ÖZEL HABER: MEHMET GÜR

Gazete Emek - Türkiye’de yaşanan ekonomi kriz her alanda yurttaşları derinde etkiliyor. Sabit iş olanakları olmayan ve günlük kazançlarıyla geçimini sağlayan yurttaşlar ise krizle birlikte en büyük mağduriyeti yaşayanlar oldu.  Yıllardır Van hayvan pazarında başta çobanlık olmak üzere gündelik işler yaparak geçimini sağlayan yurttaşlar da ciddi ekonomi krizle karşı karşıya, sabahın erken saatlerinde pazara giden yurttaşlar bazen günlük ihtiyaçlarını bile kazanmadan evlerine dönüyor. “Eskiden bir atasözü vardı. Ekmek aslanın ağzında. Şu an işkembesinin içerisindedir.” diyerek yaşananlara isyan eden Habip Turgut, sabah saatlerinden pazara gelerek akşama kadar bazen iş bulamadan evine geri geldiğini kaydetti. “ben günübirlik çalışıyorum” diyen Turgut, “Sabah erken saatlerden gelip burada çalışıyorum. Ancak başta ekonomi kriz yem ve saman fiyatlarındaki artıştan dolayı üreticide perişan durumda, ondan bizlere ek işler çıkmıyor. Yani akşama kadar yaptığımız çalışmanın karşılığını almak mümkün değildir. Artık sadece kendimizi avutuyoruz" dedi. 

Sabah saat 6'da kalkıyorum

Van Ticaret Borsası tarafından görevlendirilen Abdulhekim Ege ise, sabah saat 6'de kalkarak bir saat yürümeden sonra pazara ulaştığını kaydetti. Pazarda üreticilerin başta günlük çıkan sorunlardan, hayvanların bırakılacağı alanlara kadar bütün düzenlemelerle ilgilendiğini de aktaran Ege, "Biz burada pazarın temizliğinden, hijyenine kadar bütün sorunlarıyla ilgileniyoruz. Bunun yanında günlük olarak pazara gelen üreticilerin ortaya çıkan bütün sorunları çözmeye çalışıyoruz.  Ama bu aralar ticaret durduğu için üreticide büyük sorunlarla karşı karşıyadır." diye konuştu. Sabah saat 6'da pazara gelen Kemal Abi ise, artık emeklerinin karşılığını alamadıklarını kaydetti. Pazarda hayvanlara bakarak çobanlık yaptığını da dile getiren Abi, "eskiden derlerdi, ekmek aslanın ağzında artık midesindedir. Biz sahanın ilk ışıklarıyla gelip akşama kadar günlük ihtiyacımızı bile karşılayamıyoruz. Artık evimize ekmek götüremez olduk. Ama başka çaremizde yoktur" diye konuştu.

Türkiye'de geriledi

Ulusal Kırmızı Et Konseyi verilerine göre son bir yılda süt yemi %138, besi yemi %160, karkas et maliyeti ise yüzde 87 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ise canlı hayvanlardan sığır (kültür) fiyatı, bir önceki yıla göre %18,46 arttı. Canlı hayvanlardan, 2021’de sığır (kültür melezi) fiyatında %15,88 ve sığır (yerli) fiyatında %16,04 artış gerçekleşti. Küçükbaş hayvanlardan, 2021’de bir önceki yıla göre en fazla artış %30,28 ile tiftik keçisi ve %27,79 ile kıl keçisi oğlağı fiyatlarında gerçekleşti. Hayvansal ürünlerden inek sütü fiyatı bir önceki yıla göre %25,77 arttı. Hayvansal ürünlerden, 2021’de bir önceki yıla göre keçi sütü fiyatında %26,45 ve koyun sütü fiyatında %38,45 artış gerçekleşti.

Türkiye’de çok sayıda üreticinin süt üretmek yerine dişi hayvanlarını keserek kazanç sağlama yolunu seçtiği ve anaç hayvanları azalan Türkiye’nin kırmızı et stokunun da azaldığı belirtiliyor 

haber mehmet gür 

Editör: Bekir GÜNEŞ