Gazete Emek - Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), kayyum yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesine ait taşınmazların satılığa çıkarılmasına dair HDP İl Örgütü binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Mustafa Avcı konuştu.

“KAYYUMLARDA SEÇİM TELAŞI VAR”

İkinci kayyum rejiminin de ömrünün bitmek üzere olduğunu belirten Avcı, “Bu rejimi somut pratiğiyle yaşıyoruz. Yerel seçimlerin yaklaşıldığı her gün kayyumları daha da bir telaş sarmıştır. Yerel kayakları talan etmek üzere adeta seferberlik ilan edilmiştir. Belediyelerin borç yükü, üçe dörde katlanmış, yetmiyor, taşınmazlar da haraç-mezat elden çıkarılmaya çalışılıyor. Taşınmazların bir kısmı atanmış belediye meclis kararıyla satılığa çıkarılırken, diğer bir kısmı da bedelsiz olarak yandaş kurumlara devredilmek isteniyor” dedi. Atanmış kayyumların derdinin kent ve kentli olmadığını söyleyen Avcı, “Atama adreslerini, yani merkezi hükümetleri memnun etmek onlar için yeterlidir. Bu açıdan belediyeler, kayyumlar ve hükümet için ideolojik mesele olmuştur. Amaç bölgedeki yerel yönetimleri, merkezi yönetimin birer şubesi haline getirmek ve çalıştırmaktır. Partimiz ve bölge söz konusu olunca yürürlükteki kanun, mevzuat ve yasanın ayaklar altına alınmasında da sakınca görülmemektedir. Kayyumlara, kanun hükmündeki kararnamelerle üstün yetkiler verilmiştir. Van kayyumu da söz konusu üstün yetkilerden gücünü alarak kenti adeta satılığa çıkarmıştır” ifadelerini kullandı.

İMZA ATANLAR YARGI ÖNÜNE ÇIKACAK”

Kentteki kayyum tarafından satışları yapılan taşınmazların listesini de okuyan Avcı, şöyle devam etti: “Şimdiden uyarımızı yapıyoruz. Bu satış kararlarının altında imzası bulunan tüm yetkililer yakın takibimizdedir. Suç sayılabilecek hiçbir kararın altına imza atmasınlar. Elimizdeki belge ve bilgileri başta yargı yolu olmak üzere halk nezdinde teşhir de dahil her türlü değerlendireceğimizden şüphe duyulmasın. Dolayısıyla bu talan zihniyetine ortak olmasınlar ve satış süreçlerinin derhal durdurulması için çaba içinde olsunlar. Ayrıca yürütmenin durdurulması için yargı yoluna başvurmaya da hazırlandığımızı bilsinler.” (Van/MA)

Editör: Bekir GÜNEŞ