HABER: SELMA KARA

Gazete Emek - TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, Türkiye’deki şartlardan memnun olmadığı için yurt dışına göç eden hekim ve sağlık çalışanı rakamlarının çarpıcı oranda arttığını ifade etti. 

“YILSONUNA KADAR GÜNDE 100 SAĞLIK ÇALIŞANI ÜLKEYİ TERK ETMİŞ OLACAK”

Geçen Temmuz ayında, 22 yılın rekorunun kırıldığını ve günde 6 hekimin ülkeyi terk ettiğini belirten Bulut, “2001-2002’li yıllarda rakamlar yıllık 56 iken, geçen yıl bu rakam yılda 2 bin 500’ü geçti. Bu yılın ilk 6 ayında da bin 361 kişi gitti. Temmuz ayında ise 188 kişi ile bütün yılların aylık rekoru kırıldı. Bu da bize, bu yıl için 3 bin civarında hekimin yurttan ayrılacağını gösteriyor. Mezuniyet ayları Temmuz olduğu için bu yıl 3 bini geçme ihtimali çok yüksek.” diye konuştu.

TIP MEZUNLARININ 5’TE 1’İ GİTMEK İSTİYOR

Tıp fakültesi mezunlarının ise 5’te 1’inin Türkiye’den gitmek istediğini vurgulayan Bulut, gidenlerin nitelikli insan gücünü oluşturduğunu, bu nedenle yakın zamanda sağlık hizmetlerinde bozulmanın göze çarpıcı oranda yükselişe geçeceğini ifade etti. Bulut, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu rakamlar bize aynı zamanda şunu gösteriyor; bir tıp fakültesinin ortalama mezun sayısı yılda 100 kadar ve biz bunun 40’a yakınını yurt dışına gönderiyoruz. Yani 5’te 1’i gidiyor ama bunu sadece rakamla ya da nicelikle ölçmek çok doğru değil. Çünkü gidenlerin çoğu yabancı dil bilen, Almanca ve İngilizce’de yeterlilik düzeyine erişmiş, literatürüokuyan, yurt dışını takip eden nitelikli öğrenciler ve Türkiye’nin asıl sorunu da nitelikli iş gücünü kaybediyor olması. Bu da sağlık hizmetlerinde giderek bozulmaya yol açacak.”

“GİDERLERSE GİTSİNLER SÖZÜNDEN SONRA TERK ETME ORANI ARTTI”

Bulut, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘Giderlerse gitsinler’ açıklamasının ardından, sağlık çalışanlarında göçün dramatik oranda yükselişe geçtiğine de dikkat çekti. Bulut, “Geçen yıl 8 Şubat’ta Cumhurbaşkanı ‘Giderlerse gitsinler’ dedikten sonra giden uzmanların sayısı arttı. Daha önceki yıllarda pratisyen hekim ve yeni mezunların sayısı daha fazlaydı ama o tarihten yüzde 55-60 artışla uzman hekimler, doçentler, profesörler, akademisyenler gitmeye başladı.” dedi. 

ALMANYA İK SIRADA… EN ÇOK GİDENLER KBB’CİLER…

En çok tercih edilen ülkenin Almanya olduğunu belirten Bulut, en fazla KBB alanında kayıp verdiğimizi de sözlerine ekledi. Bulut, “Çünkü Almanya zaten 20 bin kadar sağlık çalışanı alacağını bildirmişti. Sadece hekimler değil, hemşireler de Almanya’ya yoğun bir şekilde gidiyor. Onun ardından İngiltere, Fransa ve İskandinav ülkeleri ve hemen ardından Amerika ve Kanada geliyor. Kulak-burun-boğaz, cildiye, kadın doğum ve pediatri alanlarında çok kayıp veriyoruz.” ifadelerini kullandı. 

MALPRAKTİS DAVALARI, EKONOMİK NEDENLER, SAĞLIKTA ŞİDDET…

Sağlık çalışanlarının ülkeyi terk etmesindeki ilk 3 nedeni ise malpraktis davaları*, ekonomik nedenler ve sağlıkta şiddet olarak sıralayan Bulut, sözlerini şöyle tamamladı:

“Malpraktis davalarının çok artması en önemli etken. Örneğin Down Sendromu nedeniyle mahkemelik olmayan kadın doğum hekimi kalmadı. Halbuki ailelere bilgi veriliyor. Aile çocuğu yapmak istiyor; yaptıktan sonra da çocuğun bakım masraflarını hekimden istiyorlar. Bununla da ilgili birtakım simsarlık yapan işletmeler kurulmuş durumda. İkincisi geçinememe. Yani emeğinin karşılığını alamayacağını biliyor hekim. Yurt dışında daha iyi ekonomik koşullarda yaşayacağını da biliyor. Üçüncüsü ise sağlıkta şiddet. Sağlıkta şiddet hekimlerin mesleğine karşı aidiyet duygusunu ve mesleğe bağlılığını yitirmesine neden oluyor. Özellikle genç hekimlerde bu duygu daha fazla.”

* Malpraktis davası: Tıpta kötü uygulamalar neticesinde hasta ya da kurumlarla mahkemelik olmak.

Editör: Bekir GÜNEŞ