Gazete Emek - Kahramanmaraş depremlerinin ardından canlı yayına bağlanan Jeolog ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, kendisine yöneltilen "Bütün yetki sizde olsa hemen yarın ne yapardınız?" sorusunu yanıtladı. Bir Afet Bakanlığı kurulması gerektiğini ifade eden Görür, "Bu bakanlık beş yıllık planlar halinde Türkiye'nin afet bölgelerinden başlamak üzere yerel yönetimlerle ve üniversitelerle birlikte halkın da içinde bulunduğu bir modelle kentlerde çalışmaya başlamalıdır" dedi.

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen ve 10 kenti etkileyen iki deprem, binlerce kişinin yaşamını yitirmesine, onbinlerce kişinin de yaralanmasına neden oldu.

Depremin ardından tv100'de Ece Üner'in sorularını yanıtlayan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Bütün yetki sizde olsa hemen yarın ne yapardınız?" sorusunu şöyle yanıtladı:

Önce bir bakanlık kurulması lazım. Bir afet bakanlığı kurulmalı. Bu bakanlığın yapısı liyakatlı kadrolara dayalı olarak bölümlendirilmeli. Ciddi de bir bütçe verilmeli. Bu bakanlık beş yıllık planlar halinde Türkiye'nin afet bölgelerinden başlamak üzere yerel yönetimlerle ve üniversitelerle birlikte halkın da içinde bulunduğu bir modelle kentlerde çalışmaya başlamalıdır. Bakanlığın bütçesi kadar o yıl ne yapılacaksa onlar yapılmalı. Biz kısa bir zamanda bu işleri başarırız.

"BAŞKA BİR YOLU YOK"

Zaten başka bir yolu yok. İşi sadece müteahhite, ranta havale etmek gibi hususlarda, devletin iradesi, koyduğu yasalar ve denetimi müsade etmediği taktirde halkımıza da bu problemi anlatmak zorunda değiliz. Anladılar zaten neyi kaybettiklerini. Aynı şey bugün İstanbul'da da başarılabilir. Belediyeyle devlet, İstanbul'da en fazla hasar alacak binalar için şimdiden çalışmaya başlayabilir.

Japon deprem uzmanı Marmara depremi için uyardı: 7 senedir söylüyorum

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen ve 10 kenti etkileyen iki deprem, binlerce kişinin yaşamını yitirmesine, onbinlerce kişinin de yaralanmasına neden oldu.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremle ilgili olarak 3 gün önce uyarı yaptığı ortaya çıkan Prof. Dr. Naci Görür gündem oldu.

TV100 ekranlarında yayımlanan bir programa konuk olan Jeolog ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür fay hatlarıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

"BU BÖLGELERİN DİKKATLİ OLMASI GEREKİYOR"

Görür şunları söyledi:

"Maraş civarında olan bu depremler ve fayların stresi göz önüne alındığında Adana havzası ve İskenderun yöresinin dikkatle ele alınmasını öneririm. Bunun dışında Marmara Denizi'nin güneyi, Çanakkale ve Bursa'nın da dikkatli olması gerekiyor. Keza İzmir yarımadası ve çevresi… Akdeniz kıyılarımızda Antalya, Muğla bölgesindeki kıyı kesimleri dikkatli olmalı.

"BÜYÜK DEPREM BEKLİYORUZ"

Kuzey Anadolu fayı üzerinde Erzincan, Bingöl, Karlıova arasındaki bölgede büyük bir deprem bekliyoruz. Endişe ettiğimiz bir saha. Jeolojik verilere göre Hakkari'de sıkıntı olabilir. Bizim dile getirdiğimiz büyük depremler 6 ve üstü diye düşünülebilir."

Türkiye deprem risk haritası

Türkiye deprem risk haritası, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 ve Elbistan ilçesinde meydana gelen 7.6 şiddetindeki depremlerin ardından sorgulanmaya başladı. Peki deprem riski yüksek olan iller hangileri?

Türkiye’nin deprem riski olan illeri belirlenirken iller beş farklı kategoride sınıflandırılıyor. Bu kapsamda dördüncü ve beşinci kategorideki illerin deprem riski düşük olarak nitelendiriliyor. Peki deprem riski yüksek olan iller hangileri? 

DOĞU ANADOLU FAY HATTI

Doğu Anadolu Fay Hattı, Türkiye'nin doğusunda olan doğrultu atımlı bir fay hattıdır. Anadolu Levhası ile kuzeye doğru hareket eden Arap Levhası arasındaki dönüşüm tipi tektonik sınırı oluşturur. İki levhanın göreli hareketlerindeki fark, fay boyunca sol yanal harekette kendini gösterir. Doğu ve Kuzey Anadolu fayları, Avrasya Levhası ile devam eden çarpışma nedeniyle sıkıştırılan Anadolu Levhasının batıya doğru hareketini birlikte barındırır.

Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi ile başlayıp Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi'nde kuzeydoğu yönünde son bulur.

NEREDEN GEÇİYOR?

Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş'a kadar devam ettikten sonra Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir.

TÜRKİYE DEPREM TEHLİKE HARİTASI

AFAD tarafından paylaşılan bilgilere göre, Türkiye Deprem Tehlike Haritası yenilenerek, 18 Mart 2018 tarihli RG'de yayınlanmış, 1 Ocak 2019 tarihinde de yürürlüğe girmiştir.

Proje, Başkanlığımız tarafından yürütülmekte olan Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) kapsamında desteklenmiştir. Ayrıca, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından da destek verilmiştir. Ayrıca 'Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği' de aynı tarihli RG'de yayınlanmış olup, eş zamanlı olarak yürürlüğe girmiştir.

Editör: Bekir GÜNEŞ