Gazete Emek-  Şanlıurfa’da son bir haftada 9 intihar gerçekleşti, ildeki işsizliğe, torpil ve kayırmacılığa, ayrımcılığa, yoksulluğa, yaşam kalitesi düşüklüğüne dikkat çekildi.

CHP’li Mahmut Tanal, Şanlıurfa’da son günlerde peş peşe yaşanan intihar vakalarının nedenlerinin araştırılarak, çözüm önerilerinin belirlenmesi için Meclis bünyesinde bir araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

CHP’li vekillerin TBMM Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergesinde, Şanlıurfa’da işsizliğin ayyuka çıktığına dikkat çekildi. Şanlıurfa’da işe alımlarda, atamalarda torpil ve kayırmacılık iddialarına yer verilen önerge gerekçesinde, kentte sorunsuz alanın neredeyse bulunmadığına işaret edildi.

“GAP’ın başkenti” olarak anılan Şanlıurfa’da tarım ve hayvancılığın bitme noktasına geldiğinin altı çizildi. Önerge gerekçesinde, Şanlıurfalıların en temel ihtiyaçlardan dahi mahrum kalması, yoksulluk, memleketlerinden umudunu kesen gençlerin iş bulma ümidiyle başka kentlere gidişi, mevsimlik tarım işçiliği, Suriyeli sığınmacı yükü gibi ayrıntılar yer aldı.

“TARLALARINI BIRAKIP MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ OLUYORLAR”

Önergede şu ifadelere yer verildi: “Verimli, bereketli topraklarına, geniş arazilerine rağmen tarım ve hayvancılığın bitme noktasına getirildiği Şanlıurfa’da vatandaşlar, Türkiye’nin dört bir yanına mevsimlik tarım işçisi olarak gitmektedir. AkP iktidarının yanlış politikaları yüzünden, tarımsal sulamada kullanılan elektrik faturaları, sulama giderleri nedeniyle borç bataklığına sürüklenen, kendi tarlasını boş bırakmak zorunda kalıp mevsimlik tarım işçisi kervanına katılan Şanlıurfalılar, gurbet ellerde sağlıksız koşullarda, karon tokluğuna çalışmaktadır. Şanlıurfa’da giderek yaygınlaşan mevsimlik tarım işçiliği dolayısıyla aileleriyle birlikte göç eden binlerce çocuk ve öğrenci, eğitimden, okullarından mahrum kalmaktadır.”

“SURİYELİ SIĞINMACI YÜKÜNÜ TAŞIYAMIYOR”

“Şanlıurfa yine kalabalık nüfusuyla birlikte 450 bin Suriyeli sığınmacıya da ev sahipliği yapmaktadır. Şanlıurfa, sığınmacı yükünü taşıyamaz durumdadır. Yerli nüfusa eklenen Suriyeli sığınmacılarla birlikte Şanlıurfalıların kamu hizmetlerine, sağlığa, eğitime, temel ihtiyaçlara, makul ücretli iş olanaklarına ulaşımı daha da zorlaşmıştır.”

“İNTİHAR OLAYLARI ACİLEN ARAŞTIRILMALI”

“19 yıllık AkP iktidarında giderek gerileyen, deyim yerindeyse açlığa mahkum edilen Şanlıurfa’daki intihar olaylarının ivedilikle TBMM tarafından araştırılması gerekmektedir. Araştırma önergemizin kabul edilerek Meclis bünyesinde bir araştırma komisyonunun kurulmasıyla kentte son günlerde yaşanan intihar vakalarının nedenleri, intiharların işsizlikle, yoksullukla, adil olmayan yönetim anlayışıyla, temel ihtiyaçlardan, kamu hizmetlerinden mahrum bırakılmakla bağlantısı tespit edilebilecektir.”

Kaynak: Kronos

Editör: TE Bilişim