ÖZELHABER/ RABİA ÇELİK

Gazete Emek- Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ortaokullarda, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında seçmeli derslerin tercih süreci 7 Şubat 2022 tarihinde sona erecek.

5, 6, 7 ve 8. Sınıflarda okuyan öğrenciler, seçmeli dersler arasında yer alan yaşayan diller ve lehçeler dersi kapsamında, Kürtçenin Kurmancî ve Kirmançkî lehçeleri için tercihlerini  7 Şubat tarihine kadar yapabilecek.

Eylül 2012’de yayımlanan yönetmenlikle, yabancı dil kontenjanında Türkiye’de yaşayan dil ve lehçe adı altında Kürtçe seçmeli dersinin eğitim müfredatına girmesinin ardından en az 10 öğrencinin aynı dersi seçmesi durumunda ilgili seçmeli dersin okutulabilecek olması, önceki yıllarda olduğu gibi yine tartışmaların odağında. 

Dilbilimci- Yazar Hasbey Köksal, bu yıl Kürtçe seçmeli dersin tercih edilmesi için başlatılan kampanyaya ilişkin Gazete Emek için Rabia Çelik’e değerlendirmelerde bulundu.

“VELİLER ÇEKİNİYOR”

Kürtçe için siyasi parti liderinin de aralarında bulunduğu birçok kesim çağrı yaptı. Yapılan çağrılara karşılık  velilerin tereddüt içerisinde olduğunu dile getiren Köksal, “Kürtçe seçmeli ders kampanyası yavaş başladı ama gittikçe bir ivme kazanıyor. Tüm zorluklara rağmen kendisine bir alan açmayı başarıyor. Bu olumlu bir olay. Çekinceleri kırmak biraz zordur. Kürtçe seçmeli derslerin seçilmeme çekincesinin nedeni Kürtçenin anayasal bir güvence altına alınmamasından kaynaklanıyor. Çoğunlukla bundan kaynaklı bir endişe oluşturuyor. Hele söz konusu çocukların geleceği ise gayet doğaldır.” İfadelerine yer verdi.

“DEVLET KURULARINA GÜVEN EKSİK”

Seçmeli dersler arasında Kürtçe’nin yoğun olarak tercih edilmesi öğretmen açığını da beraberinde getireceğini fakat bunun devlet tarafından güvence altına alınmaması velilerde kaygı yarattığını belirten Köksal, “Diğer yandan öğretmen, kitap araç eksiklikleri de bu dersin tercihinde etken olabileceğini düşünmüyorum. Bu zamanla giderebilinecek bir durumdur. Diğer taraftan devlet kurumlarına güven eksikliği velilerin bir adım geri durmalarına neden olabilir.” Diye konuştu.

Editör: TE Bilişim