ÖZEL HABER/RABİA ÇELİK

Gazete Emek- Pandemi süreci ve döviz kurunun yükselmesinden sonra yaşanan ekonomik kriz, yerel gazeteleri de vurdu.

Türkiye’de de son iki yıldır yaşanan salgın ve ekonomik kriz, varlığını sürdürmekte zorluk çeken yerel gazeteleri daha da olumsuz etkiliyor.

Bu sürecin devam etmesi durumunda gazetelerinin kapısına kilit vurabileceklerini dile getiren Şırnak Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Halil Coşkun Azizoğlu, gazeteci Rabia Çelik'e yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:

YEREL GAZETELER GERÇETEN ZOR BİR DURUMDA

Gazete sahiplerinin artan mali yükü karşımakta zorlandığını söyleyen Azizoğlu, “Türkiye genelinde olduğu gibi Şırnak’taki gazeteler de artık kapanmamak için mücadele veriyor. Yerel gazete sahipleri, baskı ve kağıt maliyetlerinin hepsi yüzde 70 oranında, bazı ürünlerde ise yüzde 100 oranında fahiş fiyatlarla boğuşuyor. Bu yerel gazetelerin bu durumu ister istemez çalışanlara da lanse ediliyor. Bu alım gücü düştükçe, yerel gazeteler gerçekten zor bir durumda. Yayın hayatına devam etmek için mücadele ediyorlar. En yakın zamanda Diyarbakır’daki bir gazetenin kapandığına şahit olduk. Umarız bu saatten sonra ‘gazeteler kapandı’ haberleriyle tekrar karşılaşmayız.”dedi.

“YEREL GAZETELERE DESTEK VERİLMESİ LAZIM”

Yerel gazetelere verilen ilanların sayısında düşüş yaşandığını  belirten Azizoğlu,şunları söyledi:

“Günlük çıkan vasıflı gazetelerin ilanları konusunda özellikle Şırnak ve Hakkari’de artık yok denecek kadar verilmeye başlandı. Bu ilanların verilmemesi en büyük sıkıntılardan biridir. Çünkü bizim bölgemizde maalesef reklam kültürü yok. Yerel gazeteleri destekleyenler yok. Yerel gazeteler sadece kendi çabaları ile bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Yerel gazetelere biraz daha destek verilmesini lazım. Her kentin yerel gazetesi, o bölgeyle, o şehirle ve medeniyetle olan köprüsüdür.”

Editör: TE Bilişim