Gazete Emek- Geçen hafta yürürlüğe giren ve sokak köpeklerinin öldürülmesinin önünü açan

17 maddelik Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a yönelik tartışmalar sürerken, AKP’li Niğde Belediyesi'nin barınaktaki köpekleri öldürülüp hayvan mezarlığına gömdüğü iddia edildi. T24’te yer alan habere göre ölü hayvanları görüntüleyen avukatlar ve hayvan hakları savunucuları belediyenin Veteriner İşleri Müdürü ile işlemi uyguladığı öne sürülen çalışanlar hakkında suç duyurusunda bulunurken, olaya ilişkin sosyal medyada yayılan görüntüler büyük tepki çekti.
Sahipsiz köpeklerle ilgili iddialara yanıt veren Niğde Belediyesi ise haberlere konu olan yerin hayvan mezarlığı olduğunu, gün içerisinde doğal ölümü gerçekleşen, trafik kazasında ölen, zoonoz etken taşıyan hayvanlar için oluşturulduğu, yapılan işlemlerin tamamen kanuna ve vicdana uygun olduğunu iddia etti.

İKİ TOPLU MEZAR: ACI ÇEKEREK ÖLDÜRÜLMÜŞ OLMA İHTİMALLERİ YÜKSEK

Artı Gerçek'e konuşan Ankara Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Tuğba Gürsoy, Niğde’de sokak hayvanlarının öldürülerek gömüldüğü, biri barınağın yanında olmak üzere iki toplu mezar bulunduğunu ifade ederek, “Bunlardan birinin üstü açık. Yani günde ne kadar kedi- köpek toplanırsa öldürülüp atıldığına ilişkin bilgi gelmişti bize ve araştırmaya başladık. Bölgede yaşayan gönüllüler gizlenerek yaptıkları takip sonucunda gece yarısı, sabaha karşı kartonlarla, çuvallarla hayvan atıldığını fark ediyor” dedi.

SAVCI HİÇ BİR İŞLEM YAPMADAN DİLAKÇEYİ VALİLİĞE GÖNDERDİ

Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını, savcının mezarların açılıp hayvanların ölüm nedenlerinin öğrenilmesi hususundaki dilekçeyi hiç bir işlem yapmadan doğrudan Niğde Valiliği’ne soruşturma izni için gönderdiğini kaydeden Gürsoy, şöyle konuştu:

“Ancak özellikle küçük illerde valilikler soruşturma izni vermiyor. Böylelikle konunun üzeri kapatılmak isteniyor. Hayvanların ne şekilde öldürüldüğü, kaç hayvanın öldürüldüğü bilinmiyor. Toplu mezarları bulan gönüller ağzından burnundan kan gelen hayvanlar da görüyor. Bazı veteriner arkadaşlar bu olgunun ‘ötenazi’ iğnesi ile değil de hayvanların acı çekerek kötü yöntemlerle öldürülme olasılıklarının yüksek olduğunu söyledi. Ancak hayvanlar orada çürümeye devam ediyor. Bir an önce ölüm nedenlerinin ortaya konması lazım.”
AVUKATLAR MEZARIN AÇILMASI, NEKROPSİ YAPILMASI İÇİN İKİNCİ TALEPTE BULUNACAKLAR

Bugün bir kez daha savcı ile görüşerek hayvanların mezarlarının açılarak Nekropsi yapılması için talepte bulunacaklarını belirten Gürsoy, belediyenin delil karartma şüphesinin yüksek olduğunu, katliamı kılıfına uydurmak için gece boyu mesai yapmış olabileceklerini; oyunlarının ancak hayvanların ölüm sebeplerinin öğrenilmesi ile bozulacağını kaydetti.

‘NİĞDE’DEKİ GÖRÜNTÜLER KATLETME POLİTİKASININ BİR SONUCU’

Niğde Belediyesi’nin açıklamalarının ‘inandırıcı’ ve ‘samimi’ olmadığına dikkat çeken Türkiye Barolar Birliği (TBB) Hayvan Hakları Komisyonu’ndan Erdem Koray Toygar da görüntülerin tam anlamıyla sokak hayvanlarına dönük bir ‘katletme’ politikasının ürünü olduğunu ifade etti.

