Gazete Emek-Kobani davasında savcılık mütalaasını açıkladı.

HDP’lilerin ve avukatların savunmaların tamamlanmadığı gerekçesiyle tepki gösterdiği ve salonu terk ettiği mütalaanın özetinin okunması sekiz saat sürdü.

Gazeteci Altan Sancar'ın haberine göre, savcılık mütalaanın sonuç kısmında yargılanan isimlerin ‘Türk Ceza Kanunu (TCK) 302’ ile ’37’nci madde’ ve ‘Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 5\1 kapsamında müşteki\birlikte fail sıfatıyla’ cezalandırılmasını istedi. Savcılık ayrıca ceza oranının ortaya çıkan zarar hesaplanarak belirlenmesini istedi. Böylece savcılık aralarında Demirtaş ve Yüksekdağ’ın da olduğu HDP’liler için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti.

Mütalaada ayrıca tutuksuz yargılanan Ayhan Bilgen, Bircan Yorulmaz, Emine Ayna, Emine Beyza Üstün, Gülfer Akkaya, Gülser Yıldırım, İbrahim Binici, Mesut Bağcık, Pervin Oduncu, Nezir Çakan, Sırrı Süreyya Önder ve Sibel Akdeniz hakkında tutuklamaya yönelik yakalama emri çıkarılmasını ve tutuklu siyasetçilerin tamamımın tutukluluk halinin devam etmesini talep etti.

Mütalaada demans hastası olan ve tahliye edilen Aysel Tuğluk ile Ahmet Türk’ün sağlık sorunları gerekçesiyle tutuksuz hallerinin devamı talep edildi.

Demirtaş’tan Kobani Davası tepkisi: İddianameyi de mütalaayı da 14 Mayıs’ta yırtıp çöpe atacağız

Selahattin Demirtaş, bugün görülmeye devam eden ve savcının mütalaa verdiği Kobani Davası’na ilişkin “Sarayda yazılıp mahkeme heyetinin eline tutuşturulan iddianameyi de mütalaayı da 14 Mayıs’ta yırtıp çöpe atacağız” dedi.


Eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 17’si tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani Davası’nda savcılık mütalaasını açıkladı. Buna göre 36 kişi için en az bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyordu.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis istenen isimler arasında olan ve Edirne F Tipi Cezaevi’nde bulunan Selahattin Demirtaş davaya ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulundu..

İddianame ve mütalaayı siyasi olarak değerlendiren Demirtaş şunları yazdı:

“Sarayda yazılıp mahkeme heyetinin eline tutuşturulan iddianameyi de mütalaayı da 14 Mayıs’ta yırtıp çöpe atacağız. Kumpaslarınızla bize diz çöktüremediniz ama siz halkın önünde diz çökeceksiniz!”

Editör: Derya çelik