Gazete Emek - Karayolları, demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri, üniversiteler ve hastanelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023-2024 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri sonuçlandı. Türk İş ve Hak İş ortak zam talebini açıkladı. Protokole göre konfederasyonlar, ilk 6 ay için yüzde 15 refah payı ve yüzde 45 zam talebinde bulundu.

BRÜT AYLIK ÜCRETLER 15 BİN TL’YE ÇEKİLMELİ

Protokol metninin ilk sırada kamu işçilerinin toplu iş sözleşmelerinin yürürlük başlangıç tarihinden itibaren brüt aylık ücretlerinde düzenleme talebi de yer alırken, aylık brüt çıplak ücretleri 15 bin TL’nin altında olan işçilerin ücretleri 15 bin TL’ye çekilmesi, bu düzenlemenin ardından ise bütün ücretlere yüzde 15 refah payı ilave edilmesi ve birinci altı ay yüzde 45 zam yapılması talebinde bulundu.

İlk 6 ayın ardından aylık ücretlere yapılacak zamlara ilişkinde taleplerin yer aldığı protokolde, ilk 6 aylık dönemde yüzde 45, diğer 6 aylık dönemlerde ise işçilerin aldıkları brüt çıplak ücretlerine yüzde 5 fazlası oranında zam yapılması talep edildi. İlave tediye ödemelerine ilişkin taleplerin de yer aldığı protokolde, ikramiye gün sayısı 60 günden az olan işletmelerde ikramiye günleri 60 güne tamamlanması ve Toplu İş Sözleşmeleri kapsamındaki işçilere, sosyal yardım olarak 2023 yılı için her ay net 2 bin 500 lira, 2024 yılı için her ay net 3 bin 500 lira olarak ödenmesi talebi yer aldı.

PROTOKOL BAKANLIĞA VE TÜHİS’E İLETİLDİ

Hak-İş ve Türk-İş tarafından hazırlanan 2023-2024 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’nün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ve TÜHİS’e iletildiği ifade edilirken, protokolün Türk-İş adına; Ramazan Ağar ve Eyüp Alemdar, Hak-İş adına; Yunus Değirmenci ve Dr. Osman Yıldız tarafından verildiği kaydedildi.

Editör: Bekir GÜNEŞ