elibüyük ise Orta Dalga programına bağlanarak Hatay’da yaşananları canlı yayında anlattı. Elibüyük, “Sahada bazı eksikliklerin ilk 2 güne göre giderildiğini görüyorum ama depremin büyüklüğü karşısında şu anda her şeyin sağlıklı ilerlediğini söylemek doğru olmaz. Koordinasyon eksikliği var. Lütfen özel araçlarınızla buraya gelmeyin. Her özel araç yolları tıkıyor ve kaos oluşuyor. Trafiğe çıkan araçların yüzde 60-70’i özel araç. Ambulanslar, iş makineleri ve yardım konvoyları ilerleyemiyor. Burada insanların sadece açlıkla ilgili sorunları yok. Sokağın içinde cesetler var. Binaların altından insan sesleri duyuyorsunuz ve hiçbir şey yapamıyorsunuz. Hala müdahale edilmemiş çok enkaz var. Burada asker ve polis görmekte zorluk çekiyoruz. Yaklaşık 50-60 km’lik konvoy içinde trafiği düzene koyacak bir görevli yok. En azından gelen ambulanslar, arama kurtarma ekipleri için gerekli” dedi.

Editör: Bekir GÜNEŞ