İstanbul’da 1 Mayıs yürüyüşüne ilk müdahale: En az 30 kişi gözaltına alındı İstanbul’da 1 Mayıs yürüyüşüne ilk müdahale: En az 30 kişi gözaltına alındı

ÖZEL HABER: YEŞİM KARAAĞAR

Gazete Emek - Kentte yaptıkları çağrıyla müziğe ilgisi olan çok sayıda amatör sesi bir araya toplayan Anka Kültür Sanat Merkezi oluşturduğu koroyla Urartu medeniyetinde işlenen bir hikâyeyi müzikal olarak anlatacak.

2000’li yılların başında Van’da kurulan ve müzik alanında birçok dalda müzik eğitimleri veren Anka Kültür Sanat Merkezi bu yıl on beşinci kez çok sesli ve çok dilli koro kurma çalışmalarına başladı. Daha önce kurduğu korolarla Van’ın tarihi yerlerinde konserler veren Anka Kültür Sanat Merkezi bu kez başlattığı çalışmayla Urartu medeniyetindeişlenen bir hikâyeyi müzikal olarak anlatmaya hazırlanıyor.

Geleneksel opera

Kentte yaptıkları çağrıyla müziğe ilgisi olan çok sayıda amatör sesi bir araya toplayan Anka Kültür Sanat Merkezi kurduğu‘Koro Anka’ ile özgün bir çalışmanın startını verdi. Anka Kültür Sanat Merkezi kurucusu ve Koro Anka’nın şefi Necdet Bayat, başlattıkları çalışma ile ilgili şunları söylüyor: “Bu çalışmanın benzerlerini daha önce yapmıştık. Koroların yanı sıra çok sesli orkestralar da kurduk. Bu koro kurduğumuz on beşinci koromuz. Bu yıl kurduğumuz koroyla tiyatral ve müzikal bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Yani geleneksel bir opera yapacağız. Şu an koroda 50’ye yakın koristimiz var.Tabii süreç içerisinde bu kadar kişi bir arada çalışabilecek miyiz aradaki teknik uyumu sağlayabilecek miyiz aramızda bir uyum olacak mı öncelikle bunları gözeteceğiz. Bu nedenle bir eleme sürecimiz de olacak. Şimdilik her şey çok güzel gidiyor ve beklediğimizin üzerinde bir performans sergilendi.”

‘Koristlerin uyumunu önceliyoruz’

Koro Anka’da öncelikle korsitlerin kolektif çalışmaya nasıl uyum sağlayacağı, nasıl bir istikrar oluşacağı ve seslerin uyumunun gözetileceğini aktaran Bayat, bu çalışmaya aynı zamanda 20 kişilik bir orkestranın da eşlik edeceğini söylüyor.

Bu çalışmanın sergilenmesine ilişkin ise Bayat şu bilgileri aktarıyor: “50 kişilik koromuza 20 kişilik bir orkestranın da eşlik etmesini planlıyoruz. Fakat çalışmamıza henüz orkestrayı eklemedik. Öncelikle koronun olgunlaşmasını bekliyoruz. Çalışma arkadaşlarımızın hangi konuda ne ölçüde bize katkı sağlayacaklarını görmemiz gerekiyor. Bu anlamda netleşen bir durum ya da veri yok elimizde. Öncelikle bunları netleştirip daha sonra orkestramızla birlikte düzenli ve keyifli bir çalışma yapacağımıza inanıyorum.” 

Amatör seslerin buluşması

Koristlerin adaptasyonunun etkilenmemesi adına koro çalışmalarına izleyici almadıklarını belirtiyor Bayat. Ve sözü koristlerden Coğrafya Öğretmeni Hülya Atabay devralıyor. Atabay, koroya nasıl katıldığını ve duygularını şu sözlerle ifade ediyor: “Müzikle amatör olarak ilgileniyorum. O nedenle bu koro içerisinde yer almayı istedim. Necdet Hoca’yla eskiye dayanan bir arkadaşlığımız var. Çocuklarım ve eşim de daha önce Anka Kültür Sanat Merkezi’nin eğitimlerine katıldılar. Bende bu merkezin paylaşımlarından bir koro çalışmasının olduğunu öğrendim. 5 yıl önce de çok sesli çok renkli bir koro çalışmaları olmuştu ve çok ses getirmişti. O zaman katılmaşansım olamamıştı. Böyle bir çalışmada yer almak beni mutlu ediyor. Çalışmalarımızın ikinci haftasındayız ve çok güzel gidiyor. Çok iyi bir sesim var diyemem, ama burada olmak beni mutlu ediyor.”

Editör: Bekir GÜNEŞ