Gazete Emek- Fransa'nın başkenti Paris'te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi ve çevresinde silahlı saldırı düzenleyerek üç kişiyi öldüren 69 yaşındaki saldırgan William M. yeniden gözaltına alındı.

Paris savcılığı tarafından sağlık sorunları gerekçesiyle psikiyatri kliğine kaldırılan failin, gözaltına alınmaya uygun olduğuna karar verildi. Bunun üzerine fail, Avrupa saatiyle saat 16.25’te yeniden gözaltına alındı. Tekrar gözaltına alınan William M. için ifade işlemleri müfettişlerin kaldığı yerden devam edecek.

NE OLMUŞTU?

23 Ekim günü Paris'in 10. Bölgesindeki Enghien Caddesi'nde Kürtleri hedef alan William M.'nin, Ahmer Kaya Kürt Kültür Merkezi ve bir berber ve restorana ateş açtığı saldırıda Emine Kara, Mîr Perwer (Mehmet Şirin Aydın) ve Abdurrahman Kızıl ölmüş, biri ağır dört kişi yaralanmıştı.

Enghien Sokağı'nda bulunan Kürt Kültür Merkezi ve karşısındaki bir restoran ile bir kuaföre yönelik meydana gelen saldırıya ilişkin bir görüntü kaydına ulaşılmadı ve resmi makamlardan da resmi bir açıklama gelmedi.

Wliiam M. olay yerinde gözaltına alınmıştı. Yakalandığı anda polise ilk sorusu “Kaç kişiyi öldürdüm?” diye soran saldırganın Fransa'nın resmi demir yolu şirketi SNCF'ten emekli bir Fransız vatandaşı olduğu belirtilmişti.

Saldırıdan bir gün sonra Paris Savcılığı, fail hakkında gözaltı kararını kaldırarak, Paris Emniyet Müdürlüğü Psikiyatri Hastanesi’ne götürüldüğünü açıklanmıştı. Savcılık, failin psikiyatri muayenesinin ardından, “Bugün öğleden sonra zanlıyı muayene eden doktor, ilgili kişinin sağlık durumunun gözaltı tedbirine uygun olmadığını beyan etmiştir" açıklamasında bulunmuştu.

Paris savcılığı yaptığı açıklamada saldırganı muayene eden doktor raporuna göre, saldırganın sağlık durumunun gözaltı koşullarıyla uyumlu olmadığı sonucuna vardığı aktarıldı. "Sağlık durumu izin verdiğinde, sorgu hâkimi huzuruna çıkarılıncaya kadar gözaltı tedbiri kaldırılmıştır" ifadesi kullanıldı.

Saldırganın 2016 ve 2021'de iki kez mültecilere saldırı düzenlediği polis kayıtlarına geçtiği, Aralık 2021'de elinde kılıçla Paris'te bir göçmen merkezine saldırdığı ve iki kişiyi yaraladığı, bu nedenle hapse atıldığı ve bu ay hapisten çıktığı ifade edildi.

Editör: TE Bilişim