Yasa çıkmadan önce bu tür ‘barbar’ uygulamalar ile karşılaşılabileceği konusunda uyarılarda bulundukları, ancak dikkate alınmadığına da vurgu yapan Toygar, “Kaldı ki o ‘katliam’ yasasında dahi sokak hayvanlarının hangi koşullarda uyutulacağı Veterinerlik Kanunu’na bağlanmıştır. Orada da hayvanların hangi durumlarda bu uygulamaya tabi tutulacağı bellidir. Onun dışındaki her türlü öldürme eylemi yasaya aykırıdır. Toplu mezarda da görüldüğü üzere çok sayıda köpeğin öldürüldüğü görülmektedir. Dolayısıyla bu görüntüler belediyenin yaptığı savunma gibi bir gereklilik değil, keyfi bir uygulama olduğunu gösteriyor” dedi.

NİĞDE BELEDİYESİ'NE BEŞ SORU
Niğde Belediyesi’nin ‘toplu mezar’ içerisinde çok sayıda köpeğe uyguladığı ‘katliama’ ilişkin birkaç satır açıklamadan çok daha fazlasını yapması gerektiğini kaydeden Toygar, öncelikle belediyenin şu soruları cevaplandırmasının zorunluluğuna dikkat çekti:

-Öldürülen her köpek için Veteriner onaylı rapor alındı mı?

-Alındı ise hangi veteriner hekimden alındı?

-Öldürülen köpekler ne tür bir tehlike arz ediyordu?

-Köpeklerin hastalıklı olduğuna dair veteriner raporları nerede?

-Köpekler hangi yöntem ile öldürüldü? Nasıl bir işlem uygulandı?

‘KÖPEKLERİN ÇUKURDAN ÇIKARILARAK ÖLÜM NEDENLERİ ARAŞTIRILMALI’

Yerel yönetimlerin söz konusu yasayı arkalarına alıp ‘köpek katliamı’ yapmaması için yasanın sınırlarının iyi belirlenmesi ve hukuka aykırı işlem yapan belediye görevlileri hakkında işlem yapılması gerektiğini ifade eden Toygar, “Hukuka aykırı işlem yapanlar hakkında acilen işlem yapılmalı. Hiçbir köpeğin yaşam hakkı engellenemez. Biz de bu konuyu yakından takip ediyoruz ve hazırlıkların tamamlanmasının ardından suç duyurusunda bulunuruz. Biz bu yasaya başından bu yana karşı çıktık ve çıkmaya da devam edeceğiz. Toplumsal infial yaratan görüntüler oluşacak derken de bunları kasettik. Şu an yapılması gereken; o köpeklerin acilen o çukurdan çıkarılarak ölüm nedenlerinin belirlenmesi için Nekropsi yapılması, köpeklerin hangi işlem sonucu öldürüldüğünün araştırılması, daha da önemlisi bu hayvanların hangi tehlikeyi arz ettiğinin ortaya konması gerekiyor” şeklinde konuştu.

‘BARINAKTA DÜN GECE HAREKETLİLİK VARDI’
Kamuoyunda infial yaratan görüntületin ardından hayvan hakları savunucuları da harekete geçti.

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, illerde organize olarak sokak köpeklerinin toplanmasına engel olunması çağrısında bulundu. Mahallelerde yerel hayvan koruma ağları oluşturulması da istenirken, hayvanların yaşam hakkına sahip çıkılması gerekliliğine vurgu yapıldı.

'SAHİPLENDİRİLDİĞİ SÖYLENEN KÖPEKLER TOPLU MEZARDAN ÇIKTI'

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, Narin Güran'ın ölümüyle ilgili adli Tıp raporunun detaylarını paylaştı Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, Narin Güran'ın ölümüyle ilgili adli Tıp raporunun detaylarını paylaştı

Niğde’de yaşanan ‘katliamın’ ardından bölgeye hareket eden hayvan hakları savunucularından Gökhan Mezarcı da belediye yetkililerinin ‘sahiplendirdik’ dediği köpeklerin toplu mezardan çıktığını kaydetti. Niğde’de bulunan hayvan hakları savunucularının anlatımıyla dün gece barınakta ciddi bir hareketlilik olduğunun gözlemlendiğini ifade eden Mezarcı, “Olayın medyaya yansımasının ardından barınaktaki köpek sayılarını artırmak için sokaklardan hayvan toplamaya, barınaklara yerleştirmeye başlamışlar. Amaç barınağı fazla göstermek, işte köpekler burada demek için. Ama bizler buna inanmayız. Hayvanların yaşam haklarını her daim koruyacağız. Bu katliamı durduracağız” dedi.

Editör: şilan