Gazete Emek-ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), enkaz altındaki insanların bulunabilmesi için geliştirdiği ‘FINDER’ teknolojisinin Maraş merkezli depremlerin ardından Türkiye’de de kullanıldığını açıkladı. NASA, Florida merkezli güvenlik teknolojisi şirketi SpecOps’un Türkiye’ye bu teknolojinden faydalanan cihazları gönderdiğini duyurdu. 

'Afet Acil Müdahalesinde Bireylerin Bulunması' (Finding Individuals for Disaster Emergency Response) adı verilen ve kısaca ‘FINDER’ diye bilinen cihaz, NASA'nın Jet İtişi Laboratuvarı tarafından ABD İç Güvenlik Bakanlı ile birlikte geliştirildi. Ardından bu teknolojiyi ticari amaçlı kullanmak isteyen SpacOps şirketine üretim ruhsatı verildi. NASA Başkanı Bill Nelson, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Afet dönemlerinde teknoloji hayat kurtarıcı olabilir" dedi. Nelson, 'FINDER' teknolojisinin, kurtarma ekiplerine enkaz altındaki insanların belirlenmesi için 'çok önemli bir alet' temin ettiğini söyledi.

'FINDER' teknolojisi, mikrodalga radarı kullanarak kalp atışı ya da nefes alıp verme sonucu oluşan çok küçük vücut hareketlerini belirliyor. Cihaz, ilk olarak 2015 yılındaki Nepal depreminin ardından gerçekleştirilen arama-kurtarma çalışmalarında kullanılmıştı. 

NASA UYDU GÖRÜNTÜLERİNİ DE PAYLAŞMIŞTI
NASA, 10 Şubat’ta da deprem bölgesindeki görevlilere yardımcı olabileceğini belirttiği uydu görüntüleri ve verilerini paylaşmıştı. NASA, bu görüntü ve verilerin, bu tür doğa olaylarının modellemesinin yapılabilmesi ve tahminine ilişkin kabiliyeti de artırabileceğini ifade etmişti.

NASA’nın konuyla ilgili bilgi notunda görüşlerine yer verilen NASA’da görevli jeofizikçi Eric Fielding ise "Bunlar, uzun bir dizi fay segmenti boyunca yaşanan çok geniş çaplı ve güçlü depremlerdi. İnsanlarla dolu birçok şehir ve kasabayı vuran, çok geniş alanlar boyunca etkili, son derece güçlü sarsıntılar meydana getirdi. Kırılmanın uzunluğu ve şiddeti 1906 yılında San Francisco’yu yıkan deprem ile benzerdi” değerlendirmesinde bulunmuştu.


Kaynak: Duvar 

Editör: Derya çelik