Gazete Emek - Önceki gün yapılan düzenleme ile TCMB belirli bir limitin üzerindeki bireysel kredi kartları vasıtasıyla yapılan nakit çekimi ve kuyum harcamalarının kredi türüne göre yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasına karar vermişti. 

Kararın ardından bankaların kredi kartlarına nakit avans ödemelerini durdurduğu görülmüştü. Bankamatiklerden nakit avans çekmek isteyen müşteriler ekranda hata ile karşılaşmıştı.

MERKEZ BANKASI'NDAN AÇIKLAMA

Kararın ardından sosyal medyada çok sayıda kullanıcı tepkilerini dile getirirken Merkez Bankası'ndan bir açıklama yapıldı.

Merkez Bankası'ndan bankalara gönderilen talimatla nakit avans ve kredili mevduat hesabı düzenlemeleri konusuna açıklık getirildi.

Talimatta, kredi kartından nakit avans kullanımı ve kredili mevduat hesabı kredilerinde hiçbir sınırlama uygulanmayacağı bildirildi.

Menkul Kıymet Tesisine İlişkin Uygulama Talimatı'nda, nakit avans, kredili mevduat hesabı kredileri ve kuyum harcamalarının makroihtiyati tedbir uygulamalarından muaf tutulacağı belirtildi.


Bankalara gönderilen yazıda, "Başkanlık makamı talimatı kapsamında, bireysel kredi kartları vasıtasıyla yapılan kuyum harcamaları ve nakit çekimlerinin kredi türüne göre menkul kıymet tesisinden hariç tutulmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir." denildi.

Editör: Bekir GÜNEŞ